Nu starter årets fotoflyvninger

Forår er lig med fotoflyvninger, og 2023 er ingen undtagelse. I år indsamler Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur både flyfotos, skråfotos og laserskanninger, så der bliver rig mulighed for at se de små flyvemaskiner drøne frem og tilbage på himlen i snorlige træk.
Der er flere grunde til, at foråret er den optimale årstid at indsamle luftfotos på. Foråret byder tit på godt og klart vejr, hvilket er godt, når man skal have gode klare fotos.
Samtidig er der heller ikke kommet løv på træer og buske endnu, og det gør det nemmere at se fx veje og huse på de indsamlede fotos.
Når de mange fotos og skanninger er indsamlet venter der et stort arbejde med at bearbejde og udstille data. Vi forventer, at de første skråfotos og QuickOrtofotos bliver udstillet allerede i april og QuickDHM (laserskanning) i august.
Flyfotos danner det geografiske grundlag for meget forvaltning
Flyfotos er fotos taget fra en flyvemaskine hvor kameraet peger lodret ned mod jorden. Når flyvemaskinen har sat hjulene på landingsbanen igen, bliver de indsamlede fotos kontrolleret, så deres indbyrdes geometri og farver passer sammen. De er nemlig vigtigt, at man kan regne med, at de er af en ensartet kvalitet, når de fx skal indgå i en forvaltningsopgave. Herefter omregnes fotos, så de kan bruges som fotokort, og hvad der er i fagtermer kaldes for ortofotos.
Ortofotos kan bruges til en løse en række forvaltningsmæssige opgaver. De bliver fx brugt i byggesager, eller som baggrundskort, hvis du besøger en hjemmeside, hvor der er et kort på, fx dingeo.dk.
Flyfotos bliver også anvendt til kortlægning, hvor f.eks. vejkanter, naturtyper, bygninger, vejbrønde og lygtepæle kortlægges. Det kan den offentlige forvaltning få gavn af, og gennem GeoDanmark-samarbejdet stiller vi de data til rådighed.
Vi indsamler flyfotos over hele Danmark hvert år.
Danmarks højder bliver fundet med laser
Laserskanninger bruger vi til at kortlægge højdeforskelle i Danmark. Helt simpelt fortalt, så sender flyet et lasersignal ned mod jorden. Når signalet rammer jorden reflekteres det og sendes tilbage til flyet. Jo hurtigere signalet kommer tilbage, jo højere er punktet, som signalet ramlet på jorden.
På den måde kan man ud fra mange punkter lave en præcis kortlægning af højdeforskellene i Danmark. Danmark har en af de bedste højdemodeller i verden.
Der bliver hvert år skannet omkring en femtedel af Danmark, og i år er det Fyn, Djursland, Sydøstjylland og Lolland-Falster, som bliver indsamlet.
Skråfotos anvendes vidt og bredt
Skråfotos er flyfotos, hvor et kamera tager et billede skråt fra oven fra alle fire verdenshjørner i en skråvinkel på jordoverfladen.
Med skråfotos kan man se mange andre detaljer end dem, man kan se på et ortofoto, fordi man kan se objekter i landskaber f.eks. husfacader skråt fra siden i stedet for lige ovenfra.
Vores produktion af skråfotos sker primært på baggrund af et ønske Skatteforvaltningen, som bruger skråfotos i sit arbejde, men skråfotos har langt bredere anvendelse.
Skråfotos har blandt andet vist sig at være meget populære hos virksomheder, som på den ene eller anden måde arbejder på bygninger. Fx har vinduespudsere og stilladsfirmaer stor glæde af skråfotos, når de skal give et tilbud på opgaver.
Det er i år fjerde gang, at vi indsamler landsdækkende skråfotos.
Kontakter
René ThunøPresse- og kommunikationskonsulent
Tlf:+45 22 36 49 62retje@sdfi.dkBilleder
Information om Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

Rentemestervej 8
2400 København NV
+45 72 54 55 00https://sdfi.dk/
Vi forsyner den offentlige og private sektor med data af høj kvalitet, som giver mulighed for at træffe vigtige samfundsbeslutninger på det bedst mulige grundlag. Vi er en arbejdsplads, som fagligt spænder bredt og er en del af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur
Tjek din dækning: Har du adgang til 5G?31.1.2023 10:20:04 CET | Pressemeddelelse
Nu kan du se, hvor god 5G-dækningen er, når du sidder i sofaen, handler i supermarkedet eller venter på toget. Bliv klogere på 5G-dækningen på Tjekditnet.dk fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.
Nye regler og brancheaftale gør det nemmere at skifte bredbåndsselskab27.1.2023 10:16:35 CET | Pressemeddelelse
Tidligere kunne det være besværligt at skifte bredbåndsudbyder. Ny bekendtgørelse og en nyligt indgået brancheaftale gør det fremover til en overkommelig opgave
Nu gør vi det endnu nemmere at se og bruge skråfotos16.1.2023 14:46:11 CET | Pressemeddelelse
I dag lancerer Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur en ny skråfotoviser og et tilhørende API, som gør det nemmere både at se og bruge skråfotos.
Nordisk teleinfrastrukturprojekt får millionstøtte til studier fra EU12.1.2023 11:22:10 CET | Pressemeddelelse
Et nordisk forskningsnet får tildelt millionstøtte fra Europa-Kommissionen i første ansøgningsrunde af CEF-2 Digital.
Grønlandsk teleinfrastrukturprojekt får millionstøtte til studier fra EU21.12.2022 14:51:00 CET | Pressemeddelelse
Et grønlandsk teleinfrastrukturprojekt får tildelt millionstøtte fra EU i første ansøgningsrunde af CEF-2 Digital
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum