Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden øgede sine udbetalinger med 30 pct. i 2018

Del

Novo Nordisk Fonden udbetalte 1,7 mia. kr. i støtte i 2018 til projekter, der gavner samfundet. Det var en stigning på 30 pct. i forhold til 2017, hvor fonden udbetalte 1,3 mia. kr. I de kommende år vil fonden yderligere øge sine udbetalinger og udbrede sin støtte til flere områder.

Novo Nordisk Fonden udbetalte i 2018 støtte til en lang række projekter inden for en bred vifte af fagområder, herunder lægevidenskab, behandling og forebyggelse af diabetes, naturvidenskab, bioteknologi, udvikling og innovation samt sociale og humanitære formål.

I alt modtog fonden 2.614 ansøgninger og uddelte 463 bevillinger.

”De projekter, vi støtter, skal have potentiale til at forbedre menneskers liv eller samfundets bæredygtighed. Vi har i 2018 støttet flere projekter og med større beløb end nogensinde før,” siger Birgitte Nauntofte, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden.

Blandt fondens nye initiativer i 2018 er etableringen af LIFE, et nyt stort almennyttigt læringscenter, der stiller gratis undervisningstilbud inden for naturvidenskab til rådighed for skoler i hele landet. 

Et andet nyt initiativ er en markant udvidelse af fondens forskningslederprogram, der støtter forskningsledere på alle karrierestadier. Bevillingerne uddeles efter ansøgninger indsendt til fonden i åben konkurrence, og fuldt udrullet vil programmet finansiere 240 forskningsledere.

Novo Gruppen bag vækst i udbetalinger

Det er de økonomiske resultater fra virksomhederne i Novo Gruppen og øvrige virksomheder, som fonden er ejer eller medejer af, herunder særligt Novo Nordisk A/S, der har muliggjort, at fonden igen i 2018 kunne hæve sine udbetalinger. Når virksomhederne leverer gode resultater, kan fonden dele flere penge ud til gavn for mennesker og samfund.

Fonden vedtog i 2018 også en ny strategi for sine aktiviteter i de kommende fem år. Ambitionen er, at fondens årlige udbetalinger skal stige til ca. fem mia. kr. frem mod 2023 – ca. en tredobling i forhold til udbetalingsniveauet for 2018.

”Vores ambition er at øge vores udbetalinger over de kommende fem år. Samtidig vil vi støtte væsentligt bredere, end vi hidtil har været kendt for. Vi vil fortsat støtte forskning, behandling og udvikling, der kan forbedre menneskers liv. Samtidig går vi nu mere fokuseret ind på områder, der kan bidrage til at skabe et mere bæredygtigt samfund,” siger Birgitte Nauntofte.

Novo Nordisk Fondens udbetalinger 2014-2018

2018: 1,7 mia. kr.
2017: 1,3 mia. kr.
2016: 1,1 mia. kr.
2015: 914 mio. kr.
2014: 733 mio. kr.

Fondens uddelinger og udbetalinger 2014-2018

I alt uddelte Novo Nordisk Fonden tæt på 3,9 mia. kr. til nye projekter i 2018. Da et uddelt beløb oftest udbetales over flere år (svarende til det enkelte bevilgede projekts løbetid), er fondens uddelte og udbetalte beløb i et givent år ikke ens. De 1,7 mia. kr. i udbetalte beløb i 2018 omfatter således udbetalinger til både eksisterende bevillinger fra tidligere år og nye bevillinger i 2018. Se også vedhæftede graf. 

UDVALGTE STØTTEDE PROJEKTER I 2018

Challenge Programme
Fonden uddelte igen 360 mio. kr. gennem sit Challenge Programme, der sætter fokus på bl.a. væsentlige globale sundhedsudfordringer. Midlerne blev uddelt i åben konkurrence og gik til seks store forskningsprojekter inden for hhv. proteinkemi, leversygdommen NASH og fedme. Beløbene udbetales over seks år.

Nationalt Genom Center
Fondens bestyrelse har reserveret en ramme på 990 mio. kr. over en periode på 4,5 år til etablering og drift af infrastrukturen i Nationalt Genom Center, der hører under Sundheds- og Ældreministeriet som en selvstændig organisation. Heraf er 102 mio. kr. bevilget til at sætte gang i etablering af centrets data- og computerenhed i starten af 2019. Fonden har desuden bevilget op til 30 mio. kr., så ministeriet kan inddrage førende danske og internationale eksperter i udarbejdelsen af en fremtidssikret drejebog for etableringen og driften af infrastrukturen i centret. Målet med centret er at skabe mulighed for bedre og mere målrettede behandlingstilbud på en lang række sygdomsområder til gavn for den enkelte patient. 

Bioinnovation Institute
Bioinnovation Institute (BII) uddelte 67,5 mio. kr. til 14 entreprenører i 2018. BII blev etableret af fonden i slutningen af 2017 og har til formål at støtte innovative iværksættere og talentfulde forskere i videreudviklingen af forskningsprojekter til nye løsninger til gavn for samfundet. 

Naturvidenskabelig uddannelse og formidling
Fonden uddelte 100 mio. kr. til 19 forskellige projekter omhandlende naturvidenskabelig uddannelse eller formidling. Det var første gang, fonden uddelte støtte til området efter opslag i åben konkurrence. Fonden modtog 202 ansøgninger.

Styrket forskning i metabolisme
Fonden bevilgede 700 mio. kr. til Københavns Universitet til styrkelse af Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, der blev etableret i 2010. På baggrund af fremragende forskningsresultater og en spændende og ambitiøs plan for de kommende fem år besluttede fonden at bevilge yderligere midler til at styrke centrets forskning og internationale profil.

Nationalt Elitesport Center
Fonden uddelte 100 mio. til Team Danmark til etablering af et Nationalt Elitesport Center. Centret har til formål at styrke Danmarks konkurrenceevne inden for international eliteidræt og at skabe ny viden om fysisk aktivitet, der også kan komme den brede befolkning til gavn.

Steno Diabetes Center Sjælland
Fonden bevilgede 835 mio. kr. til etablering af Steno Diabetes Center Sjælland, som derved blev det femte i rækken af specialiserede diabetescentre i hele Danmark finansieret af fonden. Ambitionen med centrene er, at færre mennesker skal have diabetes, og de, der har sygdommen, skal leve bedre og længere med færre komplikationer og øget livskvalitet. Fonden har i alt bevilget støtte på 7,375 mia. kr. til at etablere centrene. Beløbene udbetales over 10 år.

Nøgleord

Kontakter

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, 3067 4805, cims@novo.dk

Billeder

Information om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6600http://novonordiskfonden.dk/

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt ca. 20 mia. kr., primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes. 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Ny forskning vil undersøge sammenhæng mellem gravides vægt og overvægt hos børn13.1.2021 08:00:00 CETPressemeddelelse

Hvorfor rammer overvægt nogle og ikke andre? Det kan der være flere årsager til, men nu skal det undersøges nærmere, om overvægt hos gravide videreføres til barnet. Novo Nordisk Fonden vil igangsætte en række forskningsprojekter for op til i alt 60 mio. kr. for at undersøge dette spørgsmål grundigere. Hvis forskningen viser, at der er en sammenhæng, vil den viden kunne bruges til at forebygge overvægt hos børn fremover. ”Vi vil gerne blive klogere på, om svær overvægt hos moren overføres til barnet, uden at der er tale om en arvelig (genetisk) betinget overførsel. Der er nemlig en række indikationer af, at tilbøjeligheden til at blive overvægtig kan overføres fra mor til barn gennem en hormonel påvirkning gennem moderkagen. Hvis det er tilfældet, vil det give mening at sætte ind meget tidligt – muligvis allerede inden kvinden bliver gravid – for at mindske overvægten,” siger Arne Astrup, der er programdirektør for udviklingen af Center for Sund Vægt i Novo Nordisk Fonden. ”Det er vigti

Ny masteruddannelse vil give den danske life science-sektor ”missing link”-kompetencer2.12.2020 14:12:03 CETPressemeddelelse

CBS-BIO er en ny, revideret MSc-uddannelse inden for bioentreprenørskab, som går i partnerskab med industriaktører med det formål at støtte den fortsatte vækst inden for life science-sektoren i Danmark ved at uddanne og træne danske og internationale talenter. Det særlige ved kandidaterne vil være, at de kommer til at bygge bro imellem videnskab og erhvervsliv ved at have et ben i hver lejr. Novo Nordisk Fonden har bevilget 6,5 mio. kr. til at støtte uddannelsen for årene 2021 til 2024.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum