Ny CEPOS-analyse: EU giver allerede massiv grøn statsstøtte og bør ikke optrappe en handelskonflikt med USA
Det er ikke velbegrundet, at EU svarer igen på den amerikanske Inflation Reduction Act (IRA). Det vil gøre den grønne omstilling i Europa dyrere end nødvendigt og kan desuden kan optrappe en handelskonflikt over Atlanten, viser ny analyse fra CEPOS.

EU overvejer at svare igen på den amerikanske klimapakke med omfattende statsstøtte til grøn omstilling og klimaneutrale industrier. EU-landene giver imidlertid allerede i forvejen omfattende statsstøtte, ikke mindst til grøn omstilling og grønne industrier. Desuden indeholder blandt andet EU’s genopretningspakke fra 2020 massiv grøn statsstøtte.
”Det ligner en optrapning af en handelskrig, og det er ikke særlig velbegrundet fra EU's side. Med planerne om at optrappe statsstøtten i EU kommer man op på noget, der minder om det tredobbelte af den amerikanske statsstøtte, når vi ser det i forhold til økonomiens størrelse,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
EU bør ikke indlede et støttekapløb med amerikanerne, da der allerede er afsat masser af milliarder til grønne teknologier i Europa.
Mens IRA udgør 0,15 procent af USA's BNP, viser den nye CEPOS-analyse, at EU-politikerne allerede har afsat 0,38 procent af EU's BNP til grønne teknologier.
Det er primært penge, der er blevet afsat i forbindelse med EU's genopretningspakke fra 2020.
Alligevel har EU-Kommissionen foreslået en modoffensiv med flere forskellige støtteinitiativer, som vil udgøre yderligere omkring 0,10 procent af EU's BNP, viser CEPOS-analysen.
Hertil kommer, at de enkelte EU-lande allerede giver omfattende statsstøtte til grøn omstilling.
”Direkte statsstøtte er ikke en omkostningseffektiv metode til grøn omstilling, og omkostningerne rammer primært de lande, der yder støtten. Det er den helt forkerte vej at gå,” siger Otto Brøns-Petersen.
Otto Brøns-Petersen kan kontaktes på 20 92 84 40 for uddybende kommentarer.

Kontakter
Otto Brøns-PetersenCEPOS
Tlf:20928440otto@cepos.dkBilleder

Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Cepos
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cepos
Ny CEPOS-analyse: Danmark kan blive det frieste land i verden, hvis vi lader os inspirere af vores nordiske naboer25.5.2023 15:03:50 CEST | Pressemeddelelse
Danmark behøver ikke skele længere end til vores nordiske naboer, for at få verdens frieste økonomi. Det viser en ny analyse fra CEPOS.
Ny CEPOS-analyse: Stor forskel på personaleudskiftningen i ældreplejen mellem kommuner22.5.2023 11:49:42 CEST | Pressemeddelelse
Der er stor forskel på, hvor gode de enkelte kommuner er til at fastholde ansatte i ældreplejen, viser ny CEPOS-analyse
CEPOS: Landbruget bør også omfattes af generel CO2-afgift17.5.2023 10:34:31 CEST | Pressemeddelelse
CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende kommentarer Landbrug & Fødevarers 2030-plan
CEPOS: Vi skal vænne os til mere svingende elpriser og mangel på el9.5.2023 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende kommentarer til Klimarådets nye analyse om fremtidens elsystem
Ny CEPOS-analyse: Tempoet i lovbehandlingen er skudt i vejret i Mette Frederiksens statsministerperiode9.5.2023 09:37:49 CEST | Pressemeddelelse
Hastværket i Folketingets lovbehandling steg markant efter valget i 2019. Allerede inden COVID-19 pandemien havde Folketinget tempoet sat betydeligt i vejret. På trods af at SVM-regeringen har givet løfter om det modsatte, er processen blevet yderligere forhastet i det nye Folketing, viser ny CEPOS-analyse
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum