Ny CEPOS-analyse: Arbejdsudbuddet øges med 2.100 personer, hvis beløbsgrænsen nedsættes med 75.000 kroner

Beløbsgrænsen har fået stor opmærksomhed de senere år. Det har været svært at beregne effekter af lavere beløbsgrænse, da der har manglet evidens for virkninger. Nu er der imidlertid kommet en undersøgelse, der estimerer en effekt.
Undersøgelsen kommer frem til, at en forhøjelse af beløbsgrænsen med 25.000 kroner reducerer indstrømningen af udenlandsk arbejdskraft i størrelsesordenen 70 personer årligt. Når man sammenholder det med, at en del forlader landet hurtigt igen, så fås en langsigtet effekt på 2.100 personer, hvis beløbsgrænsen reduceres med 75.000 kroner.
”Det er en relativt beskeden effekt, men jeg mener klart, at man skal gå efter den. Og jeg så gerne, at man reducerede beløbsgrænsen med mere end 75.000 kr. Set fra mit perspektiv er det oplagt, at beløbsgrænsen nogenlunde matcher den danske mindsteløn på ca. 250.000 kroner. I de næste tre år udgør beløbsgrænsen ca. 375.000 kroner,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS og fortsætter:
”Det her understreger, at en ny regering også bliver nødt til at kigge på en lang række andre arbejdsmarkedsreformer, hvis den vil løfte beskæftigelsen med eksempelvis 50.000 personer i 2030. Ifølge Finansministeriet ligger der konkrete reformforslag, der kan øge beskæftigelsen med 130.000 personer. Det drejer sig om reformer af folkepension, efterløn, dagpenge, kontanthjælp og skat,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.
Udgangspunktet for beregningen er resultaterne i en afhandling udarbejdet af Gustav Dam, der i dag er ansat af Finansministeriet. Tidligere overvismand Michael Svarer har været vejleder. Derudover har CEPOS på Danmarks Statistiks personregistre opgjort, hvor mange der forlader landet.
Mads Lundby Hansen kan kontaktes på 21 23 79 52 for uddybende kommentarer.
For at se dette indhold fra cepos.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
Kontakter
Mads Lundby HansenCheføkonom
Tlf:21237952mads@cepos.dkBilleder

Vedhæftede filer
Information om Cepos
CEPOS er en uafhængig borgerlig-liberal tænketank.
Følg pressemeddelelser fra Cepos
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cepos
Ny CEPOS-analyse: Se lønlisten over 296 lange videregående uddannelser – så mange tjener mindre end faglærte21.3.2023 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
CEPOS udsender i dag en analyse af lønindkomsten for personer med 296 forskellige lange videregående uddannelser (LVU). Beregningerne er udført på Danmarks Statistiks personregistre. Lønnen måles fem år efter endt studie for årgange, der færdiggjorde deres uddannelse i perioden 2012-2016.
CEPOS: EU-kommissionens forslag til reform af det europæiske elmarked er en narresut for forbrugerne14.3.2023 17:00:21 CET | Pressemeddelelse
CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende kommentarer til EU-kommisionens forslag til reform af det europæiske elmarked.
Ny CEPOS-analyse: Universitetsuddannede får i mange tilfælde lavere løn end faglærte10.3.2023 08:03:01 CET | Pressemeddelelse
35 procent med en humanistisk universitetsuddannelse tjener mindre end en faglært. Og 41 procent tjener mindre end en person med en kort videregående uddannelse, viser ny analyse fra CEPOS.
Ny CEPOS-analyse: EU giver allerede massiv grøn statsstøtte og bør ikke optrappe en handelskonflikt med USA6.3.2023 10:48:50 CET | Pressemeddelelse
Det er ikke velbegrundet, at EU svarer igen på den amerikanske Inflation Reduction Act (IRA). Det vil gøre den grønne omstilling i Europa dyrere end nødvendigt og kan desuden kan optrappe en handelskonflikt over Atlanten, viser ny analyse fra CEPOS.
Ny CEPOS-analyse: Gældskrisen i EU er en trussel mod dansk finanspolitisk holdbarhed og selvstændighed3.3.2023 08:02:00 CET | Pressemeddelelse
Gældskrisen i EU kan true både stabiliteten i unionen og resultere i en stærkere central styring af den økonomiske politik i EU. Det vil mindske de enkelte landes selvstændighed. Det kan indebære, at danske skatteydere de facto kommer til at bøde for budgetproblemer i andre EU-lande, viser ny analyse fra CEPOS
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum