Nu skal der lagres flere millioner tons CO2 i Nordsøen

For 50 år siden åbnede Danmark olie- og gashanerne i Nordsøen. Nu bliver trafikken i Nordsøens rørledninger vendt i en grønnere retning, når samme område fremover skal rumme flere millioner tons CO2, som er blevet opfanget fra industrien ved hjælp af CO2-fangstteknologien, CCS (Carbon, Capture and Storage). Det er et konsortium bestående af Wintershall Dea og INEOS, der står bag begivenheden First Carbon Storage, som er verdens første offshore projekt til CO2-fangst og -lagring henover landegrænser.
- Det er en historisk dag, der vil blive husket som den dag, hvor vi tog et stort og vigtig skridt i klimakampen. CCS er en banebrydende teknologi, der er helt afgørende for at Danmark, Europa og verden kan nå i mål med den grønne omstilling, siger Anne Højer Simonsen, vicedirektør og klimapolitisk chef i DI.
CO2-lagringen i Nordsøen kommer til at foregå 1800 meter under havoverfladen. Det sker ved at man indfanger CO2 fra udledernes skorstene for derefter at transportere det via rør eller på skibe til et lager.
Ifølge Energistyrelsen har Danmark et samlet lagringspotentiale på op mod 22 mia. tons CO2. Det er mellem 400-700 gange mere end Danmarks samlede CO2-udledninger på det nuværende niveau.
- Vi skal have alle løsninger og teknologier i spil for at reducere CO2, hvis vi skal nå vores ambitiøse klimamål i 2025 og 2030. Nu lyder startskuddet til den første lagring af CO2 i den danske del af Nordsøen. Det vækker opmærksomhed i hele verden, og vi skal bruge den opmærksomhed til at vise Danmark frem som grøn frontløber, så Nordsøen ikke bare kan blive Danmarks samlingssted for CCS, men Europas, siger Anne Højer Simonsen.
- Vi har behov for at tage hele Danmarks lagringskapacitet i brug for at udnytte CCS-teknologiens fulde potentiale. Ud over at vi selv kan lagre vores egne CO2-udledninger, vil der også være rig mulighed for at skabe en rigtig god forretning ved at importere CO2 fra udlandet. Danmark kan altså komme til at spille en vigtig rolle i den globale klimakamp, siger Anne Højer Simonsen.
Hvis Danmark skal høste det fulde CCUS-potentiale (Carbon Capture Utilisation and Storage), mener DI, at det er afgørende, at der kommer skub i flere af de CCUS-projekter, som er på tegnebrættet. Det gælder eksempelvis Bifrost projektet, som også skal transportere og lagre CO2 i Nordsøen. Der er i politiske aftaler i alt afsat omkring 36,5 mia. kr. til fuldskala CCUS-projekter fra nu til 2040, og dem skal vi hurtigst muligt udmønte for at nå vores klimamål både på kort og lang sigt.
Derudover skal de endelige lagringstilladelser på plads, og der skal skabes den nødvendige infrastruktur med skibe og rør for at transportere CO2 fra udlederne til lagerfaciliteterne under jorden i Nordsøen eller på land.
Følg os på:
Kontakter
Ditte RielandPresserådgiver
Tlf:+4522467822dirh@di.dkBilleder

Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
DI: Brug forsvarsmilliarder klogt – i samarbejde med erhvervslivet25.6.2025 14:15:13 CEST | Pressemeddelelse
NATO-landene er i dag blevet enige om en ny, historisk målsætning om forsvarsinvesteringer: Fremover skal medlemslandene bruge fem procent af deres BNP på et stærkere forsvar, sikkerhed og beredskab. Med målsætningen følger markante øgede krav fra NATO til nationerne i form af nye styrkemål. Dansk Industri (DI) bakker fuldt op om behovet for at løfte både Danmarks og Europas forsvar i en tid med øget usikkerhed, krig i Europa og hybride trusler – men opfordrer samtidig regeringen til at bruge de mange ekstra forsvarsmilliarder klogt og i tæt samarbejde med det danske erhvervsliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum