
Ny aftale på plastik er en del-sejr for miljø og klima

Der er netop indgået en aftale på affaldsområdet mellem regeringen og et bredt flertal i Folketinget. Aftalen skal nedbringe Danmarks CO2-udledning med 0,7 mio. tons i 2030 - og aftalen er samtidig et opgør med den forbrændingskultur, vi har haft i Danmark gennem de sidste 50 år. Det er noget, vi i Plastic Change sammen med andre grønne organisationer har kæmpet for i årevis.
”Det er fuldstændig afgørende, at vi holder op med at brænde plastik af, da det i 2020 ikke udgør en bæredygtig forvaltning af plastik og naturens ressourcer. Det er et stort første skridt, der gør at vi kan komme ud af fortidens forbrændingsæra og bevæge os i retning mod et affaldsfrit samfund, hvor vi ikke bare brænder affald af, men begynder at udvikle teknologier til affaldsforebyggelse”, udtaler Henrik Beha Pedersen, stifter og bestyrelsesformand i Plastic Change.
Den nye aftale har et stort fokus på plastik, fordi plastik udgør en væsentlig kilde til CO2-udledningen. Samtidig udgør plastik også en væsentlig og stigende andel af affaldsfraktionen, og derfor er vi også nødsaget til at fokusere på, hvordan vi skal reducere vores forbrug.
Det er positivt, at vi nu skal til at sortere mere og mere ensartet, og der skal naturligvis lægges kræfter i at øge genanvendelsen. Den nye aftale løser imidlertid ikke de udfordringer vi som samfund har med overforbrug og stigende affaldsmængder, hvor en væsentlig andel består af engangsplastik og emballager.
Klimagevinsterne er langt højere dér, hvor vi forbruger mindre plastik, og genbruger for eksempel emballager. Derfor savner vi i Plastic Change også et større fokus på de miljø-, ressource- og klimagevinster, vi kunne opnå ved forebyggelse af plastikaffald via reduktion og genbrug, som udgør de to øverste hylder i EU's affaldshierarki. Reduktionsmål og genbrugsmål er den næste bastion på plastik, og her vil vi i Plastic Change gøre en forskel.
Nøgleord
Kontakter
Anne AittomakiStrategisk Direktør
Tlf:26142070aa@plasticchange.orgBilleder
Links
Information om Plastic Change
Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte
Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.
Følg pressemeddelelser fra Plastic Change
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastic Change
95 lande går sammen i en fælles erklæring med krav om en ambitiøs global aftale for plastik offentliggjort ved FN’s havkonference i Nice11.6.2025 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
95 lande lancerede i går aftes en fælles erklæring kaldet “Nice Wake Up Call” til FN’s havkonference i Nice, med et krav om et højt ambitionsniveau, når verdens lande stævner sammen i Genevé til august for at forhandle den første globale traktat for plastik. En aftale, der skal dække hele plastikkens livscyklus fra olieudvinding og produktion til forbrug og affaldshåndtering for at mindske de omfattende negative konsekvenser for miljø, klima og menneskers sundhed.
Klimaorganisationer anmelder plastikgigant for vildledende markedsføring29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimaorganisationerne Fossilfri Fremtid og Plastic Change har anmeldt virksomheden INEOS til Forbrugerombudsmanden for vildledende markedsføring.
Afgørende slag venter, efter FN-aftale mod plastikforurening er udskudt2.12.2024 08:23:29 CET | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en global aftale mod plastikforurening er udskudt, efter sidste planlagte møde endte uden enighed søndag. Udskydelsen giver mulighed for en mere ambitiøs aftale, lyder det fra danske Plastic Change.
149 NGO’er i nødråb under FN-forhandlinger: Vis mod og hold fast i ambitionerne!29.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Plastikforureningen vil kun kunne bremses i fremtiden, hvis ambitionerne hæves og en række lande, herunder Danmark, træder i karakter under de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale, lyder det i en erklæring fra Plastic Change og 148 andre NGO'er.
Plastikforurening gør skade på alle jordens økosystemer27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at brugen af plastik forværrer klimaforandringerne, medvirker til tabet af biodiversitet og presser jordens naturlige systemer. Nyheden kommer i forbindelse med FN´s sidste planlagte møde for at forhindre fremtidig plastikforurening, hvor danske Plastic Change deltager.