DI Vendsyssel

Ny DI-undersøgelse: Lunkent erhvervsklima i Vendsyssel

Del

For 11. år i træk har Dansk Industri taget temperaturen på de danske kommuners lokale erhvervsklima. På årets rangliste over de mest erhvervsvenlige kommuner kravler Hjørring og Frederikshavn op af li-sten på en henholdsvis 35. plads og 20. plads. De lokale virksomheder i Brøndslev er til gengæld mindre tilfredse med den kommunale service, og kommunen rykker fra en 27. plads i 2019 til 63. pladsen i 2020.

Frederikshavn Kommune går tyve pladser frem i årets undersøgelse og er igen den mest erhvervsvenlige kommune i Vendsyssel.

- Frederikshavn Kommune har gjort en god indsats, og det kvitterer virksomhederne for i årets undersøgelse. Der er fortsat plads til forbedring, men jeg oplever en kommune med et stærkt strategisk udgangspunkt for de kommende års erhvervsudvikling. Det er med til at skabe et godt lokalt erhvervsklima, siger formand Richard Fynbo, DI Vendsyssel.

Virksomhedernes generelle tilfredshed med kommunen er en vigtig årsag til fremgangen. De peger især på, at kommunen er god til at tiltrække og fastholde arbejdskraft. Derudover prioriterer kommunen dialog højt, hvilket har været vigtigt for erhvervslivet under coronakrisen.

I de seneste år har Hjørring Kommune investeret massivt i uddannelse. Det giver pote i årets undersøgelse, hvor vurderingen af samarbejdet mellem skoler og virksomheder er den sjettebedste i landet. Det er med til at rykke Hjørring Kommune fra en 61. plads i sidste års undersøgelse til en plads som nummer 35 på den landsdækkende rangliste.

- Hjørring Kommune har gjort en enorm indsats for at sikre fremtidens arbejdskraft gennem arbejdet med ungegarantien. Det er på kort tid lykkedes at samle en stor gruppe virksomheder bag initiativet, og der er taget en række politiske initiativer bl.a. i forhold til uddannelsesvejledning og erhvervspraktik. Det slår igennem i undersøgelsen i år, men det vil formentlig også være med til at skabe en positiv stemning i årene, der kommer, siger Richard Fynbo.

Anderledes tegner det lokale erhvervsklima sig i Brønderslev Kommune, der falder hele 36 pladser i undersøgelsen.

- Brønderslev Kommune bliver straffet af virksomhederne i årets undersøgelse. Det ser ud til, at virksomhederne fokuserer på områder, som har været udfordrede over en årrække, og foretager afregningen i år. Heldigvis oplever vi, at en del af de udfordringer, der har været tidligere, er blevet adresseret. Det gælder eksempelvis byggesagsbehandlingen, hvor Brønderslev Kommune viste både kreativitet og handlekraft i forhold til samarbejdet med Vesthimmerlands Kommune, siger Richard Fynbo.

Virksomhedernes vurdering af Brønderslev Kommunes service viser en stor tilbagegang i kommunal sagsbehandling, skatter, afgifter og gebyrer, brug af private leverandører samt information og dialog med kommunen.

FAKTA OM LOKALT ERHVERVSKLIMA 2020

  • DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2020, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er 11. år i træk, at DI laver undersøgelsen.
  • 7.616 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer omkring 323.320 arbejdspladser, hvilket svarer til mere end 18 pct. af den private beskæftigelse.
  • Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.
  • Resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer er opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkeligt antal svar.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

Yderligere kontakt chefkonsulent Dennis Jensen, mail: deje@di.dk, tlf.: 2065 5202 eller presserådgiver Ditte Rieland, mail; dirh@di.dk, tlf.: 2246 7822

Billeder

Information om DI Vendsyssel

DI Vendsyssel
DI VendsysselFor yderligere information om DI Vendsyssel:

Chefkonsulent Dennis Jensen
Mail: deje@di.dk
Tlf. 3377 3896
Mobil: 2065 5202

Chefsekretær Lissen S. Bundgaard
Mail: lsb@di.dk
Tlf. 3377 3702

Følg pressemeddelelser fra DI Vendsyssel

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Vendsyssel

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum