Ny analyse: Privates profit ved botilbud ligger på 2,4 pct.
Privates tilbud om bosteder til fx udsatte unge eller psykisk syge er typisk ikke den profitable forretning, regeringen hævder, den er. I gennemsnit er overskudsgraden 2,4 pct., hvilket er lavt i forhold til sammenlignelige brancher, viser ny analyse fra SMVdanmark. Regeringens forslag om at forbyde profit vil derfor blot begrænse kvaliteten af tilbud til de svageste borgere.
Udsatte borgere er ”hæveautomater for private firmaer”, udtalte social- og indenrigsminister Astrid Krag for nyligt, da hun fremlagde et nyt forslag, der skal forhindre, at private, der driver sociale botilbud til udsatte, kan trække overskud ud af firmaet til sig selv.
Men en ny analyse fra SMVdanmark viser, at overskuddene i den branche er meget små. Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark mener, at forslaget er et ideologisk korstog mod private virksomheder og blot vil begrænse kvaliteten af tilbuddene for de svage.
”En overskudsgrad på 2,4 pct. er lavt sammenlignet med andre tilbud på velfærdsområdet. Det er typisk ikke pengene, der driver værket for de mennesker, der går ind på dette område. De er ildsjæle, der ønsker at gøre en forskel,” siger hun og fortsætter:
”Det er derfor heller ikke profitten, men de få brodne kar i branchen, der er problemet. Grundlæggende skal der være profit på et marked for, at de private har lyst til at træde ind. De skal have forrentet deres penge, og de løber en risiko. Den samme profit til fx at dække risikoen, finder man i øvrigt i det offentlige. Det bliver bare gemt i de offentlige kasser,” påpeger Mia Amalie Holstein og tilføjer:
”Hvis man gerne vil af med den overnormale profit, så skal man sørge for, at der er konkurrence på markedet, for så går profitten mod nul. Man skal i hvert fald ikke skabe et offentligt monopol, for det er ikke effektivt, og vi ved ikke, om vi bruger ressourcerne på det rigtige.”
Ingen profit - færre udbud
59 pct. af tilbuddene på området er private, og tæt på hvert tredje af dem udtager profit. Mia Amalie Holstein frygter, at der vil blive færre tilbud at vælge imellem for denne svage gruppe, hvis man forbyder profit.
”Selv ildsjæle har brug for et overskud, der kan dække den risiko, de løber, ved at investere i virksomheden, og få en forrentning, der som minimum svarer til, hvad man kan få andre steder. Fjerner vi muligheden for profit, fjerner vi de private udbydere,” siger hun.
»Så i stedet for at forbyde profit, burde man skærpe tilsynet. Fx kigge de virksomheder efter i sømmene, som trækker mange penge ude af virksomhederne. Det er vigtigt at slå hårdt ned på de få, der svindler. De bør ikke agere på dette marked, og dem skal vi have fat på. Men den rigtige metode er ikke at forbyde profit, for det vil få de private virksomheder til at trække sig ud af markedet, styrke det offentlige monopol og give borgerne et one-size-fits-all tilbud, der alt i alt sænker kvaliteten af tilbuddene," siger hun.
Fuld tilfredsheds med de private
SMVdanmarks analyse viser også, at der er stort set samme tilfredshed med de offentlige og de private tilbud. Faktisk er tilfredsheden med de private tilbud en anelse højere end ved de offentlige.
”Det samlede billede er, at de private leverer en ydelse med et meget lille overskud, der er mindst lige så godt som de offentlige – hvis ikke bedre. Bliver regeringens forslag til virkelighed, får kommunen et slags monopol på området, hvilket giver en mere ineffektiv sektor. Private aktører har en stor interesse i hele tiden at tænke innovativt og blive bedre og mere effektive. Det incitament har en kommunal aktør med monopolstatus ikke," siger Mia Amalie Holstein.
Kontakter
David ElmerKommunikationschef
Tlf:+45 53 85 53 70elmer@smvdanmark.dkMia Amalie HolsteinCheføkonom
Tlf:53 55 71 77holstein@smvdanmark.dkLinks
Information om SMVdanmark
Om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
SMVdanmark: Glædeligt at nystartede selvstændige nu også kan få kompensation21.1.2021 11:44:40 CET | Pressemeddelelse
Iværksættere, der startede virksomhed fra 9. marts til 1. november 2020, kan nu også kan få kompensation. Det er glædeligt, at politikerne nu spænder et sikkerhedsnet ud under de iværksættere, der har trodset krisen og har haft modet til at forsøge at skabe vækst og nye arbejdspladser, men blev ramt hårdt af coronaens anden bølge. Dét skal der lyde en stor tak for, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Fagbevægelsen og regeringen vil klippe en skaldet – ny trepart er en katastrofe15.1.2021 10:42:21 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om at forlænge den eksisterende lønkompensationsordning i yderligere tre uger uden at rette op på, at aftalen er en stor økonomisk åreladning af virksomhederne, er et svigt af dansk erhvervsliv. Det er ganske enkelt ikke samfundssind fra fagbevægelsens, regeringens og de store arbejdsgiverorganisationers side at lade virksomhederne bære så stor en del af corona-regningen. Det vil skubbe virksomheder ud i konkurs, mener SMVdanmark.
SMVdanmark til Mette F.: Giv virksomhederne en langsigtet plan og udvid kompensationen13.1.2021 19:18:25 CET | Pressemeddelelse
Regeringen må allerede nu vurdere, om restriktionerne bør forlænges frem til foråret. Det vil give virksomhederne en tiltrængt mulighed for at langtidsplanlægge. Samtidigt må politikerne erkende, at de små virksomheders økonomi nu er så tyndslidt, at kompensationen skal forbedres markant, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Med nye restriktioner skal momsbetaling udskydes5.1.2021 16:53:55 CET | Pressemeddelelse
Når regeringen strammer restriktionerne og forventer at forlænge dem efter 17. januar, har virksomhederne brug for et stærkere sikkerhedsnet. Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, foreslår, at virksomhedernes betaling af moms i marts allerede nu udskydes yderligere.
SMVdanmark: Økonomisk sikkerhedsnet til hele erhvervslivet bør være Mette Frederiksens nytårsforsæt29.12.2020 19:30:29 CET | Pressemeddelelse
Forlængede restriktioner kalder på et samlet økonomisk sikkerhedsnet for danske virksomheder, mener adm. direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt. Han foreslår derfor en generel kompensation, der skal gælde fra marts 2020 til marts 2021.
Ny analyse: Hårdt ramte virksomheder venter månedsvis på corona-kompensation23.12.2020 09:57:58 CET | Pressemeddelelse
En stikprøve i en af de hårdest ramte brancher i SMVdanmark – oplevelseserhvervet – viser, at næsten halvdelen af virksomhederne stadig venter på at få udbetalt kompensation for restriktionerne. I gennemsnit har de foreløbigt ventet 70 dage. Det er helt uacceptabelt, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Politisk lottokupon erstatter erhvervslivets ret til fuld kompensation18.12.2020 20:33:58 CET | Pressemeddelelse
SMVdanmark er glade for, at aftalepartierne bag dagens aftale har valgt at forkaste det oprindelige udkast til epidemilov og styrke den parlamentariske kontrol. Men det er skuffende, at den nye epidemilov er en kraftig svækkelse af erhvervslivets rettigheder og stiller virksomhederne betydeligt ringere, end de stod 1. marts.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum