Plastic Change

Ny handlingsplan på cirkulær økonomi lover at tackle plastikforurening - men vil den blive fulgt op af konkrete tiltag?

Del

I dag til middag løftede Europa-Kommissionen sløret for den nye handlingsplan for cirkulær økonomi, som er et skridt i den rigtige retning for at tackle plastikforurening og de stigende affaldsmængder. Men handlingsplanen vil kun være effektiv, hvis den følges op med klare forpligtelser, der fokuserer på reduktion og genbrug.

Meget vand er løbet under broen siden Europa-Kommissionen i 2015 udkom med den første handlingsplan for cirkulær økonomi, og verden er blevet klogere på, hvordan vi løser problemerne med plastikforurening. Den nye handlingsplan afspejler denne rejse ved at indeholde en stærkere formulering omkring prioriteringen af reduktion, genbrug og nye forretningsmodeller til at reducere vores forbrug af plastik.

Det er positivt at se kommissionens tilkendegivelse om at udvikle en bæredygtig tværsektoriel produktpolitik-ramme. Sådan en ramme har længe været ventet, men den skal være bindende og sikre, at der bliver sat en stopper for uholdbare praksisser som over-emballering. En lovgivningsmæssig ramme som denne bør ligeledes stimulere re-design af produkter og distributionsmodeller, og drive overgangen til service-baserede genbrugssystemer og genbrugelige produkter uden skadelig kemi.

”De to øverste hylder i EU’s affaldshierarki, der omhandler forebyggelse ved reduktion og genbrug, er indtil videre blevet fuldkommen overset. Forhåbentlig bliver det nu kernen i de tiltag, der skal iværksættes i den nye handlingsplan for cirkulær økonomi, for at fremme re-design af produkter og emballage samt deres produktions- og distributionssystemer. Dette er ikke kun en betingelse for at opnå cirkulær økonomi uden skadelig kemi, det er også nødvendigt for at levere på EU's klimadagsorden, ” udtaler Anne Aittomaki, Strategisk Direktør i Plastic Change.

Samtidig indtager vi i Plastic Change en forbeholden position, når det kommer til Europa-Kommissionens tilkendegivelse om at fastlægge en politisk ramme for biobaseret og bionedbrydelig plastik. Disse plastiktyper bliver alt for ofte fremhævet som løsningen på plastikkrisen, men faktum er, at anvendelsen ofte forbliver kortvarig og for det meste udgør engangsbrug med lignende påvirkninger på miljøet, herunder havet 1[1]. Direkte erstatning af konventionel plastik med biobaseret og bionedbrydelig plastik udgør for det meste grønne påstande, der forvirrer forbrugerne.

Endeligt skal det fremhæves, at økonomiske instrumenter og investeringer er afgørende for, at vi kan udvikle og skalere løsninger til en reel cirkulær økonomi, og vi opfordrer derfor EU til at sikre, at nye forretningsmodeller og systemer, der er baseret på forebyggelse, reduktion og genbrug, understøttes.

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Plastic Change

Plastic Change
Plastic Change
Islands Brygge 39
2300 Købehavn S

+45 26142070https://plasticchange.dk/

Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte

Plastic Change arbejder hårdt med at knække dén stigende kurve over plastikspild. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genbrugt eller destrueret. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.

Følg pressemeddelelser fra Plastic Change

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastic Change

Ny EU Plastikpagt lover mindre plastik og stop for affaldsforbrænding6.3.2020 10:50:50 CETPressemeddelelse

I dag er den Europæiske Plastikpagt lanceret i Bruxelles med deltagelse af den danske Miljøminister Lea Wermelin. Plastic Change hilser initiativet velkommen, men har ikke skrevet under på pagten. Plastikpagten er resultatet af en politisk diskussion ledet af den hollandske, franske og danske regering og er underskrevet af 15 EU-medlemslande og et 66 virksomheder. Plastic Change ser Den Europæiske Plastikpagt som et væsentligt signal om, at vi skal reducere mængden af plastik i verden og ikke længere brænde den af, men beklager den manglende involvering af civilsamfundet i processen og understreger, at dette initiativ forbliver fuldt ud frivilligt og aldrig kan erstatte stærke lovgivningsmæssige foranstaltninger.

Forskere er enige: Kemikalier i vores fødevareemballage forurener vores mad og udgør en sundhedsfare5.3.2020 06:00:00 CETPressemeddelelse

Forskere over hele verden er nu med til at rejse alvorlige bekymringer om brugen af kemikalier i plastikemballage og andre fødevarekontakt emballager. Den videnskabelige konsensuserklæring ‘Impact of Food Packaging Chemicals on Human Health’, ledet af Food Packaging Forum er baseret på mere end 1000 peer-reviewed undersøgelser om emnet, i tidsskriftet Environmental Health. Heri belyser forskere effekterne af kemikalier fra fødevarekontaktemballage på menneskers sundhed. Fødevareemballager, der består af både plastik, papir og karton.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum