Ny behandling til selvskadende unge klar til afprøvning
Flere og flere unge skader sig selv, og op mod tre fjerdedele af unge i psykiatrisk behandling skærer, kradser, slår eller brænder sig selv som reaktion på svære følelser. Derfor er der brug for at styrke behandlingen af unge der selvskader, og det er netop hvad projektet ’Teens Trial’ på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden vil gøre.
"Det er afgørende, at selvskade opdages og behandles målrettet og tidligt, da adfærden forværres over tid, ligesom den forværrer den unges generelle psykiske tilstand og øger risikoen for selvmordsforsøg og selvmord markant," siger psykolog og leder af projektet, Lotte Rubæk.
Den nye behandling, som Lotte Rubæk og hendes tre kolleger, to psykologer og en sygeplejerske, skal afprøve, består af en internetbaseret terapi kaldet ERITA. ERITA er en individuel behandling af selvskadende unge mellem 13 og 17 år, der inddrager familien i et forløb over 12 uger. Familien møder deres ERITA-terapeut ved en forsamtale, og under hele behandlingen har den unge og forældrene igennem to separate behandlingsprogrammer kontakt med deres terapeut over internettet.
"Med ERITA lærer de unge om selvskadens funktion og lærer at forstå, acceptere og regulere deres følelser, så de ikke længere handler på dem i form af selvskade. Forældrene lærer også om selvskade og følelser, og de lærer at rumme og håndtere deres barns svære følelser på en hensigtsmæssig måde," forklarer Lotte Rubæk om behandlingen.
Behandlingen består af læsestof, film, lydklip, øvelser og hjemmearbejde, og den unge kan dagligt kommunikere med sin terapeut og registrere trang til selvskade, og hvilke færdigheder de har trænet, via en app. Målet med projektet er at reducere antallet af børn og unge i Børne- og Ungdomspsykiatrien, der skader sig selv – et mål der deles af Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, LMS.
"Vi får rigtig mange henvendelser om selvskade, og der mangler i høj grad målrettet behandling mod selvskade, og derfor er vi glade for, at projektet nu går i gang. Hvis det viser sig at have god effekt, så håber vi naturligvis, at det bliver et permanent tilbud, som kan hjælpe rigtig mange unge og deres familier," siger Sabine Elm Kliniker, vicedirektør i LMS
Hun bakkes op af Lotte Rubæk:
"Det er en behandlingsform med stort potentiale, da den kan nå ud til mange og er minimalt indgribende i den unge og familiens liv, samtidig med at de altid har deres terapeut lige ved hånden.
Før behandlingen eventuelt kan gøres permanent, skal Lotte Rubæk sammen med forskningslederen og hendes team teste behandlingen på 400 danske unge inden 2022. De forventer, at patienter kan henvises til projektet fra uge 9.
Fakta om projektet
ERITA-behandlingen er bl.a. blevet afprøvet i Sverige gennem de seneste år med gode resultater, men det er første gang den skal testes i Danmark. Desuden er det første gang, at man afprøver internetbaseret terapi i børne- og ungdomspsykiatrien i Danmark.
For at afprøve effekten af behandlingen får en gruppe unge internetbaseret ERITA-behandling i tillæg til den vanlige behandling på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, mens en kontrolgruppe kun tilbydes den normale behandling. Til sidst skal effekten af behandlingen hos de to grupper sammenlignes.
Alle børn og unge mellem 13-17 år, som er i et såkaldt ambulant behandlingsforløb (dvs. som ikke indlagt) på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden og har minimum fem direkte selvskade-episoder det seneste år og minimum én den seneste måned, kan henvises til projektet.
Kontakt
For interviews
Lotte Rubæk, psykolog og leder af Team for selvskade, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Region Hovedstadens Psykiatri tlf. 28 72 48 00
Sabine Elm Klinker, vicedirektør, Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade tlf. 71 99 04 46
For kontakt med case-familie, der har erfaring med selvskade
Via kommunikationschef i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, Henrik Kristian Christensen tlf. 29 44 33 01
Nøgleord
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Hjælp til uddannelse i kateterpleje: Ældre borgere slipper for indlæggelse3.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Manglende kateterpleje kan være årsag til urinvejsinfektioner og alvorlig sygdom hos ældre borgere. Efter uddannelse i kateterpleje af personale i ni kommuner i Sundhedsklynge Midt omkring Herlev er antallet af henvendelser vedr. kateter i akutmodtagelsen blev reduceret med 50 pct. Uddannelsen skal udbredes til øvrige Sundhedsklynger i Region Hovedstaden
Udviklingen er vendt: Mere sundhedspersonale, færre sygedage, og nyansatte bliver længere i jobbet3.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstadens plan for fastholdelse og rekruttering – og mange lokale indsatser på hospitalerne – er begyndt at bære frugt.
Rigshospitalet skal hjælpe ukrainske børn25.11.2024 16:21:55 CET | Pressemeddelelse
Med støtte fra den danske regering kan Region Hovedstaden nu styrke indsatsen for ukrainske børn gennem en samarbejdsaftale mellem Rigshospitalet og børnehospitalet i Kyiv.
Indsats til børn og unge i Region Hovedstaden bliver landsdækkende25.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Alle regioner og størstedelen af landets kommuner er nu med i det tværsektorielle samarbejde STIME, som oprindeligt blev udviklet i Region Hovedstaden. Det betyder, at børn og unge over hele landet allerede eller i løbet af 2025 kan få ensartet og tidlig behandling og støtte, når de oplever psykisk mistrivsel og ikke har behov for psykiatrien.
Hospitalerne udskriver færre patienter efter kl. 2222.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har politisk haft fokus på, at især ældre mennesker ikke udskrives sent om aftenen og kommer hjem til et tomt køleskab og ingen hjælp. Det glæder formand for Sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (C)
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum