Årets fotoflyvninger er startet
Igen i år går Klimadatastyrelsen på vingerne og indsamler data fra luften. De mange data kan herefter bruges til mange forskellige formål i både den offentlige og private sektor

Forår er lig med fotoflyvninger, og 2025 er ingen undtagelse. I år indsamler Klimadatastyrelsen både flyfotos, skråfotos og laserskanninger:
”Vores fotoflyvninger er rygraden i vores dataindsamling, og de data som vi indsamler bliver brugt til mange forskellige opgaver. Det gælder fx klimatilpasning og grøn omstilling,” siger direktør i Klimadatastyrelsen Rikke Hougaard Zeberg.
Foråret er optimalt til dataindsamling
Der er flere grunde til, at foråret er den optimale årstid at indsamle luftfotos på. Foråret byder tit på godt og klart vejr, hvilket er godt, når man skal have gode klare billeder.
Samtidig er der heller ikke kommet løv på træer og buske endnu, og det gør det nemmere at se fx veje og huse på de indsamlede fotos.
Når de mange fotos og skanninger er indsamlet, venter der et stort arbejde med at bearbejde og udstille data. Vi forventer, at de første skråfotos og QuickOrtofotos bliver tilgængelige på Dataforsyningen allerede i slutningen af april og QuickDHM (laserskanning) i august.
Flyfotos er grundlag for meget forvaltning
Flyfotos er fotos taget fra en flyvemaskine, hvor kameraet peger lodret ned mod jorden. Når flyvemaskinen har sat hjulene på landingsbanen igen, bliver de indsamlede billeder kontrolleret, så deres indbyrdes geometri og farver passer sammen.
Det er nemlig vigtigt, at man kan regne med, at flyfotos er af en ensartet kvalitet, når de fx skal indgå i en forvaltningsopgave. Når flyfotoene er færdigbehandlet kaldes de for ortofotos.
Ortofotos kan bruges til en løse en række forvaltningsmæssige opgaver. De bliver fx brugt i byggesager, eller som baggrundskort, hvis du besøger en hjemmeside, hvor der er et kort på.
Flyfotos bliver også anvendt til kortlægning, hvor f.eks. vejkanter, naturtyper, bygninger, vejbrønde og lygtepæle kortlægges. Det kan den offentlige forvaltning få gavn af, og gennem GeoDanmark-samarbejdet stiller vi de data til rådighed.
Vi indsamler flyfotos over hele Danmark hvert år.
Danmarks højder bliver fundet med laser
Laserskanninger bruger vi til at kortlægge højdeforskelle i Danmark. Helt simpelt fortalt, så sender flyet et lasersignal ned mod jorden. Når signalet rammer jorden, reflekteres det og sendes tilbage til flyet. Jo hurtigere signalet kommer tilbage, jo højere er punktet, som signalet ramte på jorden.
På den måde kan man ud fra mange punkter lave en præcis kortlægning af højdeforskellene i Danmark. Danmark har en af de bedste højdemodeller i verden.
Der bliver hvert år skannet omkring en femtedel af Danmark, og i år foregår hovedparten af flyvningerne i Midt- og Vestjylland.
Danmarks Højdemodel bruges i høj grad til klimatilpasning, fordi lavtliggende områder selvsagt oftere er eksponeret for oversvømmelser. Derfor indsamler vi i år også data fra særligt udpegede risikoområder.
Skråfotos anvendes vidt og bredt
Skråfotos er flyfotos, hvor et kamera tager et billede skråt fra oven fra alle fire verdenshjørner i en skråvinkel på jordoverfladen.
Med skråfotos kan man se mange andre detaljer end dem, man kan se på et ortofoto, fordi man kan se objekter som f.eks. husfacader skråt fra siden i stedet for lige ovenfra.
Vores produktion af skråfotos sker primært på baggrund af et ønske fra skatteforvaltningen, som bruger skråfotos i sit kontrolarbejde, men skråfotos har langt bredere anvendelse.
De bruges fx af beredskabet, når der skal dannes et overblik over en indsats. De kan også bruges i den grønne omstilling ved fx at finde egnede tage til montering af solceller.
Det er i år femte gang, at vi indsamler landsdækkende skråfotos.
Kontakter
René ThunøPresse- og kommunikationskonsulentKlimadatastyrelsen
Tlf:+45 22 36 49 62retje@kds.dkKlimadatastyrelsen
Vi arbejder for et klimarobust, grønt og sikkert Danmark. Vi er en arbejdsplads, som fagligt spænder bredt og er en del af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Klimadatastyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klimadatastyrelsen
Klimadatastyrelsen udvider nettet af GNSS-målestationer4.4.2025 08:49:32 CEST | Pressemeddelelse
Målestationer over hele Danmark holder øje med landets bevægelser. Nu lukker ny station i Hanstholm et hul i nettet i det nordvestjyske.
Overgravede kabler og ledninger koster samfundet 1,24 mia. kroner årligt6.2.2025 09:07:32 CET | Pressemeddelelse
Det er en dyr affære, når ledninger og kabler bliver gravet over i forbindelse med gravearbejde. Det viser en ny analyse fra Klimadatastyrelsen.
Digital tvilling kan blive et vigtigt værktøj i klimasikringsindsatsen11.12.2024 13:29:45 CET | Pressemeddelelse
Klimadatastyrelsen udvikler en 3D-visualisering af hele Danmark, der vil kunne bruges til klimasikring og varsling
Stor graveaktivitet giver flere graveskader4.12.2024 12:50:51 CET | Pressemeddelelse
I 2023 steg antallet af overgravede ledninger i forbindelse med gravearbejder. Det viser ny graveskaderapport fra Klimadatastyrelsen
Nye målestationer skal styrke overvågningen af klimaforandringerne1.11.2024 10:39:55 CET | Pressemeddelelse
Afsmeltningen af Grønlands indlandsis er en god indikator på, hvor hastigt klimaet forandrer sig. Seks nye GNSS-målestationer i Grønland skal styrke overvågningen af isafsmeltningen
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum