Energistyrelsen

Ny analyse: Potentialet for CO2-fangst vokser

Del
I 2040 kan vi i Danmark fange i omegnen af 10,8 mio. ton CO2 fra store udlederes skorstene. Det viser Energistyrelsens nye analyse af mulighederne for CO2-fangst i Danmark. Den opdaterede analyse øger det forventede fangstpotentiale med ca. 1-2 mio. ton sammenlignet med sidste års opgørelse.

Anvendelse af CO2 fra punktkilder til fangst og lagring (CCS) eller fangst og forbrug (CCU) forventes at spille en betydelig rolle i opfyldelsen af Danmarks klimamål, og Energistyrelsen gennemførte i 2021 en analyse af potentialet for fangst af CO2 fra punktkilder i Danmark. Energistyrelsen offentliggør nu en opdateret rapport - ”Punktkilder til CO2 – potentialer for CCS og CCU”, hvor det samlede tekniske potentiale i 2040 opgøres til at være 5,4 – 10,8 mio. ton.

Den nye analyse øger det forventede mulige fangstpotentiale i 2040 med ca. 1 – 2 mio. ton sammenlignet med opgørelsen fra 2021. Øgningen i fangstpotentiale skyldes primært, at der i nogle sektorer er anvendt nye metoder til beregning af potentialet. Derudover er der med den nye opgørelse taget udgangspunkt i større udledninger. De største bidrag til øgningen i fangstpotentiale kommer fra el- og fjernvarmesektoren og industrisektoren.

I analysen indgår CO2-udledninger fra punktkilder, eksempelvis skorstene, inden for el- og fjernvarmeproduktion, industri samt biogasopgradering. Der er tale om et bruttopotentiale, hvilket vil sige, at udledninger, der fx planlægges udnyttet til PtX, eller som forventes udnyttet som led i statslige støtteordninger til CCS og CCU, ikke er fratrukket i potentialet.

Læs "Punktkilder til CO2 – potentialer for CCS og CCU - 2022-opdatering".

Usikkerhed om langsigtet udvikling for punktkilder

Den langsigtede udvikling for alle punktkildernes CO2-udledninger er behæftet med betydelig usikkerhed. Da opgørelsen baserer sig på Frozen Policy-fremskrivningen i Klimastatus og –fremskrivning 2022, kan nye tiltag såsom afgifter på CO2-udledning eller tiltag til at reducere biomasseforbruget på kraftvarmeværker medføre, at CO2-udledningerne og dermed også det tekniske fangstpotentiale reduceres.

En historisk uge for implementeringen af CCS i Danmark

Rapporten udgives i slipstrømmen på, at klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard mandag den 6. februar gav danmarkshistoriens første tilladelser til storskala CO2 lagring i den danske del af Nordsøen.

TotalEnergies og et konsortium bestående af INEOS & Wintershall modtog tilladelserne, som dækker områder i gamle udtjente olie- og gasfelter samt ikke før undersøgte saltvandsholdige porøse sandlag. Tilladelser giver i første omgang lov til efterforskning af områderne i op til seks år. Hvis der bliver fundet en egnet lokalitet til CO2-lagring kan tilladelsen blive forlænget i op til 30 år med henblik på lagringsvirksomhed. Det forventes, at op mod 13 mio. tons CO2 årligt kan blive pumpet ned i undergrunden fra 2030.

Læs mere om tilladelserne i Energistyrelsens pressemeddelelse.

Kontakt om Energistyrelsens punktkildeanalyse:

Civ. ing. Marianne Nielsen, tlf: +45 33 92 68 22, e-mail: mni@ens.dk

Kontakter

Billeder

Links

Information om Energistyrelsen

Energistyrelsen
Energistyrelsen
Carsten Niebuhrs Gade 43
1577 København V

33 92 67 00https://ens.dk/

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye