SMVdanmark

Ny analyse: Hver anden selvstændig må vinke farvel til øremærkede barselsuger

Del

54 pct. af de selvstændig erhvervsdrivende vil ikke kunne bruge hele barselsorloven, hvis 11 uger bliver øremærkede uden mulighed for at overføre dem. Det skyldes, at længere tids fravær reelt vil betyde virksomhedens død, mener SMVdanmark, der anbefaler, at de selvstændige fritages fra øremærkning.

Politikerne på Christiansborg forhandler i disse dage om at øremærke en større del af danskernes barsel, og man forventer en aftale inden for den næste uge.

En stor del af de danske selvstændige følger godt med i forhandlingerne. For hvis forhandlingerne fører til, at der øremærkes 11 uger, som ikke kan overføres fra den ene forælder til den anden, så må 54 pct. af de danske selvstændige give afkald på alle eller en del af de uger.

Det viser en analyse fra SMVdanmark, der har spurgt 1.133 selvstændige om deres syn på den øremærkede barsel og deres muligheder for at bruge den.

Knap 15 pct. af de selvstændige ville efter eget udsagn ikke holde den øremærkede barsel, mens hver fjerde kun ville holde 1-2 uger.

Det er ret forståeligt, mener Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark.

”Det her er en ordning skabt til lønmodtagere. Hvis de selvstændige også bliver en del af aftalen, kan det blive et kæmpe problem. Den selvstændige, der bliver far eller mor, har ikke den samme fleksibilitet i deres arbejdsliv. En selvstændig er ofte både direktør, sælger, økonomiansvarlig og den, der betjener kunder. Han eller hun kan ikke bare hyre en vikar og så tage på barsel i mange uger. Så risikerer de simpelthen at gå konkurs, for kunder og samarbejdspartnere står ikke bare og venter. De går et andet sted hen, og det er ikke sikkert, at de vender tilbage,” siger han.

Han frygter, at selvstændige bliver nødsaget til at fravælge barsel, så de nye regler i sidste ender rammer børnene.

”Det er ikke fair, at denne gruppe reelt stilles ringere end andre. Det vil være en ærgerlig og urimelig skævvridning, at den selvstændiges familie skal have kortere barsel. I sidste ende vil det betyde, at børn af selvstændige i starten af deres første leveår får kortere tid sammen med en af deres forældre, end de ville få med de nuværende regler. Vi arbejder for, at politikerne undlader at skrive de selvstændige ind i aftalen, så de – som nu - kan vælge at overføre deres barsel. Og det kan godt lade sig gøre, for godt nok stammer den øremærkede barsel fra et EU-direktiv, vi er tvunget til at indføre, men direktivet vedrører kun lønmodtagere og ikke selvstændige, så politikerne er frit stillet,” siger Kasper Munk Rasmussen.

Læs analysen her.

Kontakter

Information om SMVdanmark

SMVdanmark
SMVdanmark
Islands Brygge 26
2300 København S

+45 33 93 20 00https://smvdanmark.dk

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Vismændene overser muligheden for mere arbejdskraft fra EU12.10.2021 12:01:28 CEST | Pressemeddelelse

Vismændene vil løse den akutte mangel på arbejdskraft ved at tiltrække flere mennesker fra lande uden for EU. Det er fint, men vismændene burde være mere opmærksomme på potentialet i arbejdskraft fra især Sydeuropa og arbejde for danske jobcentre i Sydeuropa. Vi må ikke stirre os blinde på den såkaldte beløbsordning, der regulerer, hvor mange ikke-EU-borgere der kan komme hertil, mener SMVdanmark.

SMVdanmark: Digitaliseringsrådets anbefalinger er godt arbejde, men pengene mangler1.10.2021 14:59:46 CEST | Pressemeddelelse

Digitaliseringsrådet har fremlagt deres længe ventede anbefalinger for finansministeren og erhvervsministeren. Der er flere gode ting i anbefalingerne, blandt andet at det skal være lettere for virksomhederne at indrapportere data til myndighederne. Men det er ærgerligt, at puljen til SMV:Digital ikke bliver øget yderligere, for den er afgørende for, om SMV’erne bliver mere digitale, mener SMVdanmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum