Region Hovedstaden

Ny behandling til selvskadende unge klar til afprøvning

Del
De unge skal kende konsekvensen af selvskade og lære at regulere deres følelser, så de ikke længere ender med at skade sig selv. Forældrene skal også lære, hvordan de kan rumme og håndtere deres barns svære følelser.

Flere og flere unge skader sig selv, og op mod tre fjerdedele af unge i psykiatrisk behandling skærer, kradser, slår eller brænder sig selv som reaktion på svære følelser. Derfor er der brug for at styrke behandlingen af unge der selvskader, og det er netop hvad projektet ’Teens Trial’ på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden vil gøre.

"Det er afgørende, at selvskade opdages og behandles målrettet og tidligt, da adfærden forværres over tid, ligesom den forværrer den unges generelle psykiske tilstand og øger risikoen for selvmordsforsøg og selvmord markant," siger psykolog og leder af projektet, Lotte Rubæk.

Den nye behandling, som Lotte Rubæk og hendes tre kolleger, to psykologer og en sygeplejerske, skal afprøve, består af en internetbaseret terapi kaldet ERITA. ERITA er en individuel behandling af selvskadende unge mellem 13 og 17 år, der inddrager familien i et forløb over 12 uger. Familien møder deres ERITA-terapeut ved en forsamtale, og under hele behandlingen har den unge og forældrene igennem to separate behandlingsprogrammer kontakt med deres terapeut over internettet.

"Med ERITA lærer de unge om selvskadens funktion og lærer at forstå, acceptere og regulere deres følelser, så de ikke længere handler på dem i form af selvskade. Forældrene lærer også om selvskade og følelser, og de lærer at rumme og håndtere deres barns svære følelser på en hensigtsmæssig måde," forklarer Lotte Rubæk om behandlingen.

Behandlingen består af læsestof, film, lydklip, øvelser og hjemmearbejde, og den unge kan dagligt kommunikere med sin terapeut og registrere trang til selvskade, og hvilke færdigheder de har trænet, via en app. Målet med projektet er at reducere antallet af børn og unge i Børne- og Ungdomspsykiatrien, der skader sig selv – et mål der deles af Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, LMS.

"Vi får rigtig mange henvendelser om selvskade, og der mangler i høj grad målrettet behandling mod selvskade, og derfor er vi glade for, at projektet nu går i gang. Hvis det viser sig at have god effekt, så håber vi naturligvis, at det bliver et permanent tilbud, som kan hjælpe rigtig mange unge og deres familier," siger Sabine Elm Kliniker, vicedirektør i LMS

Hun bakkes op af Lotte Rubæk:

"Det er en behandlingsform med stort potentiale, da den kan nå ud til mange og er minimalt indgribende i den unge og familiens liv, samtidig med at de altid har deres terapeut lige ved hånden. 

Før behandlingen eventuelt kan gøres permanent, skal Lotte Rubæk sammen med forskningslederen og hendes team teste behandlingen på 400 danske unge inden 2022. De forventer, at patienter kan henvises til projektet fra uge 9.

Fakta om projektet

ERITA-behandlingen er bl.a. blevet afprøvet i Sverige gennem de seneste år med gode resultater, men det er første gang den skal testes i Danmark. Desuden er det første gang, at man afprøver internetbaseret terapi i børne- og ungdomspsykiatrien i Danmark.

For at afprøve effekten af behandlingen får en gruppe unge internetbaseret ERITA-behandling i tillæg til den vanlige behandling på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, mens en kontrolgruppe kun tilbydes den normale behandling. Til sidst skal effekten af behandlingen hos de to grupper sammenlignes.

Alle børn og unge mellem 13-17 år, som er i et såkaldt ambulant behandlingsforløb (dvs. som ikke indlagt) på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden og har minimum fem direkte selvskade-episoder det seneste år og minimum én den seneste måned, kan henvises til projektet.

Kontakt

For interviews

Lotte Rubæk, psykolog og leder af Team for selvskade, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Region Hovedstadens Psykiatri tlf. 28 72 48 00

Sabine Elm Klinker, vicedirektør, Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade tlf. 71 99 04 46

For kontakt med case-familie, der har erfaring med selvskade

Via kommunikationschef i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, Henrik Kristian Christensen tlf. 29 44 33 01

Nøgleord

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Region Hovedstaden ophæver kontrakt med totalentreprenør på byggeriet af et nyt akuthus på Bispebjerg Hospital15.3.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse

Efter gentagne forsinkelser og usikkerhed om økonomien har Region Hovedstaden i dag ophævet kontrakten med den italienske totalentreprenør Rizzani de Eccher. Totalentreprenøren har været tilknyttet byggeriet af et nyt akuthus på Bispebjerg Hospital. Regionen går nu i gang med at undersøge, hvordan byggeriet kommer hurtigst muligt tilbage på sporet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye