Synergi

Ny analyse: Kommuner kan spare en halv milliard og 80.000 ton CO2 om året ved at energirenovere bygninger

Del

Langt de fleste kommunale bygninger har et dårligt energimærke og belaster derfor både klimaet og kommunekassen mere end nødvendigt. Løsningen er energirenoveringer. Men knap halvdelen af kommunerne har ikke opstillet mål for at spare på energien. Desuden har mange kommuner tilsyneladende et skævt billede af energieffektiviteten i deres bygningsmasse, viser en ny undersøgelse. SYNERGI-formand Bendt Bendtsen mener, at alle kommuner bør have en strategi og mål for at mindske energispildet.

Energirenoverede kommunale bygninger gavner ikke kun klimaet og økonomien. Renoveringer af f.eks. skoler giver også et sundere indeklima, hvilket bl.a. gavner trivslen og indlæringsevnen hos børn.
Energirenoverede kommunale bygninger gavner ikke kun klimaet og økonomien. Renoveringer af f.eks. skoler giver også et sundere indeklima, hvilket bl.a. gavner trivslen og indlæringsevnen hos børn.

Energiforbruget i bygninger koster hvert år kommunerne 2,5 mia. kr. og klimaet 360.000 ton CO2. Begge tal kan blive væsentligt lavere, hvis kommunerne sætter mere tryk på energirenoveringerne af bl.a. skoler, daginstitutioner, kontorbygninger og plejehjem. Med en investering på fem mia. kr. kan kommunerne således hvert år spare 428 mio. kr. i energiudgifter og 80.000 ton CO2. Det viser en ny, omfattende analyse af de kommunale energimærker foretaget af konsulenthuset Transition for SYNERGI.

”Analysen understreger, at det er en hamrende god business case at energirenovere kommunale bygninger. Energirenoveringer af gamle bygninger er grøn omstilling, der finansierer sig selv. Det er helt unikt, at man på én gang kan sænke CO2-udledningen, forbedre indeklimaet og spare penge. Alligevel er de kommunale bygninger fortsat i dårlig forfatning, og det tyder ikke på, at tempoet i energirenoveringerne står mål med de potentialer, som belyses i analysen. Det kalder på handling,” mener SYNERGIs bestyrelsesformand Bendt Bendtsen.

Investeringen på fem mia. kr. vil betale sig selv hjem på mindre end 12 år. Derefter er besparelsen ekstra råderum på de kommunale budgetter. Investeringen vil betyde, at kommunerne går fra en bygningsmasse, hvor 68 pct. af bygningerne har et dårligt energimærke (D-G), til kun 24 pct.

Analysen viser videre, at kommunerne kan spare yderligere godt 200 mio. kr. og 11.500 ton CO2 årligt, hvis man er villig til at acceptere en tilbagebetalingstid på 29 år og en investering på 17,5 mia. kr.

Behov for strategi og mål
Analysen indeholder også interviews og en spørgeskemaundersøgelse med repræsentanter fra hhv. 10 og 63 kommuner. Svarene belyser nogle af årsagerne til, at kommunerne endnu ikke har høstet milliongevinsterne ved at energirenovere. Væsentligt er det, at kun lige over halvdelen (56 pct.) har mål for at spare på energien. Det er, selvom analysen konkluderer, at ”særligt målsætninger og strategier har indflydelse på, om der afsættes tilstrækkelige midler til arbejdet.”

Økonomi spiller også ind. En kommune svarer fx, at den til renoveringer har ”måske 25 millioner til at lave opgaverne for, men der kommer jo for 100 millioner frem. Og der sidder vi sådan og luger ud.”

Desuden synes undersøgelsen at tegne et billede af, at flere kommuner har et overoptimistisk indtryk af tilstanden i deres bygningsmasse. Mens 68 pct. af de kommunale bygninger har et dårligt energimærke vurderer kun 8 ud af de 50 respondenter, at deres kommunes bygninger ”i mindre grad” er energieffektive. Ingen svarer, at bygningerne ”slet ikke” er energieffektive.

”Det tyder på, at der er noget galt med selverkendelsen i nogle kommuner. Når energi, CO2 og skattekroner fosser ud af gamle, energiineffektive bygninger, så bør alarmklokkerne ringe og renoveringsplanerne bredes ud på bordet med det samme. Det sker bare ikke i tilstrækkelig grad,” siger Bendt Bendtsen.

Han foreslår, at partierne på Christiansborg skyder flere penge i den knap 300 mio. kr. store pulje til energirenoveringer fra finansloven for i år. Derudover ser han gerne, at kommunerne i højere grad indgår samarbejder med private energirådgivere, der både kan hjælpe med finansiering, ekspertise og arbejde uden om det begrænsende anlægsloft. Sidst håber han, at kravet om årlige renoveringer af tre procent af den offentlige bygningsmasse, som EU-Kommissionen har foreslået i sit Fit for 55-klimaudspil, bliver en realitet.

”Der er grundlæggende behov for, at flere kommuner på eget initiativ får dannet sig et overblik over sine bygningers tilstand og ikke mindst deres renoveringspotentialer. Og så handler det om noget så banalt som politisk prioritering. Alle kommuner bør have en energieffektiviseringsstrategi med klare mål for at mindske energispildet. Nogle kommuner er takket være grønne, visionære politikere allerede godt i gang. Jeg tror dog ikke, vi kommer uden om et venligt skub fra Christiansborg og EU – både ift. økonomi og rammer - hvis potentialerne bare tilnærmelsesvis skal opnås,” mener Bendt Bendtsen.

Fakta om energirenovering i kommunale bygninger:

  • Næsten 7 ud af 10 kommunale bygninger har et dårligt (D-G) energimærke (Transition).
  • 8 ud af 10 kommunale bygninger kan med de rette renoveringer opnå energimærke A, B eller C (Transition).
  • Renoveringsefterslæbet i de offentlige bygninger er på 70 mia. kr. (Foreningen af Rådgivende Ingeniører).
  • 52 pct. af vælgerne mener, at det i høj eller meget høj grad er vigtigt, at kommunen sørger for, at de offentlige bygninger får bedre energimærker (Electica).

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Energirenoverede kommunale bygninger gavner ikke kun klimaet og økonomien. Renoveringer af f.eks. skoler giver også et sundere indeklima, hvilket bl.a. gavner trivslen og indlæringsevnen hos børn.
Energirenoverede kommunale bygninger gavner ikke kun klimaet og økonomien. Renoveringer af f.eks. skoler giver også et sundere indeklima, hvilket bl.a. gavner trivslen og indlæringsevnen hos børn.
Download

Information om Synergi

Synergi
Synergi
Vesterbrogade 1C, 5. sal
1620 København V

30667784https://synergiorg.dk/

SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem.

Følg pressemeddelelser fra Synergi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Synergi

EU-Kommissionen: Slut med at sælge eller udleje bygninger med lavt energimærke15.12.2021 16:25:47 CET | Pressemeddelelse

Den eksisterende bygningsmasse skal i højere grad bidrage til Europas grønne omstilling, hvis det står til EU-Kommissionen. Det viser et nyt forslag til en revision af bygningsdirektivet, der blev præsenteret i dag. Handlingsplanen for renovering af bygninger skal skærpes i alle medlemslande, ligesom der skal stilles krav til energimærket i alle eksisterende bygninger. SYNERGIs bestyrelsesformand, Bendt Bendtsen, ser flere gode takter i forslaget, men ærgrer sig over, at ambitionsniveauet i det endelige forslag er sænket, siden et udkast blev lækket tidligere i år.

Bendt Bendtsen er ærgerlig over finanslov uden initiativer på energieffektivitet og bedre indeklima6.12.2021 14:01:17 CET | Pressemeddelelse

Den netop offentliggjorte finanslov for 2022 sænker hverken energiforbruget eller forbedrer indeklimaet. Tværtimod udskyder aftalepartierne planlagte renoveringer af den almene boligsektor og fjerner håndværkerfradraget i boligjob-ordningen. Det er ikke en god finanslov for os, der gerne ser et lavere energiforbrug bidrage til den grønne omstilling, siger SYNERGIs bestyrelsesformand, Bendt Bendtsen.

Vælgerne vil have kommunale bygninger til at bidrage til den grønne omstilling4.11.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

En ny undersøgelse viser, at miljø og klima prioriteres helt i top af vælgerne ved det forestående kommunalvalg. Energirenoveringer og forbedret indeklima i kommunens bygninger vægter også højt. Det er meget positivt, at borgerne efterspørger en større indsats for at mindske kommunernes energispild – det bør de kommende byråd lytte til, mener Bendt Bendtsen, bestyrelsesformand i SYNERGI.

Ny rapport: Danmark udnytter kun en femtedel af det grønne potentiale ved digitalisering2.11.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark kan spare hele 10 pct. af sit energiforbrug i bygninger gennem bedre brug af data og digitalisering. Men de eksisterende politiske initiativer på området høster kun en femtedel af potentialet, viser en ny rapport fra EA Energianalyse. Med fem nye politiske forslag vil SYNERGI fremme digitale energieffektiviseringer og sikre, at Danmark hverken går glip af millionbesparelser eller reduceret CO2-udledning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum