Dansk Metal

Ny analyse: Danmark er ved at miste position som førende robotland

Del
På bare to år er Danmark faldet fra en 6. plads til en 12. plads, når det kommer til at være det land med flest industrirobotter per medarbejder i industrien. Det viser en ny analyse fra Dansk Metal. Det er et stort problem, for robotter er fremtiden for de danske produktionsvirksomheder, fordi de både kan frigøre medarbejdere fra slidsomt og ensformigt arbejde, ligesom de kan være en del af løsningen på den store mangel på arbejdskraft.

På trods af en firdobling af antallet af robotter siden årtusindskiftet, så går udviklingen med at få flere robotter i produktionsvirksomheder alt for langsomt, hvis vi skal følge med de andre europæiske lande. I dag er der omkring 1 robot per 40 ansatte i industrien, mens der i Tyskland, som er klart frontløber i Europa, er 1 robot per 25 ansatte.

Selvom robotter utvetydigt er en del af fremtidens industri, så er vi herhjemme slet ikke oppe i det gear, der skal til. Hvis ikke der skrues markant op for mængden af robotter, risikerer vi, at lande som Slovenien og Nederlandene overhaler os, når det kommer til mængden af robotter i produktionen i 2030. Det viser en ny analyse fra Dansk Metal. Her har man blandt andet undersøgt antallet af industrirobotter uden at medregne bilindustrien, der typisk har været hurtige til at implementere robotter i produktionen, men som er forsvindende lille i den danske produktion.

Det bør bekymre, siger Emil Drevsfeldt Nielsen, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Metal.

- Robotterne er vigtige for, at vi når i mål med den grønne omstilling og kan bidrage med en del af svaret på problemerne med mangel på arbejdskraft. Det er altafgørende, at vi fremover gør tingene endnu mere effektivt, fordi manglen på hænder i industrien vil vare ved. Særligt når vi tager de store investeringer i grøn omstilling med ind i billedet, siger Emil Drevsfeldt Nielsen.

Danmark er faldet tre pladser på to år

For bare to år siden var Danmark det land i verden med 4. flest industrirobotter per medarbejder, når man ikke medregner bilindustrien, men i dag er vi faldet til en 7. plads. Det skyldes især den faldende vækst i antallet af nye robotter, viser analysen. Hvor væksten i antallet af robotter op til finanskrisen lå på 12,5 procent om året, så har den årlige vækst siden 2010 blot været på 5,3 procent.

Det betyder, at selvom vi lige nu har rekordmange robotter, så risikerer vi at falde endnu mere bagud, end vi allerede er. Den risiko må vi ikke løbe.

- Vi skal sikre, at vi følger med vores internationale konkurrenter, for i Danmark vil vi ikke konkurrere om at have de laveste lønninger, men om at gøre det smarteste og have den bedste teknologi. Vi kan kun opretholde vores høje lønninger, hvis vi også fastholder vores produktivitet og konkurrencekraft. Derfor skal vi øge antallet af industrirobotter markant. Særligt i vores små og mellemstore virksomheder, men også i den offentlige sektor, siger Emil Drevsfeldt Nielsen.

Tre anbefalinger skal sikre flere robotter

For at sikre at Danmark bider sig fast i toppen som et af de lande med flest robotter per medarbejder i industrien, bør man følge Dansk Metals tre konkrete anbefalinger.

1)      Robotter skal ses som svar på den manglende arbejdskraft.

Robotter er centrale, når det kommer til at løse udfordringen med den manglende arbejdskraft ude i virksomhederne samt i den offentlige sektor. De kan nemlig være med til at frigøre medarbejdere til andre opgaver. Det er alfa og omega, når vi frem mod 2030 skal bruge minimum 116.000 flere sæt hænder alene i industrien for at nå i mål med den grønne omstilling.

2)      Der skal investeres i nye robotbiblioteker.

Robotbiblioteker skal være med til at øge virksomhedernes og det offentliges viden om robotter og automatisering. Helt konkret skal det give industrivirksomheder og eventuelt også kommuner mulighed for at låne og afprøve robotter. Det vil give dem større tryghed i, at en ny robot er den rette investering.

3)      Bedre vejledning til virksomheder.

Især små og mellemstore virksomheder har behov for vejledning i, hvordan de kan få indarbejdet robotter i deres produktion. Det vil øge deres investeringer, gøre dem mere produktive og give dem mulighed for at øge salget og anvende arbejdskraften bedst muligt.

- Vores anbefalinger vil betyde, at robotter bliver lettere tilgængelige, og jeg er sikker på, at hvis først én robot kommer ind på en mindre industrivirksomhed, så vil udviklingen igen tage fart. Vi mangler nemlig fortsat at se, at de små- og mellemstore virksomheder tager den nye teknologi til sig, siger Emil Drevsfeldt Nielsen.

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Dansk Metal

Dansk Metal
Dansk Metal
Molestien 7
2450 København SV

33 63 20 00https://www.danskmetal.dk/

Dansk Metal er en fagforening for ca. 108.000 lønmodtagere, der arbejder med it, teknik og mekanik.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum