Plastic Change

Ny aftale på plastik er en del-sejr for miljø og klima

Del

Det er meget positivt, at der nu endelig er enighed om, at plastik skal ud af affaldsforbrændingen. Det er en væsentlig forudsætning for, at vi kan begynde at bevæge os i retning af den grønne omstilling.

Der er netop indgået en aftale på affaldsområdet mellem regeringen og et bredt flertal i Folketinget. Aftalen skal nedbringe Danmarks CO2-udledning med 0,7 mio. tons i 2030 - og aftalen er samtidig et opgør med den forbrændingskultur, vi har haft i Danmark gennem de sidste 50 år. Det er noget, vi i Plastic Change sammen med andre grønne organisationer har kæmpet for i årevis.

”Det er fuldstændig afgørende, at vi holder op med at brænde plastik af, da det i 2020 ikke udgør en bæredygtig forvaltning af plastik og naturens ressourcer. Det er et stort første skridt, der gør at vi kan komme ud af fortidens forbrændingsæra og bevæge os i retning mod et affaldsfrit samfund, hvor vi ikke bare brænder affald af, men begynder at udvikle teknologier til affaldsforebyggelse”, udtaler Henrik Beha Pedersen, stifter og bestyrelsesformand i Plastic Change.

Den nye aftale har et stort fokus på plastik, fordi plastik udgør en væsentlig kilde til CO2-udledningen. Samtidig udgør plastik også en væsentlig og stigende andel af affaldsfraktionen, og derfor er vi også nødsaget til at fokusere på, hvordan vi skal reducere vores forbrug.

Det er positivt, at vi nu skal til at sortere mere og mere ensartet, og der skal naturligvis lægges kræfter i at øge genanvendelsen. Den nye aftale løser imidlertid ikke de udfordringer vi som samfund har med overforbrug og stigende affaldsmængder, hvor en væsentlig andel består af engangsplastik og emballager.

Klimagevinsterne er langt højere dér, hvor vi forbruger mindre plastik, og genbruger for eksempel emballager. Derfor savner vi i Plastic Change også et større fokus på de miljø-, ressource- og klimagevinster, vi kunne opnå ved forebyggelse af plastikaffald via reduktion og genbrug, som udgør de to øverste hylder i EU's affaldshierarki.  Reduktionsmål og genbrugsmål er den næste bastion på plastik, og her vil vi i Plastic Change gøre en forskel.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Plastic Change

Plastic Change
Plastic Change
Islands Brygge 39
2300 Købehavn S

+45 26142070https://plasticchange.dk/

Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte

Plastic Change arbejder hårdt med at knække dén stigende kurve over plastikspild. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genbrugt eller destrueret. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.

Følg pressemeddelelser fra Plastic Change

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastic Change

Tuborgs genbrugskrus hjælper Folkemødet på vej mod bæredygtighed11.6.2020 14:23:21 CESTPressemeddelelse

”Folkemødet sejler i engangsplastik” – sådan lød overskriften, da Plastic Change i 2019 påpegede kontrasten mellem Folkemødets erklærede mål om bæredygtighed og den massive mængde af engangsplastik og engangsservice, som blev til affald i løbet af Folkemødet. Det er derfor positivt, at Folkemødet har taget kritikken til sig, og i dag lancerer et treårigt samarbejde med Tuborg, hvor Tuborgs genbrugelige krus skal erstatte 120.000 engangskrus på Folkemødet.

Legetøj af sort genanvendt plastik kan udgøre en alvorlig trussel mod børns sundhed7.5.2020 06:00:00 CESTPressemeddelelse

En ny banebrydende undersøgelse, der blev offentliggjort i denne uge, har analyseret virkningen af giftige kemikalier i børns plastiklegetøj på menneskeceller. Undersøgelsen viser, at legetøj, der er fremstillet af visse typer genanvendt plastik er giftigt for mennesker, og kan bidrage væsentligt til det daglige niveau af dioxin-indtag for børn, der sutter på eller tager deres legetøj i munden. Niveauerne af giftige kemikalier, som blev fundet i alle de undersøgte prøver, var sammenlignelige med de niveauer, der findes i farligt affald, som f.eks. asken fra affaldsforbrændingsanlæg.

Kom med den 22 april til verdenspremiere på The Story of Plastic - Filmen om plastikforurening som den globale plastindustri ikke ønsker du skal se21.4.2020 10:32:38 CESTPressemeddelelse

Den nye dokumentarfilm, The Story of Plastic, er et wake up call til verden om den kolossale plastikforurening, som vi kan se frem til. Filmen har verdenspremiere på Earth Day den 22 april i 134 lande og i Plastic Change inviterer vi til online premiere. Vi giver billetten - så giver du måske popcornene – men skynd dig, der er begrænset antal pladser i vores online biograf.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum