Cepos

Ny CEPOS-analyse: Arbejdsudbuddet øges med 2.100 personer, hvis beløbsgrænsen nedsættes med 75.000 kroner

Del
Effekten af at sænke beløbsgrænsen med 75.000 kroner permanent øger arbejdsudbuddet med 2.100 på langt sigt – det vil sige efter 25 år. I 2030 udgør effekten omkring 1.000 personer. Det viser en ny analyse fra CEPOS
Mads Lundby Hansen. Foto: Jakob Melgaard.
Mads Lundby Hansen. Foto: Jakob Melgaard.

Beløbsgrænsen har fået stor opmærksomhed de senere år. Det har været svært at beregne effekter af lavere beløbsgrænse, da der har manglet evidens for virkninger. Nu er der imidlertid kommet en undersøgelse, der estimerer en effekt. 

Undersøgelsen kommer frem til, at en forhøjelse af beløbsgrænsen med 25.000 kroner reducerer indstrømningen af udenlandsk arbejdskraft i størrelsesordenen 70 personer årligt. Når man sammenholder det med, at en del forlader landet hurtigt igen, så fås en langsigtet effekt på 2.100 personer, hvis beløbsgrænsen reduceres med 75.000 kroner.

”Det er en relativt beskeden effekt, men jeg mener klart, at man skal gå efter den. Og jeg så gerne, at man reducerede beløbsgrænsen med mere end 75.000 kr. Set fra mit perspektiv er det oplagt, at beløbsgrænsen nogenlunde matcher den danske mindsteløn på ca. 250.000 kroner. I de næste tre år udgør beløbsgrænsen ca. 375.000 kroner,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS og fortsætter:

”Det her understreger, at en ny regering også bliver nødt til at kigge på en lang række andre arbejdsmarkedsreformer, hvis den vil løfte beskæftigelsen med eksempelvis 50.000 personer i 2030. Ifølge Finansministeriet ligger der konkrete reformforslag, der kan øge beskæftigelsen med 130.000 personer. Det drejer sig om reformer af folkepension, efterløn, dagpenge, kontanthjælp og skat,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.

Udgangspunktet for beregningen er resultaterne i en afhandling udarbejdet af Gustav Dam, der i dag er ansat af Finansministeriet. Tidligere overvismand Michael Svarer har været vejleder. Derudover har CEPOS på Danmarks Statistiks personregistre opgjort, hvor mange der forlader landet.

Mads Lundby Hansen kan kontaktes på 21 23 79 52 for uddybende kommentarer.

Læs analysen her.

For at se dette indhold fra cepos.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.

Kontakter

Billeder

Mads Lundby Hansen. Foto: Jakob Melgaard.
Mads Lundby Hansen. Foto: Jakob Melgaard.
Download

Vedhæftede filer

Information om Cepos

Cepos
Cepos
Landgreven 3
1301 København K

+45 33 45 60 30http://www.cepos.dk

CEPOS er en uafhængig borgerlig-liberal tænketank.

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum