Ny aftale: Sårbare gravide sikres tidlig støtte fra sundhedsplejersker
Godt 20.000 børn fødes årligt i hovedstadsregionen. Med en ny aftale, som træder i kraft 1. februar, orienteres de kommunale sundhedsplejersker allerede ved første jordemoderbesøg om den gravide og om eventuelle særlige behov for kontakt og støtte. Tidligere blev sundhedsplejerske først orienteret efter fødslen, men med den nye aftale får de mulighed for at kontakte kvinden under graviditeten og derved yde en tidlig støttende indsats til gravide med særlige behov.
”Når du som ny forælder gør dig klar til at sætte et nyt barn i verden, så kan du have en masse spørgsmål og usikkerheder. Med den nye aftale hjælper vi de kommende forældre med tidlig kontakt og støtte fra sundhedsplejerske,” fortæller regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S).
Samarbejde mellem kommuner og region
Region Hovedstadens har stort politisk fokus på at skabe en sammenhængende indsats på sundhedsområdet imellem hospitalerne, egen læge og kommunerne.
Formand for Sundhedskoordinationsudvalget og medlem af regionsrådet Flemming Pless (S) er meget tilfreds med den nye aftale, som har været testet i en periode på Hvidovre Hospital:
”Input og overvejelser fra alle involverede er meget vigtige, når vi samarbejder på tværs af sektorer og faggrupper, og jeg er glad for, at vi nu kan udbrede de gode erfaringer fra Hvidovre Hospital til hele regionen. Aftalen et rigtigt godt eksempel på, hvordan vi samarbejder med kommunerne om tilbud til sårbare gravide og småbørnsfamilier”.
Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune og næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget Sisse Marie Welling er også meget tilfreds med samarbejdet mellem kommunerne, hospitalerne og de praktiserende læger:
”Hvert minut tæller, når det gælder nyfødte, og derfor er det vigtigt med en tidlig indsats. Vi skal kunne forstå og arbejde med kvindernes virkelighed, og give dem den hjælp de har brug for. Jeg er rigtig glad for det gode samarbejde i udvalget, og ser frem til fortsat at arbejde for, at vi i sundhedssektoren på tværs af kommuner, regioner og praktiserende læger kan give borgerne den bedste hjælp og behandling.”
Fakta
- Region Hovedstadens Sundhedskoordinationsudvalg består af medlemmer fra regionsrådet, kommunale politiker og PLO-Hovedstaden.
- Læs mere om Region Hovedstadens Sundhedskoordinationsudvalg
- Den nye kommunikationsaftale bygger på eksisterende tværsektoriel elektronisk kommunikations veje, og Sundhedsplatformen funktionalitet gør det nemt for jordemødrene at dele information med sundhedsplejersken.
- Kommunikationsaftalen giver jordemoderen mulighed for at kommunikere med sundhedsplejersker og praktiserende læger om, at der er ”gravide på vej” og om eventuelle særlige behov for kontakt og støtte.
Kontaktinformation:
- Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) via Region Hovedstadens pressevagt på tlf. 7020 9588
- Medlem af regionsrådet og formand for Sundhedskoordinationsudvalget i Region Hovedstaden Flemming Pless (S) via Region Hovedstadens pressevagt på tlf. 7020 9588
- Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune og næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget Sisse Marie Welling (SF) via pressekonsulent, Helene Marie Hassager på tlf. 3120 3160
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
Hvidovre-professor modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden27.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Nina Weis fra Hvidovre Hospital modtager 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fondens 2025 Challenge Programme til at undersøge sammenhængen mellem kronisk hepatitis B og fx hjertesygdomme og diabetes 2 – og potentielt redde mange tusinder liv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum