Ny forskning: Landbruget er hovedårsag til fuglenes tilbagegang

Det intensive landbrug med blandt andet brug af enorme mængder pesticider og gødning er den direkte årsag til voldsomme tilbagegange i de europæiske fuglebestande.
Det bliver slået fast i et nyt samarbejdsprojekt fra det europæiske fugleovervågningssamarbejde (PECBMS), der for første gang vurderer, hvordan almindelige fuglearter har reageret på menneskeskabte belastninger af fuglebestandene på tværs af 28 europæiske lande.
- Et af de vigtigste resultater af undersøgelsen viser den skadelige virkning, landbrugets intensivering har på fuglelivet i hele Europa. Det er også et billede, vi kender fra Danmark, hvor vores egne data fra Punkttællingsprogrammet viser den samme kedelige udvikling for landbrugslandets fugle, som nu er dokumenteret med data fra hele Europa, siger Thomas Vikstrøm, der er biolog i DOF BirdLife og medforfatter til undersøgelsen.
57 procent tilbagegang
Det omfattende datasæt består af overvågning af 170 fuglearter på 20.000 lokaliteter over 37 år. Og resultaterne viser at bestanden af fugle i Europa er faldet med 25 procent, mens fuglebestandene i landbrugslandet er gået tilbage med 57 procent i Europa. Herhjemme er de tilsvarende tal en tilbagegang på 17 procent for alle fugle og 31 procent for fuglene i landbrugslandet.
Det kalder i høj grad på handling fra både de danske og europæiske politikere, mener Egon Østergaard, formand i DOF BirdLife.
- Resultaterne er ikke overraskende, men det er næsten det mest tragiske. Det gør det bare endnu mere afgørende, at beslutningstagerne begynder at reagere på de utallige vidnesbyrd om, at menneskelige aktiviteter og i særdeleshed det intensive landbrug er godt i gang med at decimere fuglebestandene, siger formanden.
Kontakter
Egon ØstergaardFormandDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:31 16 20 30egon.ostergaard@dof.dkThomas VikstrømBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:33 28 38 22thomas.vikstroem@dof.dkBilleder

Information om DOF BirdLife
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Ung havørn sætter dansk rekord i længdeflyvning25.5.2023 05:35:00 CEST | Pressemeddelelse
En et år gammel havørn, der som redeunge i maj 2022 fik sat en GPS-sender på ryggen, er blevet sporet i Nordnorge på kanten af Barentshavet. Det er 1.760 kilometer fra ørnens hjemegn ved Vilsted Sø nær Limfjorden. GPS-forskning giver ny viden om danske havørnes spredning og adfærd i landskabet.
Koloni af digesvaler reddet i Københavns Havn8.5.2023 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Op imod 100 par digesvaler har redehuller i havnefronten ved Enghave Brygge i Københavns Sydhavn. For få dage siden var svalernes redehuller på nippet til at blive gravet væk. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark kontaktede By & Havn, der straks standsede gravearbejdet. Digesvalekolonier er totalfredet fra 1. april og august ud.
Havørn med GPS-sender yngler i skov ved Holbæk19.4.2023 16:52:20 CEST | Pressemeddelelse
I foråret 2017 kom havørnen Gunhild til verden i en rede ved Præstø Fjord. Da den var stor nok, fik den som den første havørn i Danmark en GPS-sender på ryggen. Nu er Gunhild ynglemoden og sender dagligt signaler, der viser, hvor den færdes. Netop nu er Gunhild og dens mage i fuld gang med familielivet i en rede i en plantage nær Holbæk.
KORREKTION (ny dato) Statsejede plejekreaturer kan sikre sjældne engfugle15.4.2023 12:47:12 CEST | Pressemeddelelse
Det er en katastrofe for naturplejen i noget af Danmarks mest værdifulde natur, at Naturstyrelsen på grund af PFAS-fund i græs og dyr nu har forbudt landmænd at lade kreaturer afgræsse 43 naturområder på mere end 3.000 hektar, mener Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife. Situationen kalder på nytænkning med offentligt dyrehold.
Statsejede plejekreaturer kan sikre sjældne engfugle15.4.2023 11:33:34 CEST | Pressemeddelelse
Det er en katastrofe for naturplejen i noget af Danmarks mest værdifulde natur, at Naturstyrelsen på grund af PFAS-fund i græs og dyr nu har forbudt landmænd at lade kreaturer afgræsse 43 naturområder på mere end 3.000 hektar, mener Dansk Ornitologisk Forening, DOF BirdLife. Situationen kalder på nytænkning med offentligt dyrehold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum