Ny analyse: Nedlukning af Nordjylland koster virksomhederne 25 mio. kr. i lønkompensation til pendlere
Regeringens ”kraftige opfordring” til at virksomhederne i Nordjylland hjemsender medarbejdere, der bor i en anden kommune end den, virksomheden ligger i, giver en regning på 25 mio. kr. til arbejdsgiverne, og 0 kr. til lønmodtagerne. Helt urimeligt, mener SMVdanmark.

Pendlerlønkompensationsordningen, der blev forhandlet på plads af regeringen, fagforeningerne og de store arbejdsgiverorganisationer efter nedlukningen af Nordjylland, kommer til at koste virksomhederne i regionen af ca. 3.500 kr. pr. hjemsendt medarbejder. Det svarer til 25 mio. kr. i alt for de nordjyske virksomheder.
Det viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
Regningen skyldes, at kompensationsordningen kun dækker op til 75 pct. af lønnen for funktionæransatte og 90 pct. for timelønsansatte. Resten betaler arbejdsgiveren. Det er helt urimeligt, mener Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark.
”Det burde være en sag mellem lønmodtageren og staten, når regeringen kraftigt anbefaler, at man ikke tager på arbejde. Det bør aldrig blive arbejdsgiverens sag. Men i dette tilfælde har de store arbejdsgiverorganisationer forhandlet en elendig trepartsaftale, der sender en millionregning til virksomhederne, uden at lønmodtagerne skal betale noget som helst,” siger hun og fortsætter:
”Netop nu, hvor det er tydeligt, at der ikke er mere økonomisk fedt at tage af ude i mange virksomheder efter mere end otte måneders corona-krise, er det helt urimeligt at belaste virksomhederne. Regningen bør deles mere rimeligt. Hvis det her sker igen, foreslår vi, at de berørte ansatte midlertidigt kan blive sendt hjem på dagpenge, evt. til en forhøjet sats hvis politikerne beslutter det. På den måde kan man slippe for at belaste virksomhederne med lønudgifter, de intet får ud af,” siger Mia Amalie Holstein.
Analysen bygger på pendlerstatistikken fra Danmarks Statistik og konkluderer bl.a. også, at i løbet af nedlukningen fra 9. til 19. november vil der være ca. 13-16.000 pendlere hjemsendt på lønkompensation, hvis de følger regeringens opfordringer til ikke at krydse kommunegrænsen.
Læs hele analysen her: https://smvdanmark.dk/analyser/temaanalyser/nedlukning-af-nordjylland-koster-virksomhederne-25-mio-kr-i-l%C3%B8nkompensation-til-pendlere
Kontakter
David ElmerKommunikationschef
Tlf:+45 53 85 53 70elmer@smvdanmark.dkMia Amalie HolsteinCheføkonom
Tlf:53 55 71 77holstein@smvdanmark.dkBilleder
Information om SMVdanmark
Om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
Ny analyse: Dobbelt momsregning kan presse hver tredje virksomhed, som har gjort brug af ordningen, ud i konkurs22.1.2021 17:16:34 CET | Pressemeddelelse
En rundspørge blandt SMVdanmarks medlemmer viser, at halvdelen står til at skulle betale dobbelt moms den 1. marts. Hver tredje af de virksomheder vurderer, at den dobbelte moms kan skubbe dem mod en konkurs. SMVdanmark anbefaler, at politikerne udskyder momsbetalingen.
SMVdanmark: Glædeligt at nystartede selvstændige nu også kan få kompensation21.1.2021 11:44:40 CET | Pressemeddelelse
Iværksættere, der startede virksomhed fra 9. marts til 1. november 2020, kan nu også kan få kompensation. Det er glædeligt, at politikerne nu spænder et sikkerhedsnet ud under de iværksættere, der har trodset krisen og har haft modet til at forsøge at skabe vækst og nye arbejdspladser, men blev ramt hårdt af coronaens anden bølge. Dét skal der lyde en stor tak for, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Fagbevægelsen og regeringen vil klippe en skaldet – ny trepart er en katastrofe15.1.2021 10:42:21 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om at forlænge den eksisterende lønkompensationsordning i yderligere tre uger uden at rette op på, at aftalen er en stor økonomisk åreladning af virksomhederne, er et svigt af dansk erhvervsliv. Det er ganske enkelt ikke samfundssind fra fagbevægelsens, regeringens og de store arbejdsgiverorganisationers side at lade virksomhederne bære så stor en del af corona-regningen. Det vil skubbe virksomheder ud i konkurs, mener SMVdanmark.
SMVdanmark til Mette F.: Giv virksomhederne en langsigtet plan og udvid kompensationen13.1.2021 19:18:25 CET | Pressemeddelelse
Regeringen må allerede nu vurdere, om restriktionerne bør forlænges frem til foråret. Det vil give virksomhederne en tiltrængt mulighed for at langtidsplanlægge. Samtidigt må politikerne erkende, at de små virksomheders økonomi nu er så tyndslidt, at kompensationen skal forbedres markant, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Med nye restriktioner skal momsbetaling udskydes5.1.2021 16:53:55 CET | Pressemeddelelse
Når regeringen strammer restriktionerne og forventer at forlænge dem efter 17. januar, har virksomhederne brug for et stærkere sikkerhedsnet. Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, foreslår, at virksomhedernes betaling af moms i marts allerede nu udskydes yderligere.
SMVdanmark: Økonomisk sikkerhedsnet til hele erhvervslivet bør være Mette Frederiksens nytårsforsæt29.12.2020 19:30:29 CET | Pressemeddelelse
Forlængede restriktioner kalder på et samlet økonomisk sikkerhedsnet for danske virksomheder, mener adm. direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt. Han foreslår derfor en generel kompensation, der skal gælde fra marts 2020 til marts 2021.
Ny analyse: Hårdt ramte virksomheder venter månedsvis på corona-kompensation23.12.2020 09:57:58 CET | Pressemeddelelse
En stikprøve i en af de hårdest ramte brancher i SMVdanmark – oplevelseserhvervet – viser, at næsten halvdelen af virksomhederne stadig venter på at få udbetalt kompensation for restriktionerne. I gennemsnit har de foreløbigt ventet 70 dage. Det er helt uacceptabelt, mener SMVdanmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum