Ny analyse: Hver anden selvstændig må vinke farvel til øremærkede barselsuger
Politikerne på Christiansborg forhandler i disse dage om at øremærke en større del af danskernes barsel, og man forventer en aftale inden for den næste uge.
En stor del af de danske selvstændige følger godt med i forhandlingerne. For hvis forhandlingerne fører til, at der øremærkes 11 uger, som ikke kan overføres fra den ene forælder til den anden, så må 54 pct. af de danske selvstændige give afkald på alle eller en del af de uger.
Det viser en analyse fra SMVdanmark, der har spurgt 1.133 selvstændige om deres syn på den øremærkede barsel og deres muligheder for at bruge den.
Knap 15 pct. af de selvstændige ville efter eget udsagn ikke holde den øremærkede barsel, mens hver fjerde kun ville holde 1-2 uger.
Det er ret forståeligt, mener Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark.
”Det her er en ordning skabt til lønmodtagere. Hvis de selvstændige også bliver en del af aftalen, kan det blive et kæmpe problem. Den selvstændige, der bliver far eller mor, har ikke den samme fleksibilitet i deres arbejdsliv. En selvstændig er ofte både direktør, sælger, økonomiansvarlig og den, der betjener kunder. Han eller hun kan ikke bare hyre en vikar og så tage på barsel i mange uger. Så risikerer de simpelthen at gå konkurs, for kunder og samarbejdspartnere står ikke bare og venter. De går et andet sted hen, og det er ikke sikkert, at de vender tilbage,” siger han.
Han frygter, at selvstændige bliver nødsaget til at fravælge barsel, så de nye regler i sidste ender rammer børnene.
”Det er ikke fair, at denne gruppe reelt stilles ringere end andre. Det vil være en ærgerlig og urimelig skævvridning, at den selvstændiges familie skal have kortere barsel. I sidste ende vil det betyde, at børn af selvstændige i starten af deres første leveår får kortere tid sammen med en af deres forældre, end de ville få med de nuværende regler. Vi arbejder for, at politikerne undlader at skrive de selvstændige ind i aftalen, så de – som nu - kan vælge at overføre deres barsel. Og det kan godt lade sig gøre, for godt nok stammer den øremærkede barsel fra et EU-direktiv, vi er tvunget til at indføre, men direktivet vedrører kun lønmodtagere og ikke selvstændige, så politikerne er frit stillet,” siger Kasper Munk Rasmussen.
Kontakter
David ElmerKommunikationschef
Tlf:+45 53 85 53 70elmer@smvdanmark.dkKasper Munk RasmussenChefkonsulent
Tlf:+45 61 96 39 80rasmussen@SMVdanmark.dkInformation om SMVdanmark
Om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
Ny aftale fremtidssikrer Dankortet – og det er godt nyt for tusindvis af små virksomheder26.6.2025 14:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Dankortet bliver nu bedre rustet til den digitale fremtid med mere konkurrence. SMVdanmark har spillet en nøglerolle i aftalen til gavn for mange små og mellemstore virksomheder.
SMVdanmark: Formandskabet skal bruges til at forenkle regler – ellers har vi ikke råd til øget konkurrenceevne og forsvar19.6.2025 13:34:29 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks EU-formandskab skal bruges til at sikre mindre bureaukrati og enklere regler, hvis vi vil styrke Europas konkurrenceevne og finansiere et robust fælles forsvar. SMVdanmark ser formandskabet som en historisk chance for at sætte regelforenkling øverst på EU’s dagsorden – til gavn for de millioner af små og mellemstore virksomheder over hele Europa.
Aktindsigt viser store forskelle i brugen af juniormesterlære: Flere kommuner løfter ikke ansvaret10.6.2025 10:33:25 CEST | Pressemeddelelse
SMVdanmark har søgt aktindsigt i brugen af den nye juniormesterlæreordning hos landets kommuner. Resultatet viser store geografiske forskelle. I nogle kommuner deltager over 10 procent af eleverne, mens andre ikke har én eneste tilmeldt. SMVdanmark opfordrer til, at alle kommuner kommer i gang med at bruge ordningen, som kan gøre en stor forskel for unge.
SMVdanmark: EU-strategi har potentiale – men iværksætterne har brug for mere end gode hensigter28.5.2025 14:39:40 CEST | Pressemeddelelse
EU lancerer ny strategi for at fastholde vækstvirksomheder i Europa med fokus på bedre adgang til kapital og talent og på enklere regler. SMVdanmark roser ambitionerne, men understreger, at iværksætterne har brug for konkret handling, ikke blot hensigter i en strategi.
Frisører, tandlæger og transportbranchen har de dårligste oplevelser i mødet med det offentlige28.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forskelle på, hvordan SMV’er i forskellige brancher oplever samarbejdet med offentlige myndigheder, viser en ny analyse fra SMVdanmark. Det samlede billede er dog, at der alle steder er plads til forbedring. SMVdanmark opfordrer til politisk handling og til opgør med skrankepavekultur.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum