Nu sætter København hjemmeplejen fri

På Nørrebro er et eksperiment i fuld gang. I Guldbergs Have bliver nye tilgange, som kan være med til at forme fremtidens ældrepleje, testet. Al tidligere struktur og vante procedurer, som ikke er lovgivning, er skrællet væk. I stedet er styringen lagt i hænderne på medarbejderne og beboerne selv.
- I Guldbergs Have har vi kastet ”normal praksis” op i luften. Vi forsøger at bygge hjemmeplejen op på ny. Og det er i høj grad borgerne selv, som sammen med medarbejderne sætter kursen, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
Flere fagligheder i spil
I Guldbergs have afprøves blandt andet forskellige teamstrukturer, samarbejds- og ledelsesformer, arbejdsmåder, aktiviteter og kommunikationsmetoder. Det samme team af medarbejdere står for plejen både dag, aften og weekend og har en høj grad af selvstyre ift. egen arbejdstid og tilrettelæggelsen af hjælpen til borgere. Teamet styrer desuden i høj grad selv egen økonomi.
- Det afgørende er, at den enkelte beboers dagsaktuelle behov er i centrum, og at beboerne føler sig trygge. Vi støtter dem i at indgå i fællesskaber og i daglige gøremål som f.eks. madlavning. Vores mål er at udvikle en borgernær og fleksibel hjemmepleje, hvor det er de samme velkendte medarbejdere, der hver dag møder borgerne, siger Sisse Marie Welling.
En af nyskabelserne i Guldbergs Have er, at det tværfaglige team ikke (som hidtil) består alene af social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter. Nu får de følgeskab af pædagoger, terapeuter og sygeplejersker for at skabe en bedre og bredere faglighed. Og teamet er fysisk placeret i Guldbergs Have. Samtidig er det medarbejderne selv, som kender borgeren, som vurderer borgerens behov og beslutter, hvad der skal leveres af hjælp.
Guldbergs Have indvies i dag kl. 13.30 ved De Gamles Bys Kirke, Edith Rodes Vej 6. Social- og ældreminister Astrid Krag (S) deltager i den officielle indvielse. Der vil være mulighed for rundvisning og at møde medarbejdere og beboere.
Pressen er velkommen.
Fakta om Guldbergs Have
- Guldbergs Have er et afgrænset ældreboligområde med 275 ældreboliger på Nørrebro, hvor cirka 1/3 af del af beboerne modtager kommunal hjemmepleje.
- 24 boliger omdannes til tryghedsboliger i takt med, at de nuværende beboere fraflytter.
- En hel etage er omdannet til fælleslokaler med opholds- og spiserum, sygeplejeklinik, træningsrum, mødelokaler og kontor, og der er ansat pædagogisk og terapeutfagligt personale.
- Guldbergs Have eksperimentet varer i alt 3 år. Det nye medarbejderteam samledes første gang i december 2020. De første borgere flyttede ind i december 2020. Men en del af opstarten er blevet forsinket af corona-krisen.
Kontakter
Rune GleerupPressekonsulent
Tlf:23440979r168@kk.dkBilleder

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns Kommune vil nedbringe ventetid til ADHD/ADD-tilbud20.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ventetiden er i dag alt for lang for voksne københavnere med ADHD/ADD, som har brug for hjælp til at få hverdagen til at fungere bedre. Nu bliver kommunens undervisningstilbud udvidet, så borgerne kan komme hurtigere til.
Ny app varsler københavnere, som er særligt sårbare over for luftforurening30.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Når luftforureningen i København er høj, går det især ud over borgere, som lider af KOL, astma eller hjertesygdomme. Også børn med visse kroniske sygdomme og gravide er særligt sårbare, når luftforureningen er høj. Derfor har Københavns Kommune udviklet appen ’Byens Luft’.
Bedre lys til hundredvis af beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem29.4.2025 06:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Et særligt døgnrytmelys, som efterligner solens rytme, er med til at øge livskvaliteten og skabe en bedre hverdag for beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem. Kommunen har selv medvirket til at udvikle lysløsningerne, som snart er udbredt til hvert fjerde plejehjem i København.
København udvider nyåbnet efterfødselstilbud24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt tilbud om efterfødselshjælp til københavnske kvinder har netop slået dørene op, og interessen er stor. For at imødekomme efterspørgslen har budgetpartierne på rådhuset afsat flere penge til området.
Københavns Kommune: Ny indgang giver lettere adgang til hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel3.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavnske børn og unge, der mistrives psykisk, skal nemt og hurtigt kunne finde vej til det rette tilbud. Derfor har Københavns Kommune åbnet en ny indgang til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, hvor de uden henvisning kan få vejledning, afklarende samtaler og evt. guides videre til relevante kommunale tilbud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum