Teknologisk Institut

Ny behandling af plastaffald skal skabe mere genanvendelse

Del

Kun 15 procent af plast fra husholdningsaffald bliver genanvendt i praksis. Nu vil Teknologisk Institut udvikle ny plasmateknologi, som skal føre til øget genbrug.

©Teknologisk Institut.
©Teknologisk Institut.

I et nyt projekt vil Teknologisk Institut udvikle en teknologi til at opdele affaldsplast i genanvendelige fraktioner, så plasten bliver mere egnet til genanvendelse. I 2018 bliver cirka 30.000 tons sorteret plast afhentet hos forbrugerne, hvoraf 78 procent bliver genanvendt. Dog bliver kun 15 procent af al plast fra husholdningsaffald genanvendt. Mange produkter indeholder nemlig flere plasttyper, der er enten svejset eller limet sammen og er meget svært at skille ad.

- På grund af de ringe genanvendelsesmuligheder bliver de fleste plastemballager med flere lag normalt brændt eller deponeret, hvilket strider imod målet om cirkulær økonomi, siger Jens Kromann Nielsen, faglig leder på Teknologisk Institut.

Flere lag plast
En stor del af de emballager, vi benytter hver dag, består af flere lag plast, der er sat sammen for at beskytte varen. Et eksempel er pålægsemballage af plast, hvor ét lag plast er egnet til fødevarekontakt, mens et andet, kraftigere lag plast søger for holdbarheden af pakken. Denne type emballage er skræddersyet til at sikre holdbarheden af den enkelte vare, da den kombinerer egenskaberne fra forskellige typer af plast. Men emballage af flere typer plast er næsten umulige at genanvende.

I et nyt projekt vil Teknologisk Institut benytte plasmateknologi til at nedbryde de typer af plastaffald, der i dag ikke kan genbruges. Plasma kan nedbryde bestemte plastpolymere i emballager og dermed efterlade et restprodukt, som kan genanvendes. For eksempel vil plasmabehandling af pålægsemballage nedbryde nogle af de svejsede plastlag, så der kun er en type plast tilbage, som er egnet til genbrug.

Optimal nedbrydning
- Første skridt i projektet bliver at udvikle processer, der sikrer optimal nedbrydning af de typer af plast, som oftest benyttes i flerlagsemballager. Dernæst vil vi se på hvordan metoden kan implementeres i industrien og sikre rentable muligheder for genbrug, siger Jens Kromann Nielsen.

Amager Ressourcecenter medvirker i projektet som potentiel aftager af teknologien, mens Renew Energy A/S skal designe det industrielle setup. Projektet er et toårigt miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram under Miljøstyrelsen.

FAKTA:

  • 95% af værdien af plastemballage går på verdensplan tabt efter første brugscyklus
  • Selv i Europa og USA er plastflasker den eneste form for plastemballage, der er omfattet af et velfungerende og effektivt genanvendelsessystem
  • På affaldssorteringsanlæg opdeles plastaffald i dag i rent plast, som for det meste kan genanvendes, og blandet plast som er meget svært at adskille og genbruge.

  • Kilde: Ellen MacArthur Foundation og Teknologisk Institut

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger: Faglig leder Jens Kromann Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2506, mail: jknn@teknologisk.dk  

Billeder

©Teknologisk Institut.
©Teknologisk Institut.
Download
Pålægsemballage er skræddersyet til formålt. Men forskelige plasttyper står i vejen for effektiv recykling. ©Teknologisk Institut.
Pålægsemballage er skræddersyet til formålt. Men forskelige plasttyper står i vejen for effektiv recykling. ©Teknologisk Institut.
Download

Links

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Teknologisk Institut. 

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum