Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden uddeler 182,7 mio. kr. til at forbedre bio-industrielle processer og accelerere den grønne omstilling

Del
En bevilling fra Novo Nordisk Fonden skal finansiere et internationalt forsknings- og uddannelsessamarbejde mellem North Carolina State University og Danmarks Tekniske Universitet. Formålet er at skabe nye bio-industrielle processer, baseret på bioteknologi, samt uddannelsesprogrammer til studerende og medarbejdere i industrien. Disse processer og kompetencer vil både optimere biofarmaceutisk produktion og accelerere den grønne omstilling.

Den biofarmaceutiske industri, som står for størstedelen af verdens produktion af lægemidler, befinder sig i en afgørende fase. Stigende efterspørgsel stiller krav om større, mere effektiv produktion af eksisterende produkter, ligesom der skal skabes sikre og omkostningseffektive produktionsprocesser til nye lægemidler. Den videre udvikling af industrien kræver både nytænkning og højt kvalificerede medarbejdere.

”Vi skal nu afsøge, hvad bioteknologi kan gøre for industrien. Bioteknologien befinder sig i en rivende udvikling, og der findes mange muligheder, som den biofarmaceutiske industri ikke har taget i anvendelse. Det er samtidig en industri med en høj værdiskabelse, som gør, at den kan bære de omkostninger, der vil være forbundet med at transformere nybrud til praktisk industriel anvendelse,” siger Claus Felby, chef for Life science forskning for bæredygtig udvikling og anvendelse i industrien, Novo Nordisk Fonden.

Isbryder for grøn omstilling
Novo Nordisk Fondens ambition er derfor at bygge bro mellem akademisk forskning og den biofarmaceutiske industri og finde områder, hvor nye bioteknologiske løsninger vil komme industrien til gode. Herefter vil samme løsninger kunne skabe revolutioner inden for andre brancher:

”Når de først er udviklet og implementeret på industriel skala, vil disse bioteknologiske processer og metoder kunne bredes ud til andre, pt. mindre profitable områder, fx inden for den grønne omstilling. Her tænker vi ikke mindst på udfasning af fossile brændstoffer til fordel for biologiske løsninger. Den biofarmaceutiske industri er isbryderen, der kan trække en grøn opblomstring med sig,” siger Claus Felby.

North Carolina State University (NCSU) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som er de førende forsknings- og uddannelsesinstitutioner på området i hhv. USA og Danmark, har derfor fået en bevilling på 182,7 mio. kr., som skal omsættes til at skabe ’Accelerated Innovation in Manufacturing Biologics’ (AIM Bio), et internationalt forsknings- og uddannelsesprogram inden for biofarmaceutisk produktion.

”Dette projekt vil imødekomme fremtidige behov i den biofarmaceutiske industri, og vi forventer, at det vil få en betydelig global gennemslagkraft i forhold til at forbedre fremstillingsprocesser for lægemidler. Samtidig vil det uddanne en ny generation af videnskabsfolk og ingeniører, der vil forestå design og udførelse af de processer, der bruges til at fremstille dem,” siger Ruben Carbonell, professor og forsøgsansvarlig for AIM Bio, NCSU.

”Der er efterspørgsel på kompetencer inden for biofarmaceutiske produktionsteknologier, og NCSU supplerer de mere traditionelle bioteknologiske fermenteringsteknologier og opstrømsprocesser, hvor vi er stærke på DTU. NCSUs styrker er specielt knyttet til de senere trin i fremstillingen af biofarmaceutiske produkter, som DTU hidtil har haft mindre fokus på. Derfor ser vi frem til samarbejdet, hvor vi bl.a. ved at etablere mobilitetsstipendier for de studerende, udvikle fælles kursusmateriale og forskningsprojekter, har store forventninger til, at vi yderligere kan styrke vores forskere og de studerendes kompetencer inden for biofarmaceutisk produktion,” siger Bjarke Bak Christensen, Direktør, DTU Bioengineering.

Bevillingen løber over fem år, og den omfatter ni forskningsprojekter i biofarmaceutiske produktionsprocesser. Derudover vil indholdet til det nye uddannelsesprogram blive designet og udviklet i løbet af de første 18 måneder, hvorefter otte kurser vil blive udbudt. Det forventes, at 1.300 specialister, heraf 600 på NCSU og 700 på DTU, vil gennemføre kurser fra programmet i den resterende del af bevillingsperioden.

Bevilling uden for Norden
NCSU er hovedmodtager af bevillingen, og det er første gang, at Novo Nordisk Fonden giver en bevilling i denne størrelsesorden uden for Norden. Årsagen er, at NCSU ud over en særlig kompetence inden for efteruddannelsesforløb har biofarmaceutiske styrker, der supplerer dem, man finder på DTU.

”Det er vigtigt at kigge uden for landets grænser for at få inspiration og viden. Vi dækker ikke alt i Danmark, og NCSU og DTU supplerer hinanden godt, så et samarbejde er oplagt. Desuden bliver uddannelse og forskning forsat mere internationaliseret, og samarbejdet vil tilføre både DTU og NCSU viden og metoder, som vil bidrage til at styrke deres førerpositioner på området,” siger Claus Felby.

Bevillingen skal også fremme udveksling mellem NCSU og DTU, således at danske og amerikanske undervisere, forskere og studerende vil krydse Atlanten mellem de to uddannelses- og forskningsinstitutioner – både når det gælder forskningsprojekterne, udarbejdelse af uddannelsesprogrammet og undervisning.

Uddelingen er den tredje fra Novo Nordisk Fonden, som er målrettet uddannelses- og forskningsmiljøet inden for det industrielle område. I 2018 modtog DTU således en bevilling på 187 mio. kr. til etablering af et uddannelsesprogram inden for fermentering, der bl.a. skal udklække seks ph.d.’er og 15-20 kandidater årligt. Herudover modtog DTU i 2017 en bevilling på 118 mio. kr. til etablering af et fermenteringsanlæg.

Nøgleord

Kontakter

Novo Nordisk Fonden:
Anders Rosendahl, Senior Officer, tlf. +45 4048 3766, aro@novo.dk


DTU:
Mette Haagen Marcussen, kommunikationschef, tlf. +45 23 71 23 10, mehma@dtu.dk


North Carolina State University News Services:
Mick Kulikowski, tlf. +1 919 515 8387, mick_kulikowski@ncsu.edu

Billeder

Information om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6600http://novonordiskfonden.dk/

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 20 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes. 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Danmark bygger en af verdens kraftigste AI-supercomputere for at sætte skub i løsninger på samfundsmæssige udfordringer18.3.2024 23:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark indgår et samarbejde med NVIDIA om at etablere et nationalt center for AI-innovation, der skal huse en af verdens kraftigste AI-supercomputere. Målet er at sætte skub i forskning og innovation inden for områder, som spænder fra sundhed og life science til grøn omstilling, og derigennem understøtte udviklingen af innovative løsninger på nogle af de største problemer, verden står overfor.

Britiske pionerer inden for genomsekventering modtager Novo Nordisk Prisen15.3.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Professor Sir David Klenerman og Sir Shankar Balasubramanian modtager Novo Nordisk Prisen 2024 for deres banebrydende arbejde, som gør det muligt at bestemme DNA-sekvensen af det menneskelige genom på blot én time. Dette har åbnet døren for brugen af invidualiseret behandling og har forbedret vores forståelse af såvel sygdom som menneskelig mangfoldighed. Med prisen følger et beløb på 5 mio. kr.

Forlængelse af succesfuldt pilotprojekt skal styrke forskningssamarbejde og bane vej for mere innovation7.3.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse

Novo Nordisk Fonden afsætter op til 180,2 mio. kr. over fem år til at forlænge og udvide Open Discovery Innovation Network (ODIN), en patentfri samarbejdsplatform, der succesfuldt har etableret den første ramme for Open Innovation in Science (OIS) i Danmark. OIS er en samarbejdsmodel, hvor industrien og offentlige forskningsmiljøer går sammen om at skabe forskningsprojekter og dele deres resultater åbent med offentligheden. Pilotprojekt har vist gode resultater.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye