
Ny handlingsplan på cirkulær økonomi lover at tackle plastikforurening - men vil den blive fulgt op af konkrete tiltag?
Meget vand er løbet under broen siden Europa-Kommissionen i 2015 udkom med den første handlingsplan for cirkulær økonomi, og verden er blevet klogere på, hvordan vi løser problemerne med plastikforurening. Den nye handlingsplan afspejler denne rejse ved at indeholde en stærkere formulering omkring prioriteringen af reduktion, genbrug og nye forretningsmodeller til at reducere vores forbrug af plastik.
Det er positivt at se kommissionens tilkendegivelse om at udvikle en bæredygtig tværsektoriel produktpolitik-ramme. Sådan en ramme har længe været ventet, men den skal være bindende og sikre, at der bliver sat en stopper for uholdbare praksisser som over-emballering. En lovgivningsmæssig ramme som denne bør ligeledes stimulere re-design af produkter og distributionsmodeller, og drive overgangen til service-baserede genbrugssystemer og genbrugelige produkter uden skadelig kemi.
”De to øverste hylder i EU’s affaldshierarki, der omhandler forebyggelse ved reduktion og genbrug, er indtil videre blevet fuldkommen overset. Forhåbentlig bliver det nu kernen i de tiltag, der skal iværksættes i den nye handlingsplan for cirkulær økonomi, for at fremme re-design af produkter og emballage samt deres produktions- og distributionssystemer. Dette er ikke kun en betingelse for at opnå cirkulær økonomi uden skadelig kemi, det er også nødvendigt for at levere på EU's klimadagsorden, ” udtaler Anne Aittomaki, Strategisk Direktør i Plastic Change.
Samtidig indtager vi i Plastic Change en forbeholden position, når det kommer til Europa-Kommissionens tilkendegivelse om at fastlægge en politisk ramme for biobaseret og bionedbrydelig plastik. Disse plastiktyper bliver alt for ofte fremhævet som løsningen på plastikkrisen, men faktum er, at anvendelsen ofte forbliver kortvarig og for det meste udgør engangsbrug med lignende påvirkninger på miljøet, herunder havet 1[1]. Direkte erstatning af konventionel plastik med biobaseret og bionedbrydelig plastik udgør for det meste grønne påstande, der forvirrer forbrugerne.
Endeligt skal det fremhæves, at økonomiske instrumenter og investeringer er afgørende for, at vi kan udvikle og skalere løsninger til en reel cirkulær økonomi, og vi opfordrer derfor EU til at sikre, at nye forretningsmodeller og systemer, der er baseret på forebyggelse, reduktion og genbrug, understøttes.
Nøgleord
Kontakter
Anne AittomakiStrategisk Direktør
Tlf:26142070aa@plasticchange.orgLinks
Information om Plastic Change
Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte
Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.
Følg pressemeddelelser fra Plastic Change
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastic Change
95 lande går sammen i en fælles erklæring med krav om en ambitiøs global aftale for plastik offentliggjort ved FN’s havkonference i Nice11.6.2025 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
95 lande lancerede i går aftes en fælles erklæring kaldet “Nice Wake Up Call” til FN’s havkonference i Nice, med et krav om et højt ambitionsniveau, når verdens lande stævner sammen i Genevé til august for at forhandle den første globale traktat for plastik. En aftale, der skal dække hele plastikkens livscyklus fra olieudvinding og produktion til forbrug og affaldshåndtering for at mindske de omfattende negative konsekvenser for miljø, klima og menneskers sundhed.
Klimaorganisationer anmelder plastikgigant for vildledende markedsføring29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimaorganisationerne Fossilfri Fremtid og Plastic Change har anmeldt virksomheden INEOS til Forbrugerombudsmanden for vildledende markedsføring.
Afgørende slag venter, efter FN-aftale mod plastikforurening er udskudt2.12.2024 08:23:29 CET | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en global aftale mod plastikforurening er udskudt, efter sidste planlagte møde endte uden enighed søndag. Udskydelsen giver mulighed for en mere ambitiøs aftale, lyder det fra danske Plastic Change.
149 NGO’er i nødråb under FN-forhandlinger: Vis mod og hold fast i ambitionerne!29.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Plastikforureningen vil kun kunne bremses i fremtiden, hvis ambitionerne hæves og en række lande, herunder Danmark, træder i karakter under de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale, lyder det i en erklæring fra Plastic Change og 148 andre NGO'er.
Plastikforurening gør skade på alle jordens økosystemer27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at brugen af plastik forværrer klimaforandringerne, medvirker til tabet af biodiversitet og presser jordens naturlige systemer. Nyheden kommer i forbindelse med FN´s sidste planlagte møde for at forhindre fremtidig plastikforurening, hvor danske Plastic Change deltager.