Ny bog skal give mere tætte tage
Taget er den bygningsdel, som er hårdest påvirket af vind og vejr. Korrekt projektering og udførelse af tage er derfor særlig vigtigt for at undgå alvorlige byggeskader. Det er baggrunden for udgivelsen af den nye SBi-anvisning 273 om tage fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet København. Anvisningen samler nyeste viden og erfaringer om projektering og udførelse af de mest almindelige typer tage og tagdækninger ved både nybyggeri og renovering i én bog.
”Taget er en af de bygningsdele, hvor vi ser flest byggeskader. Samtidig har utætheder i taget store konsekvenser for bygherrer og brugere, fordi skaderne både er meget omkostningsfulde at udbedre og kan være årsag til skimmel og dårligt indeklima”, siger seniorforsker Erik Brandt, der er hovedforfatter til anvisningen.
Alle typer tagdækninger
Den nye SBi-anvisning behandler hele tagkonstruktionen, fra den indvendige beklædning med dampspærre og isolering til undertag og tagdækning udvendigt. Der omtales løsninger til projektering og udførelse af alle de mest almindelige typer tage og tagdækninger, fra tagsten af tegl og beton over bølgeplader, skifer, zink, kobber og tagmembraner til stråtage og tage med træspån, ligesom grønne tage og tage med tagelementer også behandles.
”Med SBi-anvisning 273 får byggebranchen et værktøj, der giver en grundig oversigt over de typer af tagopbygninger og tagdækninger, som findes på markedet, med beskrivelser af de overordnede retningslinjer for projektering og udførelse, så man opnår fugtsikre løsninger”, siger seniorforsker Martin Morelli, der sammen med adjungeret professor Tommy Bunch-Nielsen har været medforfattere på SBi-anvisning 273.
”Der er især gjort meget ud af at beskrive projektering og udførelse af detaljerne ved inddækninger og gennemføringer, fordi det er her, man typisk ser de utætheder, som giver vandskader og kan medføre råd og skimmelsvamp i taget”, forklarer Martin Morelli.
Nye anbefalinger ved efterisolering
Anvisningen handler om projektering og udførelse af tage ved nybyggeri, men renovering af tage behandles også indgående. Blandt andet inddrages ny viden om, hvordan man undgår fugtproblemer ved efterisolering.
”Vores forsøg har vist, at det ikke i alle tilfælde er nødvendigt at etablere en ny dampspærre, inden man efterisolerer et vandret loft på et ventileret tagrum. Det har også vist sig, at man godt kan have en stor tykkelse på efterisoleringen, uden at det giver fugtproblemer. Det gælder, hvis man har et velventileret tagrum, hvor loftet er lufttæt, som for eksempel et pudset loft uden revner eller andre utætheder”, forklarer Erik Brandt, der oplyser, at den nye viden er resultat af et forskningsprojekt, som endnu ikke er publiceret.
Tidligere har anbefalingen fra SBi ellers været, at man ved lufttætte loftskonstruktioner som, for eksempel pudsede lofter uden revner, højst skulle efterisolere til en samlet isoleringstykkelse på 150 mm, med mindre man etablerede en ny dampspærre i loftet.
266 illustrationer
De mange typer tage og tagdækninger, som behandles i SBi-anvisning 273, betyder også, at anvisningen er en af de mest omfattende i SBi’s anvisningsserie, som er udgivet siden 1947. Anvisningen er på over 400 sider og indeholder ikke mindre end 266 illustrationer. Figurerne viser både de overordnede principper for opbygning og ventilation af de forskellige tagtyper, men går også i detaljer med de byggetekniske løsninger, hvoraf mange vises både som snit og rumlige, isometriske illustrationer.
SBi afholder kursus om tage og SBi-anvisning 273 den 6. juni 2019 i Odense. Desuden er det muligt at høre om SBi-anvisning 273 på Bygningsfysikdag 2019, som SBi afholder d. 8. maj i København.
SBi-anvisning 273 kan købes via www.anvisninger.dk/273.
Til redaktionen: Yderligere oplysninger kan fås hos seniorforsker Martin Morelli på mmo@sbi.aau.dk eller tlf. 9940 2283 eller seniorforsker Erik Brandt på ebr@sbi.aau.dk eller tlf. 9940 2370. Nedenstående illustrationer kan frit downloades til redaktionel brug på betingelse af kreditering som anført.
Nøgleord
Billeder



Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum