Cepos

Ny CEPOS-analyse: Næsten lige så mange ufaglærte og faglærte betaler topskat som akademikere

Del

CEPOS udsender i dag en analyse, der opdeler gruppen af topskatteydere på arbejdere og akademikere. Desuden angives effekterne af højere topskattegrænse, herunder effekter på antal topskatteydere, arbejdsudbud, provenu samt ulighed. Tallene kommer fra Finansministeriet samt CEPOS-beregninger på Danmarks Statistiks personregistre

Mads Lundby Hansen. Foto: Jakob Melgaard.
Mads Lundby Hansen. Foto: Jakob Melgaard.

151.000 ufaglærte og faglærte betaler topskat. Det er næsten lige så mange som antallet af akademikere, der betaler topskat - nemlig 158.000. Og 124.000 med en kort eller mellemlang videregående uddannelse rammer ind i topskatten.

I medierne er det nævnt, at V og S vil forhøje topskattegrænsen med 100.000 kroner. En sådan skattelettelse rykker 200.000 personer ud af topskatten. Heraf vil der være 2.900 sygeplejersker og 4.400 metalarbejdere. Og arbejdsudbuddet øges med 4.100 personer. 

”Det er et skridt i den rigtige retning i forhold til rekrutteringsudfordringen. Provenutabet udgør 2,4 milliarder kroner, som kan finansieres inden for råderummet frem til 2030.  Der er nemlig et pænt råderum på 12,5 milliarder kroner frem til 2030, når der korrigeres for udgifter til demografisk træk og forsvar,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS og fortsætter:

”Ambitionsniveauet burde være højere. F.eks. kunne topskattegrænsen øges med 200.000 kr. Det vil rykke ca. 300.000 personer ud af topskatten og øge arbejdsudbuddet med knap 6.000 personer. Provenutabet vil udgøre 4,0 mia. kr. på de offentlige finanser,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS

Mads Lundby Hansen har ingen illusioner om, at en SV-regering vil fjerne topskatten. Men det vil være rigtig godt, hvis topskattesatsen også sænkes med eksempelvis 1-2 procentpoint. 

”Topskattesatsen på 15 procent har siden dens indførelse af Nyrup udviklet sig til en hellig ko i dansk politik, og det bør den ikke være. Det vil være rigtigt godt for dansk økonomi at påbegynde en sænkelse af topskattesatsen, og det vil være en kæmpe indrømmelse, hvis det lykkes Jakob Ellemann at få topskattesatsen sænket en lille smule,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.

Mads Lundby Hansen kan kontaktes på 21 23 79 52 for uddybende kommentarer.

Læs analysen her.

For at se dette indhold fra cepos.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.

Kontakter

Billeder

Mads Lundby Hansen. Foto: Jakob Melgaard.
Mads Lundby Hansen. Foto: Jakob Melgaard.
Download

Vedhæftede filer

Information om Cepos

Cepos
Cepos
Landgreven 3
1301 København K

+45 33 45 60 30http://www.cepos.dk

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

CEPOS: Øget EU-statsstøtte vil svække presset europæisk økonomi yderligere1.2.2023 13:55:33 CET | Pressemeddelelse

CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende generelle kommentarer til EU-kommisionens nye forslag om yderligere statsstøtte til grøn industri: ”EU-kommissionens forslag vil svække europæisk økonomi og eskalere en transatlantisk konflikt på et farligt tidspunkt, hvor Vesten er udfordret af blandt andet Kina og Rusland. Danmark bør afvise nye udvidelser af de i forvejen lempelige regler for at støtte grøn energi og kommissionens ønske om at bedrive aktiv industripolitik,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS. ”Statsstøtte forvrider investeringerne, og sænker produktiviteten og velstanden. Mange EU-lande er i forvejen plaget af massive offentlige gældsproblemer, som også udgør en økonomisk trussel og ikke giver plads til flere udgifter. I gennemsnit har EU-landene halvanden gange så stor gæld, som EU-traktaten tillader. Det gavner ikke EU at gentage den fejl, USA har begået med mere statsstøtte og overbelastede statsfinanser,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEP

CEPOS: Klimarådets analyse er ubrugelig som beslutningsgrundlag7.12.2022 12:00:00 CET | Pressemeddelelse

CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende generelle kommentarer til Klimarådets analyse 'Danmark Klimamål', der udkommer onsdag d. 7/12 kl. 12. Kommentarerne er klausuleret frem til onsdag kl. 12. ”Klimarådets analyse af danske klimamål er decideret uegnet som beslutningsgrundlag for dansk klimapolitik. Det helt grundlæggende kriterium for politiske tiltag er at vurdere, om prisen står mål med gevinsterne. Klimarådets analyse har ingen tal for det overhovedet. Den indeholder således ingen analyser af, hvad klimamålene indebærer af samfundsøkonomiske omkostninger eller hvad drivhusgasudledninger medfører af skader,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS. ”Rådet er ikke afvisende over for at skærpe 2030-målet til 80 pct. Jeg har på grundlag af regeringens virkemiddelkatalog anslået, at det vil koste 22,4 mia. kr. om året – eller over 2.900 kr./ton. Det er langt over de fleste vurderinger af drivhusgassers skadevirkning. Når der tages hensyn til, at ensidige danske redu

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum