Cepos

Ny CEPOS-analyse: Regeringens målsætning om mere lige elevfordeling i folkeskolerne kan medføre skoleskift for mere end 10 pct. af eleverne

Del

CEPOS udgiver i dag en analyse, der bl.a. viser, hvordan en elevfordelingsmodel - svarende til den, regeringen har gennemført for gymnasierne - ville påvirke folkeskolerne i de enkelte kommuner.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har tilkendegivet, at regeringen alligevel ikke vil indføre en statsligt fastsat elevfordelingsmodel i folkeskolen. I stedet vil regeringen lade det være op til kommunerne at arbejde videre med at sikre en mere blandet elevsammensætning. Hvad dette reelt betyder, er endnu uvist.

“Forældre til børn i folkeskolen kan på ingen måde ånde lettet op, før vi ved, hvad de nye planer for elevfordeling betyder i praksis. Målsætningen om en mere ensrettet elevfordeling er nemlig ikke droppet. Det er nu bare op til kommunerne at føre regeringens politik ud i livet,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Regeringen vil dog først på et senere tidspunkt – formentlig efter et valg - fastlægge, hvilke redskaber og konkrete målsætninger man vil give kommunerne med henblik på at opnå en tilstrækkelig ensretning af elevsammensætningen.

”Regeringen ønsker tydeligvis ikke på nuværende tidspunkt at blive mere konkret i forhold til, hvilke konsekvenser målsætningen om en mere ensrettet elevfordeling vil få i praksis. Derfor har vi i lavet denne analyse, hvor forældre kan se konsekvenserne af forskellige grader af ensretning af elevfordelingen i deres kommune,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS. 

CEPOS’ analyse viser, hvordan de modeller, der har været i spil indtil nu, vil påvirke folkeskolerne på kommunalt niveau. Analysen viser således, hvor mange elever, der vil blive flyttet i de enkelte kommuner. Hvor nogle kommuner stort set ikke bliver påvirket, vil der i andre kommuner være op til 16 procent af eleverne, der skal gå på en anden folkeskole.

”Mens forældrene venter på regeringens næste træk, kan de med udgangspunkt i CEPOS´ analyse med fordel spørge borgmesteren i deres egen kommune, hvor langt han/hun vil gå for at opfylde regeringens elevfordelingsmålsætning,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS. 

Kontakt Karsten Bo Larsen på 41 22 04 76 for uddybende kommentarer.

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Links

Information om Cepos

Cepos
Cepos
Landgreven 3
1301 København K

+45 33 45 60 30http://www.cepos.dk

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

CEPOS: Klimarådets analyse er ubrugelig som beslutningsgrundlag7.12.2022 12:00:00 CET | Pressemeddelelse

CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende generelle kommentarer til Klimarådets analyse 'Danmark Klimamål', der udkommer onsdag d. 7/12 kl. 12. Kommentarerne er klausuleret frem til onsdag kl. 12. ”Klimarådets analyse af danske klimamål er decideret uegnet som beslutningsgrundlag for dansk klimapolitik. Det helt grundlæggende kriterium for politiske tiltag er at vurdere, om prisen står mål med gevinsterne. Klimarådets analyse har ingen tal for det overhovedet. Den indeholder således ingen analyser af, hvad klimamålene indebærer af samfundsøkonomiske omkostninger eller hvad drivhusgasudledninger medfører af skader,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS. ”Rådet er ikke afvisende over for at skærpe 2030-målet til 80 pct. Jeg har på grundlag af regeringens virkemiddelkatalog anslået, at det vil koste 22,4 mia. kr. om året – eller over 2.900 kr./ton. Det er langt over de fleste vurderinger af drivhusgassers skadevirkning. Når der tages hensyn til, at ensidige danske redu

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum