Aarhus Festuge

Ny bypark bliver til Videnskabens Ø under Aarhus Festuge

Del
I anledning af Videnskabsår22 indbyder Aarhus Festuge under navnet Videnskabens Ø de besøgende i Domen og på Pier 2 til at gå på opdagelse i nogle af landets mest prominente videnskabsfolks opdagelser.
Lysværket Jordens Kerne af Nikolaj Dinesen. Modelfoto: Nikolaj Dinesen
Lysværket Jordens Kerne af Nikolaj Dinesen. Modelfoto: Nikolaj Dinesen

Inge Lehmanns Gade binder et af Aarhus’ nyeste områder sammen med fastlandet, og netop seismologens bidrag til videnskaben kommer til at spille en ganske særlig rolle under Aarhus Festuges program i den nyanlagte bypark på Pier 2.

- Det er virkelig spændende, at vi, i anledning af Videnskabsår22, har mulighed for at bruge arealerne omkring Pier 2 i år for at kunne fortælle historierne om nogle af landets mest betydningsfulde videnskabsfolk. Vi er heldige, at vi med Videnskabens Ø har en platform for at blande videnskab, kunst og kultur på den her måde, siger producent hos Aarhus Festuge, Micha Schaarup, som udpeger to nye lysværker som nogle af de absolutte højdepunkter.

- Vi har fået muligheden for at samarbejde med nogle meget dygtige lyskunstnere i vækstlaget, som har skabt værker i tråd med fortællingen om Videnskabens Ø. Dagmar Bille Milthers og Søren Norge Lauridsen opsætter værket Som Lyset Rejser inspireret af de aarhusianske videnskabsfolk Ole Rømer og Lene Haus opdagelser. Her kan de besøgende på Pier 2 lege med lysets hastighed ved at blokere en række lysstråler, som går fra en sensor til en anden. Dermed kan man stoppe lysets hastighed helt og aldeles, forklarer Micha Schaarup.

Herudover er der også skabt til lysværk til selve Domen. Nikolaj Dinesen præsenterer værket Jordens Kerne, som kommer til at have hjemme i bygningen – og her har netop førnævnte Inge Lehmann spillet en stor rolle.

- Det var jo seismologen Inge Lehmann, der gjorde opdagelsen, at Jordens kerne er fast. Derfor transformerer Nikolaj Dinesen med sit lysværk Domen til vores jordklode med havblåt lys på facaden og et varmt glødende lys indefra. Vi vil gerne hylde, at vi har en dansk forsker, som har gjort sådanne skælsættende opdagelser, siger producenten.

Det er ikke blot lyset, som kommer i fokus for området – også lyden kommer også til at spille en massiv rolle. Det vil således også være muligt at opleve lydværker skabt særskilt til Domen.

Et projekt Aarhus Festuge, med producent Rud Kjerstein i spidsen, har udviklet i et samarbejde med ROSA, Art Music Denmark, Neustart og Domen.

Som følge af et open call er schweiziske Marlijn Karsten, sammen med den danske elektroniske musiker Moa Sol, blevet udvalgt til at skabe værket. Resultatet af samarbejdet mellem de to kunstnere kan publikum opleve i Domen hver dag under Festugen.

- Jeg skal skabe et multi-channel kompositionsværk, hvor vindlyden bevæger sig gennem rummet, hvor lyden vil opleves anderledes i forhold til, hvor du befinder dig i rummet, siger Marlijn Karsten, som videre fortæller, at hun glæder sig til både at udforske videnskaben samtidig med, at hun skal skabe et værk med sin danske samarbejdspartner.

Foruden de allerede nævnte værker og arrangementer inviterer Aarhus Festuge også til en række videnskabelige talks, der er er blevet til i et samarbejde med Aarhus Universitet og Science Museerne, som blandt andet kommer til at gå i dybden med videnskaben i en række foredrag, talks og aktiviteter.

Jeg er virkelig stolt af, at vi kan præsentere et så omfattende program for såvel voksne, børn og unge mennesker, siger Micha Schaarup.

Aarhus Festuges Lysfest er støttet af Børn og Unge; Aarhus Kommune, Salling Fondene, Aarhuus Stiftstidendes Fond, CAC Fonden, Knud Højgaards Fond foruden en særlig tak til Copenhagen Light Festival.

Værket Som Lyset Rejser er udviklet og støttet i samarbejde med Lys på Aarhus og Aarhus Kommune.

Videnskabens Ø er støttet af FO Aarhus og NRGi værdipulje.

NRGi Værdipulje & Music City Aarhus 2022 har støttet Neustart-projektet.

Få det fulde overblik over samtlige arrangementer, der bliver en del af Videnskabens Ø, i programmet på Aarhus Festuges hjemmeside, aarhusfestuge.dk/program.

For yderligere information og potentielle spørgsmål kontakt da Aarhus Festuges kommunikationsansvarlige, Simon Fjordvang Brenøe-Jensen på telefon 26 20 94 86 eller via e-mail sfbj@aarhusfestuge.dk.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Lysværket Jordens Kerne af Nikolaj Dinesen. Modelfoto: Nikolaj Dinesen
Lysværket Jordens Kerne af Nikolaj Dinesen. Modelfoto: Nikolaj Dinesen
Download
Lysværket Som Lyset Rejser af Dagmar Bille Milthers og Søren Norge Lauridsen. Modelfoto: Dagmar Bille Milthers og Søren Norge Lauridsen
Lysværket Som Lyset Rejser af Dagmar Bille Milthers og Søren Norge Lauridsen. Modelfoto: Dagmar Bille Milthers og Søren Norge Lauridsen
Download

Information om Aarhus Festuge

Aarhus Festuge
Vester Allé 3
8000 Aarhus C

+45 87 30 83 00https://www.aarhusfestuge.dk/

Med 1000 arrangementer på 10 dage er Aarhus Festuge en af Nordeuropas største kulturbegivenheder, med internationale kunstnere, lokale artister, samt oplevelser for både børn og voksne. Her kan man opleve kunst og kultur på højeste niveau, når hele Aarhus summer af musik, teater, arkitektur, gastronomi, kunst, debatter og alt derimellem.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Festuge

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Festuge

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye