Nu er det tid til at måle radon
Ny forskning viser, at mange boligejere anvender for få målere, når de vil måle, om der er for meget af den sundhedsskadelige gas radon i deres bolig. Det giver misvisende resultater med enten falsk tryghed eller unødige bekymringer til følge.

Antallet af målere er afgørende for, om målingen kan bruges til at sige noget om radonniveauet i boligen. Målingerne har til hensigt at give en gennemsnitsværdi for den samlede radonpåvirkning beboerne i en bolig bliver udsat for. Det er gennemsnittet man ser på, i forhold til risikoen for udvikling af lungekræft.
”Hvis man anvender for få målere, får man ganske vist en måling af radonniveauet i de rum, hvor målingen er foretaget, men den siger ikke nødvendigvis noget om den radonpåvirkning, man som beboer bliver udsat for i sin bolig. Boligejerne snyder derfor sig selv ved at spare på antallet af målere”, siger seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen fra Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet København.
Torben Valdbjørn Rasmussen har sammenholdt godt 13.000 boligejeres bestilling af radonmålere på www.radonfrithjem.dk med BBR-oplysninger om antallet af opholdsrum og etager i de enkelte boliger. Resultatet viser, at 70 % har anvendt for få målere, og der er derfor en risiko for, at målingerne ikke er retvisende.
Misvisende resultater
Mange af de boligejere, der har brugt for få målere, har ifølge Torben Valdbjørn Rasmussen fået et resultat, der viser, at radonniveauet er højere i deres bolig end i de boliger, hvor der er målt med det korrekte antal målere.
Årsagen til det højere målte radonniveau hos mange af boligejerne med for få målere kan ifølge Torben Valdbjørn Rasmussen formentlig findes i, at boligejerne har valgt at sætte målere op i de opholdsrum, hvor de forventer, at radonniveauet er højest. Opholdsrum er defineret som rum, hvor man opholder sig i mere end 4 timer, fx soveværelse, køkken-alrum, stue, børneværelse mv. Hvis målingen viser et radonniveau over myndighedernes fastsatte grænse, kan det forkerte antal målere blive en dyr affære i form af unødige udgifter til radonsænkende tiltag.
Se undersøgelsen på SBi’s hjemmeside: https://sbi.dk/Pages/Efterlevelse-af-byggelovens-bestemmelser-om-radonsikring.aspx. Undersøgelsen er gennemført med støtte fra Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen og Realdania.
Fakta om radon
- Radon er en sundhedsskadelig gas, der findes i jorden, og som trænger ind i bygninger gennem revner i konstruktionerne mod jord.
- 300 dør hvert år af lungekræft på grund af radon.
- Radonniveauet bør i bygninger opført før 2010 ikke overstige 100 Bq/m3(Becquerel per kubikmeter).
- I bygninger opført 2010 eller senere må radonniveauet ikke overstige 100 Bq/m3.
Sådan måler du radon
- Radon måles ifølge Sundhedsstyrelsen bedst med sporfilmsdosimetre.
- Anvend et sporfilmsdosimeter pr. opholdsrum, dog mindst to målere pr. bolig.
- Mål i mindst 60 dage i perioden 1. oktober til 30. april.
- Læs mere om måling af radon i SBi-anvisning 270, Måling af radon i bygninger eller på www.radonguiden.dk.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen, e-mail: tvr@sbi.aau.dk, mobil: 2360 5697.
Kommunikationskonsulent Dorte Gram, E-mail: deg@sbi.aau.dk, mobil: 61697420.
Billeder

Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
AAU-forskere vil energimærke software11.12.2019 13:28:09 CET | Pressemeddelelse
Brugen af IT er en af nutidens helt store strømslugere. Derfor arbejder forskere på metoder til at måle konkret strømforbrug og dernæst udvikle et energimærke, så vi i fremtiden kan få mere bæredygtig software og softwareinstallationer
Statistik afkoder regnskovens biodiversitet9.12.2019 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Matematikprofessorer fra Aalborg Universitet bruger rumlig statistik til at hjælpe biologer med at forstå biodiversiteten i verdens regnskove. Med matematiske modeller gennemskuer de mønstre og sammenhænge, der ellers er usynlige
Slagtilfælderamte kan bevare førligheden med kunstigt led6.12.2019 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Specielt kugleled, der gør exoskeletter mere anvendelige, kan hjælpe personer, der er ramt af slagtilfælde, med at bevare førligheden i armene. Det prisvindende led er udviklet af forskere på Aalborg Universitet og kan få stor betydning for patienterne og for fremtidens exoskeletter
AAU-forsker modtager pris for at gøre solenergi billigere2.12.2019 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Elektroniske dele, der bruges til at omdanne solenergi til elektricitet, går i stykker fra tid til anden. Ariya Sangwongwanich fra Aalborg Universitet kan sige hvornår, og det er en kæmpe gevinst for vejen mod en mere bæredygtig fremtid
AAU Esbjerg styrker branche i vækst med ny uddannelse i bioprocesteknologi26.11.2019 14:42:11 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. september 2020 bliver det muligt at læse en kandidatuddannelse i bioprocesteknologi på AAU Esbjerg. Den nye uddannelse skal imødekomme behovet for kandidater i en branche i vækst og er samtidig et led i den strategiske udvikling af AAU Esbjerg
AAU-forskere bidrager til bedre ingeniøruddannelser i Indien26.11.2019 13:28:17 CET | Pressemeddelelse
Over 200 indiske universitetsfolk deltog, da forskere fra Aalborg Universitets UNESCO-center var i Indien for at dele viden om problembaseret læring. Det skal på sigt føre til bedre ingeniøruddannelser og gøre dimittenderne bedre i stand til at løse komplekse problemer
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum