Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden bevilger 25 mio. kr. til færdiggørelse af klinisk forsøg, der skal forbedre behandlingen af kritisk nedsat blodtilførsel

Del
Bevillingen vil gøre det muligt for en gruppe førende internationale forskere at gennemføre et klinisk forsøg, der sammenligner de to mest almindelige kirurgiske metoder til forebyggelse af benamputation blandt mennesker med kritisk nedsat blodtilførsel, eller på fagsprog: kritisk underekstremitets iskæmi.

Kritisk underekstremitets iskæmi er en alvorlig og invaliderende sygdom, der rammer omkring 22 millioner mennesker globalt – og som i de fleste tilfælde rammer mennesker med diabetes og/eller kronisk nyresygdom. Det anslås, at der globalt udføres over 10 millioner operationer årligt for at undgå amputation, og at det i USA alene koster op imod 12 milliarder dollars om året at behandle kritisk underekstremitets iskæmi.

På trods af de mange operationer der udføres, er det aldrig blevet dokumenteret hvilken behandling der er den mest hensigtsmæssige for at undgå amputationer. De to mest gængse behandlinger er enten åben kirurgi eller den mindre invasive tilgang med endovaskulær revaskularisering (ballonudvidelse, der forbedrer blodgennemstrømningen).

Forskerne bag forsøget BEST-CLI (bedste endovaskulære terapi versus bedste kirurgiske terapi hos patienter med kritisk underekstremitets iskæmi) har sat sig for at fastslå netop dette.

Forsøget ledes af et hold internationalt anerkendte eksperter ved henholdsvis Brigham and Women's Hospital (Dr. Matthew Menard), Boston Medical Center (Dr. Alik Farber) og Harvard Medical School (Dr. Kenneth Rosenfeld). Dr. Kim Houlind fra Kolding/Lillebælt Hospital i Danmark er også en del af forskerholdet og fungerer som bindeled mellem den nordamerikanske og europæiske indsats.

Et skridt mod en evidensbaseret behandlingsstandard
BEST-CLI-studiet, hvis første faser blev finansieret af United States National Institutes of Health, sammenligner behandlingseffektivitet, funktionelle resultater, livskvalitet og omkostningseffektivitet af kirurgisk bypass og endovaskulær revaskularisering. Forsøget inkluderer 1.843 personer fra henholdsvis Nordamerika, Europa og Asien.

Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden gør det muligt for forskerne at forlænge og udvide forsøget, herunder at analysere forsøgsdataene, udføre omfattende omkostningseffektivitetsanalyser og etablere et billeddiagnostisk kernelaboratorium til at sammenstille og analysere de røntgenbilleder, der er indsamlet under forsøget.

Samlet vil disse aktiviteter bidrage til at etablere en længe efterspurgt evidensbaseret behandlingsstandard for mennesker med kritisk underekstremitets iskæmi.

Matthew Menard, dr.med. og co-director for Endovascular Surgery Programmet på Brigham and Women's Hospital, siger: 

"BEST-CLI er et banebrydende studie, der har det ambitiøse mål at etablere et evidensgrundlag, der kan hjælpe sundhedsprofessionelle med at yde den bedst mulige pleje til patienter med kritisk underekstremitets iskæmi."

"Det er første gang, at man samler alle de kompetencer, der indgår i behandlingen af kritisk underekstremitets iskæmi, også rent geografisk, for at definere en hårdt tiltrængt behandlingsstandard for denne yderst sårbare patientpopulation. I betragtning af den alarmerende globale stigning i antallet af mennesker med diabetes koblet med den forventede stigning i antallet af patienter, der rammes af kritisk underekstremitets iskæmi, er det helt afgørende, at vi forstår den fulde virkning af vores kirurgiske og endovaskulære indgreb," siger Matthew Menard.

Bedre behandlingsresultater
70 % af de patienter, der er indrulleret i BEST-CLI-studiet har diabetes, hvorfor et delstudie af forsøget netop fokuserer på mekanismerne for revaskulariseringssvigt i denne gruppe.

Martin Ridderstråle, Senior Vice President, Medical Science, Novo Nordisk Fonden, siger:

"Kritisk underekstremitets iskæmi er en belastende tilstand, der væsentligt forringer livskvaliteten. Og hvad værre er, er de fleste mennesker med kritisk underekstremitets iskæmi også belastet af andre alvorlige sygdomme, såsom diabetes. Desværre har der ikke været videnskabelige fremskridt i de sidste 20 år for hvordan vi behandler kritisk underekstremitets iskæmi for at undgå amputation. Jeg overbevist om, at resultaterne fra BEST-CLI-studiet vil medføre, at vi kan forbedre behandlingen markant, så jeg er meget glad for, at vi kan bidrage til at fremme dette projekt.”

Nøgleord

Kontakter

Information om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6600http://novonordiskfonden.dk/

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond etableret i 1924, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at forbedre menneskers sundhed og samfundets samt planetens bæredygtighed, og den arbejder ud fra en mission om at fremme forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometabolske og infektionssygdomme, samt bidrage til udviklingen af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Danmark bygger en af verdens kraftigste AI-supercomputere for at sætte skub i løsninger på samfundsmæssige udfordringer18.3.2024 23:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark indgår et samarbejde med NVIDIA om at etablere et nationalt center for AI-innovation, der skal huse en af verdens kraftigste AI-supercomputere. Målet er at sætte skub i forskning og innovation inden for områder, som spænder fra sundhed og life science til grøn omstilling, og derigennem understøtte udviklingen af innovative løsninger på nogle af de største problemer, verden står overfor.

Britiske pionerer inden for genomsekventering modtager Novo Nordisk Prisen15.3.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Professor Sir David Klenerman og Sir Shankar Balasubramanian modtager Novo Nordisk Prisen 2024 for deres banebrydende arbejde, som gør det muligt at bestemme DNA-sekvensen af det menneskelige genom på blot én time. Dette har åbnet døren for brugen af invidualiseret behandling og har forbedret vores forståelse af såvel sygdom som menneskelig mangfoldighed. Med prisen følger et beløb på 5 mio. kr.

Forlængelse af succesfuldt pilotprojekt skal styrke forskningssamarbejde og bane vej for mere innovation7.3.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse

Novo Nordisk Fonden afsætter op til 180,2 mio. kr. over fem år til at forlænge og udvide Open Discovery Innovation Network (ODIN), en patentfri samarbejdsplatform, der succesfuldt har etableret den første ramme for Open Innovation in Science (OIS) i Danmark. OIS er en samarbejdsmodel, hvor industrien og offentlige forskningsmiljøer går sammen om at skabe forskningsprojekter og dele deres resultater åbent med offentligheden. Pilotprojekt har vist gode resultater.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye