Tænketanken CONCITO

Ny grønt partnerskab skaber massiv pengestrøm til internationale sol-projekter

Del

Et nyt partnerskab lanceret på COP26 sent mandag vil arbejde for at øge især nordiske investeringer i solenergi i vækst- og udviklingsøkonomier. Målet er at bidrage til at mobilisere 6,5 billioner kr. inden 2030. Bag partnerskabet står International Solar Alliance, der sammen med CONCITO, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og den internationale organisation World Climate Foundation vil accelerere den grønne omstilling af energisektoren i det globale syd.

Omstillingen fra fossil til vedvarende energi kan med det nye initiativ få en kæmpe, økonomisk håndsrækning svarende til cirka tre gange Danmarks BNP. Partnerskabet blev offentliggjort på COP26 i Glasgow, og har som mål at bringe nordiske pensionskasser i spil i energisektoren i det globale syd.

Den fælles vision for partnerskabet er at bidrage til, at verden hurtigst muligt opnår målet om netto-nul på CO2-udledninger og at befolkninger i udviklingslande får adgang til bæredygtig energi.

”Mange pensionskasser og andre professionelle investorer efterlyser grønne projekter at investere i. Samtidig er der et enormt behov for at understøtte udviklingslandene i deres omstilling. De to ting forsøger vi at fremme, så pengene kan omsættes til handling i udviklingslandene,” siger international direktør Jarl Krausing, CONCITO.

CONCITOs rolle i partnerskabet består i at bringe især nordiske investorer i dialog med udviklere af konkrete solenergi-projekter i udviklingslande. Dertil kommer at bidrage til at fremme udviklingen af investeringsmuligheder gennem forbedrede rammebetingelser og risikoafdækning.

”Vores ambition er at hjælpe nordiske finansielle institutioner til at identificere internationale klimainvesteringer. Verden skriger på klimahandling, og her kan vi i meget stor skala bidrage til at få enderne til at mødes omkring projekter, der vil få en betydelig effekt på at dæmpe den globale opvarmning,” siger Jarl Krausing.

Initiativet bakkes op af Bloomberg fond og WRI

Styrken af det nye partnerskab understreges af, at det også bakkes op af World Resources Institute (WRI), der sammen med Bloomberg Philanthropies og Bloomberg NEF vil udvikle et Solar Investment Roadmap, der skal lanceres i 2022. Køreplanen vil bygge videre på handlingsplanen Solar Investment Action Agenda udgivet tidligere på COP26.

Omkring køreplanen vil fokus for CONCITO, IFU og World Climate Foundation være at engagere investerings- og finasieringsaktører i opgaven med at mobilisere mere privat finansiering til solenergi i vækstmarkeder og udviklingsøkonomier. I første omgang er fokus rettes mod de nordiske lande. Private investorer og offentlige finansielle institutioner har været blandt de førende kræfter i at forpligte sig til investeringer i vedvarende energi og i at få finansiering til også at flyde til det globale syd.

”De globale udledninger skal halveres over de næste ti år. Det er en bunden opgave. Spørgsmålet om finansiering af den globale klimaregning er derfor en af de største knaster i COP-forhandlinger. Dette initiativ viser sammen med flere andre aftaler, der er annonceret i Glasgow, at der er et frivilligt, privat momentum udenfor det politiske rum og det skal udnyttes,”siger Jarl Krausing.

Læs mere om partnerne og partnerskabet i fælles udtalelse - se vedhæftede dokument.

Kontakter

Vedhæftede filer

Information om Tænketanken CONCITO

Tænketanken CONCITO
Tænketanken CONCITO
Læderstræde 20
1201 København K

https://concito.dk/

Danmarks grønne tænketank CONCITO formidler klimaløsninger til politikere, erhvervsliv og borgere.

Vores formål er at medvirke til et lavere udslip af drivhusgasser og en begrænsning af skadevirkningerne af den globale opvarmning.

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum