Gjensidige Forsikring

Nu brager det løs: Flere end en million danskere ønsker en ny regel indført for fyrværkeri

Del

Siden 2014 har det kun været tilladt at affyre fyrværkeri i dagene omkring nytår, men stadig flere danskere mener, der bør indføres strammere regler, så det kun er lovligt nytårsaften. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

Bomberør, raketter og batterier. 

For syv år siden blev reglerne for fyrværkeri strammet, så det i dag kun er tilladt at affyre sit nytårskrudt fra den 27. december til den 1. januar. Derfor vil de næste dage byde på store lysglimt og høje eksplosioner, når fyrværkeriglade danskere igen kan sætte ild til lunter og krudt over hele landet. 

Men på trods af den allerede begrænsede periode for lovlig affyring af fyrværkeri, så mener stadig flere danskere, at den bør strammes yderligere, så det udelukkende er tilladt at bruge fyrværkeri nytårsaften. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige. 

Her svarer hele 48 procent af de adspurgte nemlig, at det kun burde være lovligt at bruge fyrværkeri den ene dag om året. Det bliver især begrundet med, at det er forstyrrende, og at det er til stor gene for kæledyr. Ligeledes mener godt hver tredje af de adspurgte, at der generelt bør være mere kontrol med fyrværkeri. I en lignende undersøgelse i 2019 var det kun hver tredje af de adspurgte, der ville have begrænset fyrværkeri til nytårsaften.

Der kan være flere årsager til den stigende modstand mod fyrværkeri forklarer skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild, der særligt oplever bekymringer blandt dyreejere. 

”Fyrværkeri er enormt stressende for både dyr og deres ejere, og derfor er modstanden herfra helt naturlig. Men derudover skal den stigende modstand mod fyrværkeri måske også findes i samtiden, hvor der er meget fokus på affald, miljø og støj,” siger han. 

I undersøgelsen svarer 16 procent af de adspurgte desuden, at fyrværkeri er så farligt, at det burde være ulovligt. Men her gør Henrik Sagild opmærksom på, at korrekt brug og opførsel omkring fyrværkeri er med til at minimere risikoen for skader væsentligt. 

”Hvis du er påpasselig og bruger almindelig sund fornuft, falder risikoen for ulykker med fyrværkeri betragteligt. Det indebærer blandt andet at bruge sikkerhedsbriller, holde afstand og at lade nytårskrudtet ligge, hvis man er beruset,” siger Henrik Sagild. 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i november/december 2021 blandt 1543 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

Hvilke af følgende udsagn er du enig i? Mulighed for flere svar  
 Det bør være ulovligt at fyre fyrværkeri af andre dage end nytårsaften 48,4%
 Det bør være lovligt at fyre af mere end fra d. 27. december til 1. januar 8,6%
 Politiet bør have større fokus på at bekæmpe ulovligt fyrværkeri 37,3%
 Affyring af fyrværkeri i december (ikke nytårsaften) er forstyrrende 44,5%
 Der bør være mere kontrol med salg af fyrværkeri 35,3%
 Fyrværkeri er så farligt, at det bør være totalt ulovligt 16,1%
 Det bør være ulovligt at fyre fyrværkeri af, hvis man har drukket alkohol 34,5%
 Jeg har tidligere købt ulovligt fyrværkeri 8,2%
 Jeg kunne godt finde på at købe ulovligt fyrværkeri i år 2,2%
 Fyrværkeri bør begrænses af hensyn til kæledyr 27,2%
 Fyrværkeri er højdepunktet nytårsaften 24,5%
 Det bør være ulovligt at børn under 16 år fyrer fyrværkeri af 38,3%
 Ingen af ovenstående 4,1%
 Ved ikke 3,5%

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Gjensidige Forsikring

Gjensidige Forsikring
Gjensidige Forsikring
A.C. Meyers Vænge 9
2450 København SV

70 10 90 09https://www.gjensidige.dk/

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, og er noteret på Oslo Børs. Vi er cirka 3.700 medarbejdere, heraf 700 i Danmark, og vi tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 28 mia. NOK i 2020, mens forvaltningskapitalen udgjorde 118 mia. NOK.

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum