Det Kriminalpræventive Råd

Ny formand for Det Kriminalpræventive Råd: Hårdere straffe er blevet en automatreaktion

Del
Alt for længe er hårdere straffe blevet set som en universalløsning, mens forebyggelse bliver nedprioriteret, mener Erik Christensen, nytiltrådt formand for Det Kriminalpræventive Råd.

Tidligere folketingsmedlem (S) og mangeårig borgmester på Fyn, Erik Christensen, skal fremover stå i spidsen for Det Kriminalpræventive Råd. Som rådets nye formand vil han gøre op med skiftende regeringers fokus på hårdere straffe. Erik Christensen langer ud efter ’tough on crime’-tilgangen, der i praksis betyder, at forebyggelse med dokumenteret effekt prioriteres alt for lidt.

”Hårdere straffe er blevet en automatreaktion, når vi som samfund står overfor store udfordringer med kriminalitet. Men hårdere straffe er ikke en universalløsning. Det er på tide, at vi slår autopiloten i politikernes værktøjskasse fra og vælger tiltag, der for alvor kan reducere kriminalitet. Der er forebyggelse et nødvendigt og effektivt redskab”, siger Erik Christensen.

Bandeområdet er bare et eksempel på et kriminalitetsområde, hvor autopiloten er slået til. De seneste mange år har budt på bandepakker med hårdere straffe, indskrænkning af prøveløsladelser, opholdsforbud og andre stramninger. Det er lovgivning på baggrund af vrede og afmagt, mener DKR’s formand:

”Vi bliver som samfund nødt til at se på, hvad der faktisk virker. Bander koster samfundet mere end 300 mio. kr. årligt. Langt de fleste udgifter går til fængselsophold, og kun en brøkdel til forebyggelse. Men der er ikke dokumentation for, at strafskærpelse i sig selv har en forebyggende effekt. Fængslet kan fastholde bandemedlemmer i et kriminelt miljø, forringe deres evner og svække deres tilknytning til uddannelse og job. Vi må sætte ind i alle faser – fra det udsatte barn, til den forvirrede teenager, til afsoneren – og på de steder og i de situationer, som er med til at bane vejen for banderne,” siger Erik Christensen.

En af Det Kriminalpræventive Råds fornemmeste opgaver er at bidrage med viden og gode råd til politikere, borgere og virksomheder om forebyggelse af kriminalitet baseret på fakta og evidens.

”Jeg kan ikke vente med at komme i gang, for opgaven er både så vigtig og tiltrængt. Det Kriminalpræventive Råd har i disse år fokus på kriminalitetsformer, som påvirker rigtig mange danskere, bl.a. indbrud, bandekriminalitet, psykisk vold i parforhold, it-kriminalitet, seksuelle overgreb og kriminalitet i udsatte boligområder. Vi skal gøre det, der mest effektivt mindsker kriminaliteten: Derfor er det vigtigt, at forebyggelse kommer højere op på politikernes dagsorden, og vi kan alle sammen, også borgerne, være med til at gøre en forskel,” siger Erik Christensen.

BLÅ BOG

  • Tidl. folketingsmedlem (S) og formand for Folketingets Europaudvalg, 2019-2015
  • Borgmester og byrådsmedlem i Nyborg og Ullerslev 2015-1994 – heraf 13 år som borgmester
  • Medlem af visionsudvalget for fremtidens politi (politireformen i 2007)
  • Skoleleder, lærer og ungdomsvejleder på Fyn, 2010-2008 og 1998-1984
  • Erfaring fra projekter med utilpassede unge, bl.a. i Vollsmose
  • Foreningsaktiv og formand for Ullerslev Boldklub 1994­-1990

Nøgleord

Kontakter

Mads Nørgaard-Larsen


Pressemedarbejder:


Tlf. +45 41 74 73 80
E-mail: mnl@dkr.dk

Billeder

Information om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Stor Christiansborg-konference: Bandekriminalitet knækkes med øget forebyggelse7.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Rockere og bander står bag drab, vold og narkohandel, og de seneste års strafskærpelser har langt fra løst problemerne. Derfor skal der satses meget mere på forebyggelse i bl.a. kommuner og foreninger. Det Kriminalpræventive Råd samler i dag justitsministeren, retsordførere, borgmestre, politiet og eksperter til en konference om, hvordan rocker- og bandekriminalitet forebygges mest effektivt, så færre unge ender i kriminelle miljøer.

Samtykke på skoleskemaet skal bidrage til færre overgreb10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Siden 2021 har samleje uden samtykke været en voldtægt, men mange unge er i vildrede med, om de har fået ja eller nej til sex – de efterspørger viden om samtykke. Det Kriminalpræventive Råd lancerer derfor nyt undervisningsmateriale, der skal sætte gang i diskussioner om grænser, signaler og samtykke. Alle unge – og ikke kun gymnasieelever – bør undervises i grænser og samtykke, lyder opfordringen.

150.000 ofre for it-kriminalitet: Danskerne overvurderer egne digitale evner22.11.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Omkring 150.000 danskere udsættes hvert år for it-kriminalitet, viser en netop offentliggjort offerundersøgelse, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag. Danskerne overvurderer egne evner til at spotte digital svindel, og det fører til store økonomiske tab. Tag dig god tid, når du færdes online og gør en aktiv indsats for at undgå online svindel, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye