Arbejdstilsynet

Ny digital kemisk risikovurdering skal hjælpe virksomheder til bedre arbejdsmiljø ved rengøring

Del

Ansatte, der gør rent, er i daglig i kontakt med rengøringsmidler, der kan medføre hudsygdomme som eksem og allergi samt luftvejssygdomme som astma, hvis der ikke anvendes de rette beskyttelsesforanstaltninger. Ved hjælp af Arbejdstilsynets nye digitale værktøj til kemisk risikovurdering har virksomhederne mulighed for at forebygge mange arbejdsmiljøproblemer med kemi ved brug af rengøringsmidler.

I dag lancerer Arbejdstilsynet et nyt digitalt værktøj, der gør det lettere for virksomheder at vurdere risikoen i deres kemiske arbejdsprocesser. Værktøjet skal hjælpe virksomhederne med at skabe et bedre kemisk arbejdsmiljø og reglerne lovgivningen om kemisk risikovurdering.

Værktøjet guider virksomhederne gennem risikovurderingen og indeholder både målrettet vejledning og konkrete anbefalinger til håndtering af produkter og arbejdsprocesser.

”Erfaringer fra bl.a. tilsyn og opringninger til Arbejdstilsynets Call Center viser, at mange virksomheder er i tvivl om rammerne for den kemiske risikovurdering. Virksomhederne efterspørger både mere viden og hjælp til at risikovurdere deres kemiske arbejdsprocesser. Med Arbejdstilsynets nye digitale redskab kan de få hjælp til at få styr på risici, regler og anbefalinger – og på den måde blive klogere på, hvordan de kan forebygge, at ansatte bliver udsat for kemi,” siger Morten Vestergaard, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Målrettet rengøring

I første omgang er værktøjet til kemisk risikovurdering et tilbud rettet mod virksomheder, der arbejder med rengøringsmidler eller svejser eller skærer i metal. Mere end 49 pct. af ansatte i rengøringsbranchen svarer ifølge undersøgelsen National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere (NOA-L), at de er i hudkontakt med kemikalier mindst ¼ af arbejdstiden. Arbejde med rengøringsmidler kan bl.a. medføre irritation af hud, øjne og luftveje samt udvikling af eksem. Hudsygdomme er det dominerende arbejdsmiljøproblem i branchen, og det er samtidig den branche, hvor der modtages flest anmeldelser om hudsygdomme.

Arbejdstilsynet vil løbende udvide værtøjet med flere arbejdsprocesser, der involverer kemi.

Find det digitale kemiske risikovurderingsværkstøj her: https://at.dk/arbejdsmiljoeproblemer/kemi/vaerktoej-til-kemisk-risikovurdering/

Fakta om den kemiske risikovurdering

  • På virksomheder, hvor der bliver arbejdet med farlige kemiske stoffer og materialer (farlig kemi) eller med arbejdsprocesser, hvor der udvikles farlig kemi, skal der foretages en såkaldt kemisk risikovurdering.
  • Formålet med risikovurderingen er at vurdere hvor og hvordan medarbejdere kan blive udsat for farlig kemi, og på den baggrund foretage de nødvendige foranstaltninger for at forebygge udsættelse.

Kontakter

Lars Flindt Pedersen
Pressechef
Pressetelefon 72 20 93 94

Billeder

Information om Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet
Landskronagade 33
2100 København Ø

Følg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Ny digital kemisk risikovurdering skal hjælpe virksomheder til bedre arbejdsmiljø ved svejsning27.4.2022 13:16:33 CEST | Pressemeddelelse

I brancher, der arbejder med metal og maskiner, er ansatte dagligt udsat for svejse- og skærerøg, hvis der ikke anvendes de rette beskyttelsesforanstaltninger. Det kan i værste fald medføre kroniske lungesygdomme og kræft. Ved hjælp af Arbejdstilsynets nye digitale værktøj til kemisk risikovurdering har virksomhederne mulighed for at forebygge mange arbejdsmiljøproblemer med kemi, der opstår i forbindelse svejsning og skæring i metal.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum