Ny aftale skal give mere varme fra supermarkederne i radiatoren
I et grønt Danmark skal ressourcerne bruges bedst muligt. Derfor skal den varme, der bliver skabt, når f.eks. supermarkedernes kølediske kører og datacentrenes servere behandler oplysninger, i højere grad udnyttes til at lave fjernvarme. Regeringen har sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet indgået en ny bred aftale, der rydder op i regler og bureaukrati for erhvervslivet og fjernvarmevirksomheder, der vil udnytte overskudsvarmen.
”Det kan måske lyde mærkeligt, men køledisken i det lokale supermarked kan faktisk være med holde radiatoren varm. Det giver god og grøn mening at genbruge den varme, som apparater og anlæg skaber til at opvarme private hjem. Det sparer både ressourcer og hjælper klimaet. Erhvervslivet står klar, og jeg er rigtig glad for de indspark og den gode dialog, der har været gennem vores klimapartnerskab, der har været et nyttigt bidrag til at lave en god aftale”, siger klimaminister Dan Jørgensen.
Den nye aftale betyder et farvel til regler og administrative byrder, så leverandører af overskudsvarmen og fjernvarmeselskaberne fremadrettet kan aftale en pris direkte med hinanden. Det kræver dog, at de samlede omkostninger til udnyttelsen af overskudsvarmen holdes under et fastsat prisloft for hvor meget, det vurderes at koste, hvis fjernvarmeselskabet skulle producere varmen på anden vis, for eksempel ved at investere i en varmepumpe. Det skal give stabile rammer for regulering af prisen på overskudsvarme.
Samtidig bliver små virksomheder med en overskudsvarmekapacitet under 0,25 MW – det svarer til, at 10-25 husstande kan holdes varme på en kold vinterdag – fritaget for prisregulering. Det kommer særligt overskudsvarme fra supermarkeder og mindre datacentre til gode.
Med aftalen følger også en grøn og forbedret ordning, som skal sikre, at flere virksomheder energieffektiviserer. Virksomheder, hvor overskudsvarmen bliver genereret fra et fossilt anlæg, kan blive helt fritaget for afgiften på overskudsvarme, hvis de løbende får foretaget energigennemgange af anlæggene. Gennemgangene skal verificeres af uvildige eksperter, og anlæggene skal herefter effektiviseres til gavn for energiregningen og klimaet.
FAKTA OM AFTALEN:
- Overskudsvarmeleverandør og en fjernvarmevirksomhed kan frit aftale prisen for overskudsvarmen, så længe de samlede omkostninger til udnyttelse af overskudsvarmen holdes under et bestemt prisloft.
- Prisloftet fastsættes årligt af Forsyningstilsynet som et landsdækkende prisloft baseret på de gennemsnitlige omkostninger til de billigste, alternative eksisterende varmeproduktionsanlæg baseret på vedvarende energi.
- Små overskudsvarmeleverancer med en kapacitet under 0,25 MW undtages prisreguleringen.
- Der indføres en forenklet energieffektiviseringsordning, der skal sikre energieffektiviseringstiltag hos virksomhederne, der kan tjenes hjem på op til fem år.
- Aftalen træder i kraft i 2022.
Nøgleord
Kontakter
Klimaministeriets pressetelefon: 41 72 38 05
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet ansætter ny særlig rådgiver for Lars Aagaard7.7.2025 16:21:40 CEST | Pressemeddelelse
Elias Westergaard bliver ny særlig rådgiver for klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Presseinvitation: Miljø- og klimaministre fra hele Europa samles i Aalborg2.7.2025 09:00:38 CEST | Pressemeddelelse
En ende på plastikforurening, et COP-klart og klimaneutralt EU og et fysisk eksempel på den grønne trepartsaftale. Det er på indholdslisten, når det danske formandskab samler EU's miljø- og klimaministre i Aalborg.
Stærkere elnet fra Aarhus til Aabenraa1.7.2025 12:55:22 CEST | Pressemeddelelse
Elnettet fra Aarhus til Aabenraa er på flere strækninger ved at være for slidt og for småt til den grønne omstilling. Derfor bliver elnettet moderniseret og forstærket for at sikre forsyningssikkerheden og gøre Øst- og Sydjylland klar til mere grøn strøm.
Flere penge til pulje for grønne investeringer26.6.2025 15:41:57 CEST | Pressemeddelelse
CO2-intensive virksomheder og kommercielle indenrigsfærger skal have lettere ved at omstille sig. Regeringen hæver derfor den øvre grænse for støtte i Investeringsstøtteordningen, der hjælper de udledere, som har sværest ved at omstille sig.
Nye anbefalinger til en mere robust vandsektor i fremtiden26.6.2025 07:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har nu fået de første anbefalinger fra Vandreguleringsudvalget. Målet er en robust sektor, der også i fremtiden har høj forsyningssikkerhed og yder beskyttelse af drikkevand og vandmiljøer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum