Novo Holdings

Novo Holdings rapporterer afkast på investeringsporteføljen på minus 6%, indtægter og afkast på i alt 3 mia. kr. og samlede aktiver for 805 mia. kr. i 2022

Del
København – I dag offentliggør Novo Holdings årsresultatet for 2022. Investeringsporteføljen realiserede et afkast på minus 6%, og Novo Holdings samlede indtægter og afkast for året landede på 3 mia. kr. Årsresultatet kan tilskrives en stærk præstation fra selskaberne i Novo Gruppen og en robust investeringsportefølje, der leverede over benchmark.

Årets samlede indtægter og afkast, der landede på 3 mia. kr., er resultatet af udbytte og indtægter fra aktietilbagekøbsprogrammerne i Novo Gruppens selskaber (Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S), der udgjorde i alt 14 mia. kr., og fra investeringsporteføljen, der leverede et afkast på minus 6% (mod et benchmark på minus 7%), svarende til et afkast på minus 11 mia. kr. De 5-årige og 10-årige langsigtede afkast på investeringsporteføljen er på henholdsvis 7% og 11%.

Ved udgangen af 2022 havde Novo Holdings aktiver for et samlet beløb af 805 mia. kr.

Kasim Kutay, administrerende direktør i Novo Holdings, siger: ”I kraft af den betydelige nedgang på både aktie- og obligationsmarkederne var 2022 et vanskeligt år at navigere i. Men på trods af dette leverede Novo Holdings positive resultater for de samlede indtægter og afkast. Dette baserer sig på en stærk præstation fra Novo Nordisk og Novozymes samt resultatet fra investeringsporteføljen, der er relativt stærkt, når man tager de vanskelige markedsbetingelser i betragtning.”

”2022 understregede vigtigheden af den diversificeringsstrategi som vi indledte tilbage i 2019, der både indbefatter geografisk spredning og spredning af typer af aktiver. Særligt vores ekspansion inden for kreditobligationer, fast ejendom og infrastruktur gjorde, at vores investeringsportefølje kunne levere et relativt godt afkast,” siger Kasim Kutay.

Øget fokus på den bioindustrielle sektor

Investeringer i bioindustrielle virksomheder, eller biosolutions, der leverer biologiske og mere bæredygtige løsninger til industrien, var et betydeligt investeringstema for Novo Holdings i 2022. Med 22 bioindustrielle selskaber i investeringsporteføljen ved udgangen af 2022 er Novo Holdings i dag blandt verdens mest aktive investorer inden for sektoren.

Den 12. december 2022 var en historisk dag for Novo Gruppen og for Novo Holdings. Her offentliggjordes den foreslåede fusion mellem Novozymes og Chr. Hansen, hvori Novo Holdings har to af sine største aktieposter. Sammenlægningen kommer til at skabe et fyrtårn inden for industriel bioteknologi, som vil stå stærkt i bestræbelserne på at levere langsigtet værdi til alle interessenter og bidrage til den grønne omstilling.

”Biosolutions er en vigtig drivkraft inden for den grønne omstilling af industrien og samfundet, og vi er fuldt ud dedikerede til at fastholde vores position som en verdensførende investor på dette område,” siger Kasim Kutay.” ”I slutningen af 2022 etablerede vi et bioindustrielt investerings-team for bedre at kunne varetage denne voksende del af vores portefølje.”

Høj aktivitet på trods af markedsturbulens

Novo Holdings’ investeringsportefølje består af Life science-investeringer (Seed, Growth, Venture og Principal investeringer), der udgør 54% af porteføljen, og Kapitalinvesteringer, der udgør 46% af porteføljen.

I 2022 genererede Life science-investeringerne et afkast på minus 6 mia. kr., mens Kapitalinvesteringerne rapporterede et afkast på minus 5 mia. kr.
Ved udgangen af 2022 havde Novo Holdings i alt 161 selskaber i porteføljen, en stigning fra 151 ved udgangen af 2021.

”På trods af den geopolitiske og makroøkonomiske modvind i 2022 er jeg glad for, at Novo Holdings fortsat har været i stand til at være meget aktiv og engageret på investeringsfronten. Vores Principal Investments-team investerede 13 mia. kr., deriblandt gennem opkøb af tre amerikanske selskaber. Vores tre andre life science-investeringsområder, Growth Investments, Venture Investments og Seed Investments, var også aktive gennem hele 2022 og bød adskillige nye selskaber velkommen til vores portefølje, foruden at håndtere en række vellykkede exits,” siger Kasim Kutay.

”Vores Capital Investments-team lukkede året med 82 mia. kr.i forvaltningsaktiver. Porteføljen gav et afkast på minus 6% og et underskud på 5 mia. kr. Benchmarket inden for denne type aktiver i 2022 ligger på minus 14%, så man kan med rimelighed sige, at vores Capital Investments-team navigerede sikkert gennem de finansielle storme i 2022.”

Højdepunkter i 2022

  • Novo Gruppen-selskaberne, Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S, leverede historisk gode resultater. Novo Nordisks salg steg med 26% i danske kroner og med 16% ved faste valutakurser. Novozymes opnåede 9% organisk salgsvækst i 2022 – den højeste organiske salgsvækst i mere end 10 år.

  • Capital Investments fortsatte med at udvide ejendomsporteføljen i løbet af 2022, herunder med en større ejerandel i Dades, et af de største ejendomsinvesteringsselskaber i Danmark. Capital Investments-teamet investerede 700 mio. euro gennem syv porteføljeforvaltere i Real Assets. Et af højdepunkterne var en forpligtelse på 265 mio. euro til Glentra, en nyetableret infrastrukturfond, og en investering i 18 solenergiprojekter i Spanien gennem en investering i Everwood Capital Fund V.

    Principal Investments investerede 13 mia. kr., blandt andet gennem opkøb af de privatejede amerikanske selskaber (Medical Knowledge Group, The Ritedose Corporation og KabaFusion), og foretog desuden fire investeringer i børsnoterede amerikanske selskaber. Den mest markante exit fandt sted i andet halvår af 2022 og gjaldt Envirotainer, en global leverandør af missionskritiske, temperaturstyrede luftfragttjenester til medicinalindustrien. Envirotainer, der før var ejet af Novo Holdings og Cinven, blev solgt til EQT og Mubadala for 2,8 mia. euro, og handlen genererede et internal rate of return (IRR) afkast på 28,9%.

  • Growth Investments investerede i fire nye selskaber og foretog otte opfølgende investeringer til en samlet værdi af 2 mia. kr. Værdien af Growth Investments-porteføljen var på 8 mia. kr. ved udgangen af 2022, hvilket er lidt højere sammenlignet med årsresultatet for 2021. Ved udgangen af 2022 havde Growth Investments-porteføljen investeringer i 26 selskaber.

  • Venture Investments gennemførte 38 investeringer i løbet af 2022 til en samlet værdi af 3 mia. kr. I løbet af året understøttede Venture Investments-teamet Arcellx i at gennemføre en børsintroduktion (IPO). Senere på året gennemførte Arcellx et opfølgende udbud og rejste i alt over 270 mio. USD på de offentlige kapitalmarkeder i 2022. Ved årets udgang blev venture-porteføljen værdiansat til 11,2 mia. kr. Porteføljen bestod af 54 selskaber, heraf 57% offentlige selskaber og 43% private.

  • Seed Investments investerede i tre nye selskaber i 2022, herunder lanceringen af Breye Therapeutics og som hjørnestens-investor i Sound Bioventures Fund I. Desuden frasolgtes to porteføljeselskaber: Syndesi Therapeutics blev opkøbt af AbbVie til en samlet transaktionsværdi på op til 1 mia. USD og med 130 mio. USD i forskud. BioPhero ApS blev opkøbt af FMC Corporation for ca. 200 mio. USD. Ved udgangen af 2022 bestod Seeds-porteføljen af 40 selskaber og var værdiansat til 3 mia. kr.

    Læs Novo Holdings’ årsrapport for 2022 her.

 

Nøgleord

Kontakter

Information om Novo Holdings

Novo Holdings
Novo Holdings
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6500https://www.novoholdings.dk/

Om Novo Holdings A/S

Novo Holdings er et dansk holding- og investeringsselskab, der varetager forvaltningen af Novo Nordisk Fondens aktiver og formue. Novo Holdings har til formål at fremme menneskers sundhed og samfundets og planetens bæredygtighed ved at sikre et langsigtet afkast på Novo Nordisk Fondens aktiver.

Novo Holdings er 100 pct. ejet af Novo Nordisk Fonden og har kontrollerende ejerskab i Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S (selskaberne i Novo Gruppen). Derudover varetager Novo Holdings en bred investeringsportefølje med fokus på langsigtet afkast. Novo Holdings investerer i life science-virksomheder på alle udviklingsstadier og forvalter en bred portefølje af aktier, obligationer, fast ejendom samt investeringer i infrastruktur og private equity.

Ved udgangen af 2022 havde Novo Holdings samlede aktiver til en værdi af 805 mia. kr.

Læs mere på www.novoholdings.dk.

Om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Novo Holdings

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Holdings

Novo Holdings rapporterer indtægter og afkast på i alt 31 mia. kr. i 2023. Værdien af samlede aktiver stiger med 38% til 1.114 mia. kr.12.3.2024 07:30:00 CET | Pressemeddelelse

København, Danmark – I dag offentliggør Novo Holdings årsresultatet for 2023*. En stærk præstation leveret af investeringsporteføljen samt solid vækst i Novo Gruppens selskaber giver et samlet resultat for indtægter og afkast på 31 mia. kr. for 2023, en stigning fra 3 mia. kr. i 2022. Investeringsporteføljen genererede et overskud på 9,4% sammenlignet med -6,3% i 2022. Når Særlige Investeringer** medregnes, lander det samlede investeringsafkast på 7%.

Novo Holdings lancerer et nyt selskab og en finansieringsrunde for at fremme udvikling af nye innovative orale lægemidler29.2.2024 12:45:00 CET | Pressemeddelelse

Orbis Medicines rejser 26 mio. euro i seed finansiering til udvikling af værdifulde orale alternativer til populære biologiske lægemidler. Orbis’ enestående teknologi gør det muligt at skabe orale makrocykliske lægemidler hurtigt og systematisk efter mange år med få fremskridt på området. Novo Holdings’ afdeling for Seed Investments brugte sin proaktive strategi til at bygge Orbis Medicines.

Novo Holdings gennemfører køb af Ellab12.9.2023 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Novo Holdings meddelte i juni i år, at der er indgået aftale om at købe Ellab fra EQT. Transaktionen er nu godkendt af alle relevante myndigheder, og handlen er gennemført. I samme ombæring er det vedtaget, at Anders Hedegaard tiltræder som ny bestyrelsesformand for Ellab. Endelig har Novo Holdings og Lundbeckfonden indgået en særskilt aftale om salg af en betydelig minoritetsejerandel i Ellab til Lundbeckfonden.

Bactolife henter 5 mio. USD i ny finansiering til at bekæmpe mave-tarminfektioner på verdensplan30.8.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Bactolife meddelte i dag, at Bill & Melinda Gates Foundation, i overensstemmelse med fondens velgørende formålserklæring, har givet tilsagn om en investering på 5 mio. USD til at accelerere effekten af Bactolifes teknologiplatform og dermed videreudvikle Binding Proteins, der er en nyskabende biologisk løsning til at reducere risikoen for mave-tarminfektioner hos mennesker og dyr.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye