Ny forskning: Arbejdslyst giver bonus på bundlinjen

God arbejdslyst er god forretning. Det slår Krifas Videncenter for God Arbejdslyst og Kraka Advisory fast i anden delrapport i et større forskningsprojekt. I første delrapport er der fokus på værdien af god arbejdslyst for den enkelte lønmodtager, og i anden del er turen kommet til virksomhedernes bundlinje.
Forskningen viser, at i virksomheder, hvor medarbejdernes arbejdslystscore er under 50 point på en 100-skala, er det ordinære resultat pr. ansat omkring 41.000 kr., mens det er omkring 67.000 kr. for virksomheder, hvor arbejdslysten er i top.
- Først satte vi to, tykke streger under værdien af god arbejdslyst for medarbejderne. Der var ingen tvivl: Trivsel betaler sig. I år slår vores forskning fast, at god arbejdslyst også er god forretning. Så hvis det ikke er nok for arbejdsgiverne, at de skal gøre det for medarbejdernes skyld, kan det være, at en bedre bundlinje lokker, lyder det fra Krifas formand Eik Dahl Bidstrup.
Stor samfundsværdi
Hvis vi som samfund kunne øge arbejdslysten med 1 point på en skala fra 0-100, ville det samlede overskud hos danske virksomheder stige med 7,4 mia. kr. ifølge rapporten fra Kraka Advisory og Krifas Videncenter for God Arbejdslyst.
- Det er jo et tydeligt bevis på, at det kan give et stort afkast for både samfundet og virksomhederne, når der investeres i medarbejdernes trivsel og arbejdslyst, siger Eik Dahl Bidstrup, som samtidig pointerer, at det derfor også bør være i Folketingspolitikernes interesse at sikre rammerne for de danske lønmodtageres trivsel.
Lav arbejdslyst giver højt sygefravær
Forskningen viser, at lav arbejdslyst kan ses på sygefraværet. Medarbejdere med den laveste arbejdslyst har i gennemsnit 12 sygedage mere om året end medarbejdere med den højeste arbejdslyst.
- Det taler jo for sig selv. Selvfølgelig kan en høj arbejdslyst ikke forhindre en medarbejder i at hive en virus til sig, men oplever man et sundt og godt arbejdsmiljø med høj trivsel, smitter det af på helbredet både fysisk og psykisk, siger Krifa-formanden.
Det er særligt arbejdslystfaktorerne medbestemmelse og balance i arbejdslivet, der har en tydelig sammenhæng med sygefraværet, viser forskningen. Derudover tæller faktorer som mening, kolleger, mestring, resultater og ledelse.
Ifølge rapporten har lønmodtagere med lav grad af medbestemmelse på jobbet 3,6 årlige sygedage mere end dem, der scorer deres mulighed for medbestemmelse på et gennemsnitligt niveau. Derudover har medarbejdere med lav grad af balance i arbejdslivet 3,9 årlige sygedage mere end dem, der oplever et gennemsnitligt niveau af balance.
- Vores forskningsprojekt viser tydeligt, at vi i Krifa har fat i den lange ende, når vi fokuserer på trivsel og arbejdslyst, og vi tror på, at mere viden om værdien af god arbejdslyst for både arbejdstager og -giver kan få flere til at sætte det øverst på prioriteringslisten, lyder det fra Krifas formand Eik Dahl Bidstrup.
Nøgleord
Kontakter
Fie Rødkjær MøllerPressekontakt
Tlf:21642021frn@krifa.dkBilleder
Links
Information om Krifa
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Krifa: Aftale om udenlandsk arbejdskraft er en skinmanøvre for at beskytte FH-fagbevægelsen30.6.2025 13:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens aftale med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) om udenlandsk arbejdskraft handler om politisk beskyttelse af den nødlidende fagbevægelse organiseret under FH og ikke om virksomhedernes reelle muligheder for udenlandsk arbejdskraft. Det vurderer Krifas formand, Jane Heitmann.
Krifa: Nye tal forstærker billedet af den danske model som en mindretalsmodel19.5.2025 12:52:47 CEST | Pressemeddelelse
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) mistede i 2024 igen tusindvis af medlemmer, mens især de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer uden for hovedorganisationerne tilsammen havde stor fremgang med 15.897 flere medlemmer end året før. En medlemsudvikling der er velkendt.
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
Regeringen vil ikke digitalisere og sender milliardregning til a-kassemedlemmerne20.3.2025 14:40:49 CET | Pressemeddelelse
Digitale samtaler er lige så effektive som fysiske, når det gælder om at få dagpengemodtagerne tilbage på arbejdsmarkedet. Alligevel fastholder regeringen i sit udspil til de igangværende forhandlinger om fremtidens beskæftigelsessystem, at dagpengemodtagernes første samtale med a-kassen skal gennemføres som et gammeldags fysisk møde. Det politiske krav om fysiske møder med alle ledige dagpengemodtagere tvinger a-kasserne til at opretholde et fintmasket net af filialer, hvilket koster op mod 400 millioner kroner årligt i mistede produktivitetsgevinster, viser ny Krifa-analyse.
Betalt frihed til fertilitetsbehandling er nybrud i ny overenskomst19.2.2025 11:07:00 CET | Pressemeddelelse
Ny overenskomst indeholder familiemæssigt nybrud på arbejdsmarkedet med betalt frihed til fertilitetsbehandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum