Kræftens Bekæmpelse

Nu går flere mænd end kvinder i solarium

Del

I mange år var det især kvinder, som tog kunstig sol. Men sådan er det ikke længere. Mændene har overtaget den ærgerlige førertrøje, viser ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Foto: Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne
Foto: Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne

Måske gik du rundt og troede, at solarium kun var noget, kvinder brugte? Sådan plejede det da også at være. I 2008 gik 25 pct. af danskerne i solarium, og dengang var der over dobbelt så mange kvinder som mænd, der var solariebrugere. Men i 2018 er billedet et andet. Andelen af kvindelige solariebrugere er faldet til 12 pct., mens 15 pct. af mændene tager kunstig sol.

Det fremgår af rapporten ’Danskernes solarievaner 2018’, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne står bag.

I Solkampagnens arbejde for at få danskerne til at slukke solariet har kvinderne indtil nu været den primære målgruppe.Men de nye tal understreger, at det er vigtigt at gøre en ekstra indsats for også at få mændene med.

- Vi ved, at solariebrug er skyld i ca. hver tiende af alle tilfælde af modermærkekræft. Det er en alvorlig kræftform, der er dødelig, hvis den ikke opdages i tide. Derfor er det afgørende, at både mænd og kvinder er klar over, hvilken risiko, de udsætter deres krop for, når de lægger sig ind under den kunstigt fremstillede uv-stråling, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Solariebrug er især skadeligt for unge

Rapporten viser også, at hele 41 pct. af de nuværende eller tidligere solariebrugere var under 18 år, første gang de gik i solarium.

- Solariebrug er kræftfremkaldende for både mænd og kvinder i alle aldre, men det er især problematisk, at så mange stifter bekendtskab med solarier, mens de er mindreårige. Solarium er nemlig ekstra farligt for børn og unge. Deres hud stadig er under udvikling, og derfor øges risikoen for modermærkekræft markant, siger Jette Jul Bruun, der er underdirektør i TrygFonden.

Når unge solariebrugere får modermærkekræft, før de fylder 30 år, skyldes det i tre ud af fire tilfælde solariebrug. Hvert år konstateres mere end 2.300 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark, og 285 dør hvert år af sygdommen.

------------------------------------------------------------------------------

Om rapporten ’Danskernes solarievaner 2018’

I rapporten belyses danskeres solarievaner i 2018 samt udviklingen i danskernes solarievaner fra 2008-2018. Kortlægningen er baseret på data fra 4.005 respondenter i alderen 15-70 år. I udviklingsanalyser inddrages kun data fra de 3.536 respondenter, der er 15-64 år. Det skyldes, at de fleste af de tidligere års undersøgelser har kigget på netop den gruppe. I 2008 gik 34 pct. af de 15-64-årige kvinder i solarium, mens det var 16 pct. af mændene. I 2018 var det 12 pct. af kvinderne og 15 pct. af mændene, der gik i solarium.

Data blev indsamlet af analysebureauet Userneeds i juni-august 2019, og er nationalt repræsentativt i forhold til køn, alder og geografi (øst/vest) – samt overordnet i forhold til uddannelse.

Rapporten kan læses her: Danskernes solarievaner 2018

Modermærkekræft og solariebrug

  • Hvert år konstateres omkring 2.300 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark. Ca. 285 dør af modermærkekræft årligt.
  • Solarieforbrug estimeres som årsag til hhv. 8 pct. og 13 pct. af alle tilfælde af modermærkekræft hos mænd og kvinder.
  • Jo yngre man er, jo farligere er solariebrug. Solariebrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 pct. Går du i solarium, før du fylder 35 år, øges risikoen med 59 pct.
  • 3 ud af 4 tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år kan forklares med solariebrug.
  • Modermærkekræft er den kræftform, der hyppigst rammer de 15-34-årige.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information

Til citat:
• Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne: pd@cancer.dk / tlf. 3525 7570 / 3038 1502.
• Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden: jjb@trygfonden.dk, tlf. 5355 0577.

Til baggrund:
• Christine Lind Behrens, presseansvarlig i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne: behrens@cancer.dk / tlf. 3525 7736 / 2684 4446.

Billeder

Foto: Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne
Foto: Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse uddeler støtte til kræftforskning22.6.2020 12:46:07 CESTPressemeddelelse

Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg har netop bevilget penge til et forskningsprojekt ved Regionshospitalet Randers. Lektor, cand.scient., ph.d. Sisse Helle Njor, Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers får 657.800 kr. til projektet ’TIMING - Rettidig opfølgning i tarmkræftscreening’. Projektet skal undersøge hvor længe der skal gå, fra en kikkertundersøgelse har afkræftet mistanken om tarmkræft, til man igen inviteres til at deltage i det nationale screeningsprogram for tarmkræft eller tilbydes en kikkertundersøgelse.

Ny årsrapport: Kræftpatienter og pårørende bruger Kræftrådgivningen i Herlev mere og mere16.6.2020 12:32:59 CESTPressemeddelelse

Ny årsrapport viser, at de gratis rådgivningstilbud i Kræftrådgivningen i Herlev er blevet brugt 11 procent i mere i 2019 sammenlignet med året før. Der er også kommet 73 pct. flere nye brugere i kræftrådgivningen, fordi den er flyttet fra Lyngbys bymidte til nabogrunden ved Herlev Hospital. Det er en meget glædelig udvikling, siger rådgivningsleder Peter Genter.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum