Nu gør ministerduo det lettere at spise klimavenligt
Du behøver hverken en uddannelse som kok eller en kødfri diæt for at gøre en forskel for klimaet.
Den nye kampagne ”Madglade Klimatips” er netop skudt i gang og skal med få greb gøre det lettere for interesserede danskere at bidrage til kampen for klimaet. Og selv en lille indsats tæller.
- Det har et kæmpestort potentiale, hvis vi er mange, der ændrer lidt i vores madvaner. Jeg har stor respekt for dem, der går hele vejen og eksempelvis dropper kødet, men mindre kan også gøre det. Det kan de her tips forhåbentlig inspirere og hjælpe til, siger fødevareminister Mogens Jensen.
Ifølge en undersøgelse, som Madkulturen tidligere har lavet, mener hovedparten af danskerne, at det er vigtigt at bidrage i kampen mod klimaforandringerne fra gryderne i køkkenet, og seks ud af ti vil gerne spise mere klimavenligt.
Fødevareministeren og klimaminister Dan Jørgensen håber derfor på at inspirere en bred palette af danske hverdagskokke, hvor nogle er til røde bøffer og andre til røde linser, og hvor ambitionerne afhænger af både tid og interesse i køkkenet.
- Vi har brug for, at den grønne omstilling når helt ud på vores tallerkener, og derfor er jeg rigtig glad for, at mange også gerne vil spise mere klimavenligt. Men det kan være nemmere sagt end gjort i en travl hverdag. Derfor kommer vi nu med de her helt konkrete tips, så det bliver lettere at træffe de klimavenlige valg, siger klimaminister Dan Jørgensen.
Fisk, fars og fremtidige kostråd
Lanceringen af kampagnen foregår på kollegiet Studentergården på Nørrebro i København i dag kl. 10.00-11.15, hvor ministrene blandt andet vil lave mad med flere af beboerne. Pressetilmelding til lanceringen er nødvendig af hensyn til pladsforhold grundet corona-situationen.
Der er 22 tips i kampagnen, som kan findes på hjemmesiden www.klimatips.dk. Flere af dem handler om at skrue op for grøntsagerne og skære ned på kødet.
Eksempelvis kan revet rodfrugt i farsen strække portionen til flere, og bøffen i burgeren kan skiftes ud med fisk.
Rådene er en del af regeringens samlede klimaambitioner og er ét ud af to initiativer, som skal gøre det lettere at vælge sund og klimavenlig kost. I 2021 opdateres Fødevarestyrelsens officielle kostråd, som for første gang skal indeholde klimahensyn.
Fakta:
- Danskerne udleder i gennemsnit omtrent tre tons CO2 fra sine fødevarer om året. Det er godt otte kilo om dagen. Det viser tal fra tænketanken Concito.
- Ifølge World Ressource Institute (WRI) er madvaner en afgørende faktor for at reducere fødevaresektorens klimaaftryk.
- DTU vurderer, at danskernes kan reducere klimaaftrykket fra maden med 20-30 procent ved at spise klimavenlige alternativer som kylling eller kartofler frem for oksekød eller ris.
Om kampagnen:
- Madglade klimatips er udviklet i et samarbejde mellem Klima-, Energi og Forsyningsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet. Madkulturen, der er en selvejende vidensorganisation under Miljø- og Fødevareministeriet, har medvirket til udarbejdelsen af de forskellige klimatips pba. workshops med danskerne.
- En række interessenter, herunder bl.a. i detailhandelsbranchen, har set en fordel i at være med til at udbrede de udviklede klimatips til danskerne.
- Kampagnen er en del af en række indsatser, der skal styrke forbrugerinformation om klimabelastningen ved forbrugervalg og -klimaadfærd i hverdagen.
Nøgleord
Kontakter
Presserådgiver Katja Brandt Andersen, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf. 24 89 63 37, e-mail: kabra@mfvm.dk og presserådgiver Mads Melcke, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, tlf. 30 17 30 19, e-mail: mamel@kefm.dk
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Bred politisk aftale om mere sol og vind på land og større hensyn lokalt10.10.2025 08:58:13 CEST | Pressemeddelelse
Bred enighed om fortsat mere sol og vind på land med større kompensation til naboer, hurtigere godkendelser af projekterne og flere muligheder for, hvor solceller og vindmøller kan stå.
CO2-fangst og lagring: Ny aftale reducerer væsentlige risici for danske transport- og lagringsprojekter10.10.2025 07:01:02 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier er enige om at skrue på håndtagene for fangst, transport og lagring af CO2. Det reducerer mulighederne for forsinkelser for både eksisterende og kommende projekter.
Nyt elnet over Sydsjælland, Lolland og Falster skal fremtidssikre den grønne omstilling6.10.2025 10:20:58 CEST | Pressemeddelelse
Det sidste af tre fremskyndelsesområder fra den brede politiske aftale om Hurtigere og mere effektiv udbygning af elnettet fra 2024 er nu godkendt. Dermed er der givet grønt lys til et nyt elnet til Sydsjælland, Lolland og Falster, som er et projekt til 5 mia. kr.
Planen er lagt: Klimaprogram 2025 viser vejen til 2030-målet30.9.2025 08:15:58 CEST | Pressemeddelelse
Med Klimaprogram 2025 kan man se vejen til at indfri Danmarks 2030-mål, og planen er lagt sektor for sektor. Men der venter stadig store og krævende opgaver forude.
Presseinvitation: Deltag i teknisk brief om Klimaprogram 202526.9.2025 10:18:21 CEST | Pressemeddelelse
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet inviterer til teknisk brief i anledning af, at regeringen præsenterer årets klimaprogram, der er regeringens status på indfrielse af klimamålene.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum