Novo Holdings

Novo Holdings investerer millioner i bakterieskabt beton

Del

Novo Holdings foretager en signifikant tocifret millioninvestering og opnår en tocifret ejerandel i amerikanske bioMASON, en start-up som benytter bakterier til at producere bæredygtige betonsten til byggebranchen. Dette er Novo Holdings’ tredje bioindustrielle investering i 2019.

Beton kan være moden til disruption. Dét satser Novo Holdings millioner på.

”Vores investering i bioMASON afspejler vores tro på, at biologi i langt højere grad end i dag kan skabe bæredygtige løsninger i industrien og i byggesektoren. Vi har en gennemprøvet teknologi, der skal kommercialiseres, og det ser vi frem til at bidrage til. Det er tidligt i værdiskabelsen for os som investor, men vi går alligevel ind nu, fordi vi tror så meget på potentialet,” siger Anders Spohr, Senior Partner, Novo Holdings.

Milliarder af bakterier
bioMASON producerer produkter i beton, dvs. sten, fliser, brosten mv., uden brug af traditionel cement. Teknikken går i stedet ud på at blande sand, bakterier og næringsrigt vand. Når blandingen gærer, skaber milliarder af bakterier krystaller af calciumcarbonat, som binder sandkornene sammen – ligesom når man bruger cement. Resultatet er byggematerialer af høj kvalitet, som er fremstillet af biocement®, og hvor processen har været CO2-neutral.

På verdensplan omsætter betonsten årligt for ca. 2.000 mia. kr., og selv et nichemarked på et par procent vil dermed danne basis for en interessant business case for den nye produktionsmetode. Og det er særligt i forhold til denne kommercialiseringsproces, at bioMASON ser Novo Holdings som en ideel investor.

”bioMASON har udviklet et biologisk alternativ til traditionelle betonsten ved at anvende mikroorganismer og naturlige processer. Vi står nu foran en aggressiv opskalering og kommercialisering af produktet, ligesom vi arbejder på at udvide anvendelsen af bioteknologi til nye industrisektorer. I forhold til begge ambitioner ser vi Novo Holdings som den ideelle partner,” siger Ginger Krieg Dosier, CEO og medstifter, bioMASON.

8% af verdens CO2-udslip
Beton anvendes overalt i byggeriet, men produktionen af det er en klimasynder. Det traditionelle input er cement, som under fremstillingen brændes ved op til 1.000 grader. Det kræver store mængder olie og kul, og den samlede cementbranche anslås at stå bag 8% af verdens CO2-udslip.

Ud over det klimaneutrale element har bioMASON’s produktionsmetode også andre fordele, når man sammenligner med den gængse. Metoden kan udnytte, hvad der i dag er affaldsmateriale fra miner og sikrer dermed bedre ressourceanvendelse. Da metoden ikke kræver ilt, er det muligt at støbe under vand og selv i rummet. Mere jordnært kan bygningsarbejdere også bruge metoden til at fremstille byggematerialer af biocement® direkte på byggepladsen.

Anders Spohr tiltræder bioMASONs bestyrelse som led i Novo Holdings investering.

Bioindustrielt fokus
bioMASON er den tredje bioindustrielle investering, som Novo Holdings har foretaget i 2019. De to andre er amerikanske LanzaTech, som har udviklet en banebrydende platform inden for produktion af brændstoffer og kemikalier ved genanvendelse af forurenende røggasser samt amerikanske Vestaron, som er førende inden for peptid-baserede biopesticider, der har samme effektivitet som traditionelle, syntetiske pesticider, men er sikre for mennesker, nyttedyr, drikkevand og naturen.

”Disse virksomheder, der står over for at kommercialisere ny teknologi med stort potentiale, har ofte en fælles udfordring i at tiltrække den nødvendige kapital til at opskalere både virksomhed og teknologi. Det er typisk en ’hønen og ægget’-udfordring, hvor der eksempelvis skal investeres 500 mio. kr. i fabriksanlæg, før et produkt kan produceres og sælges,” siger Anders Spohr.

Der findes en række historiske eksempler på, at nye bæredygtige teknologier kræver subsidier i en indkørings- og modningsfase, inden de kan klare sig i markedskonkurrence. Novo Holdings ambition er dog at finde selskaber med så banebrydende teknologi, at de med den rette markedsføring vil vise sig at være såvel økonomisk som miljømæssigt bæredygtige.

”Når vi investerer i disse virksomheder, så går vi ind med kapital, know-how og langstrakt tålmodighed, fordi vi selv med banebrydende teknologi ikke kan forvente, at gennembruddet sker fra den ene dag til den anden. Alt i alt er det dog et område, hvor vi ser et stort potentiale, og derfor vil vi øge vores investeringer,” siger Anders Spohr. 

Om bioMASON, Inc.
bioMASON, Inc. er en unik start-up inden for biomaterialer, hvis teknologi sikrer en bedre løsning til reduktion af CO2-emissioner, som skabes af den globale produktion af murværk. Efter vand er cement er det næstmest anvendte stof på Jorden. bioMASONs byggematerialer af biocement® er et biologisk fremstillet, CO2-neutralt cement-alternativ.

bioMASONs proprietære teknologi reducerer CO2-emissioner ved at bruge ikke-patogene mikroorganismer til at dyrke strukturelt bygningsmateriale af biocement, hvilket giver et økonomisk bæredygtigt alternativ til traditionelle processer og reducerer den globale afhængighed af ikke-vedvarende brændstofkilder og dyrebare vandressourcer. Byggematerialer af biocement® er kun begyndelsen til denne platformsteknologi. bioMASON udfører også forskning og udvikling inden for løsninger til støvbekæmpelse og havcement for det amerikanske forsvarsministerium.

Kontakter

Anders Rosendahl, pressemedarbejder, tlf.: 40483766, mail: aro@novo.dk

Billeder

Novo Holdings investerer millioner i bioMASON, en amerikansk start-up som benytter bakterier til at producere bæredygtige betonsten til byggebranchen.
Novo Holdings investerer millioner i bioMASON, en amerikansk start-up som benytter bakterier til at producere bæredygtige betonsten til byggebranchen.
Download

Information om Novo Holdings

Novo Holdings
Novo Holdings
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6500https://www.novoholdings.dk/

Novo Holdings er et dansk aktieselskab, der er 100 pct. ejet af Novo Nordisk Fonden. Selskabet er holdingselskab for virksomhederne i Novo Gruppen, der består af Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S, og varetager forvaltningen af Novo Nordisk Fondens aktiver.


Novo Holdings er anerkendt som en internationalt førende life-science-investorer med fokus på langsigtet værdiskabelse. Ud over at være hovedaktionær i Novo Gruppens selskaber formidler Novo Holdings seed- og venturekapital til udviklingsselskaber og erhverver betydende ejerandele i vækstvirksomheder og veletablerede virksomheder inden for life-science. Novo Holdings forvalter også en bred portefølje af finansielle aktiver. Læs mere på www.novoholdings.dk.

Følg pressemeddelelser fra Novo Holdings

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Holdings

Novo Holdings fik samlede indtægter og investeringsafkast på 26 mia. kr. baseret på gode resultater hos selskaberne i Novo Gruppen samt investeringsporteføljen19.3.2020 06:55:00 CETPressemeddelelse

Årsrapport 2019: Novo Holdings fik samlede indtægter og afkast på 26 mia. kr. i 2019. Resultatet baserer sig på gode præstationer fra selskaberne i Novo Gruppen (Novo Nordisk og Novozymes) samt investeringsporteføljen. Resultatet styrker Novo Holdings position som internationalt førende life science-investor.

Novo Holdings investerer USD 72 millioner i LanzaTech – et førende selskab inden for bæredygtige produkter6.8.2019 16:15:56 CESTPressemeddelelse

Novo Holdings A/S og LanzaTech, der er banebrydende inden for produktion af næstegenerations-brændstoffer og -kemikalier ved genanvendelse af kulstofforurening, har i dag meddelt, at de har indgået et partnerskab for at udvikle LanzaTech’s revolutionerende, bæredygtige brændstof- og kemikalieplatform. Novo Holdings investerer USD 72 millioner i selskabet i en Series-E-finansiering, og Senior Director Anders Bendsen Spohr bliver en del af LanzaTech’s bestyrelse. LanzaTech’s platform bruger forurening og genanvender den, så man undgår, at kulstoffet kun bliver brugt én gang. Denne teknologi kan eksempelvis bruges til, at man tager udledninger fra kinesiske stålværker, og usorteret, ikke-genanvendeligt husholdningsaffald fra Japan og omdanner disse affaldsprodukter til ethanol, bæredygtigt flybrændstof eller polyethylen til forbrugsvarer. Når et produkt ikke længere er anvendeligt, kan det sendes usorteret og uden at blive rengjort til et LanzaTech-anlæg og derefter blive genanvendt mange

REPAIR Impact Fund investerer 65 mio. kr. i kampen mod antibiotikaresistens23.7.2019 16:12:00 CESTPressemeddelelse

REPAIR Impact Fund har netop investeret i alt 65 mio. kr. (USD 10 mio.) i to amerikanske biotekselskaber: Curza og Spero Therapeutics. Begge investeringer skal fremme udviklingen af nye lægemidler til behandling af infektioner, som er eller risikerer at blive resistente over for den antibiotika, der findes på markedet i dag. Dermed har REPAIR Impact Fund i alt investeret 200 mio. kr. i seks virksomheder inden for tidlig udvikling af lægemidler til at imødegå antibiotikaresistens. Fonden, der er et Novo Holdings-initiativ, blev lanceret i 2018. Der er et presserende behov for at udvikle nye måder til at bekæmpe antibiotikaresistens. Flere end 700.000 mennesker dør hvert år af infektioner, som er resistente over for antibiotika. I 2050 ventes antibiotikaresistens at slå flere mennesker ihjel, end kræft gør i dag. De to investeringer i Curza og Spero Therapeutics er gennemført i forlængelse den netop fuldførte investeringsrunde i USA og Canada, hvor REPAIR Impact Fund modtog 52 investerin

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum