Novo Holdings

Novo Holdings investerer 86 mio. euro i 21st.BIO, en bioindustriel opskaleringsvirksomhed med teknologibase fra Novozymes

Del

Novo Holdings, en førende international life science-investor, offentliggør i dag en betydelig investering i 21st.BIO A/S – en ny dansk bioindustriel opskaleringsvirksomhed.

21st.BIO blev grundlagt i 2020 med det formål at hjælpe bioindustrielle virksomheder over hele verden med at opskalere fra molekyleinnovation til produktion i stor skala for at imødekomme markedsefterspørgselen og dermed fremme den grønne omstilling.

Selskabets fokusområder omfatter produktion af proteiner og peptider, der kan anvendes i fødevare-, materiale- og landbrugsindustrien. Det vurderes, at op mod 60 pct. af den fysiske råstoftilførsel til den globale økonomi kan produceres biologisk.

I dag bliver mange bioindustrielle nyskabelser aldrig kommercialiseret på grund af de udfordringer, der opstår, når produktionen af et molekyle skal opskaleres fra laboratoriet til fuldskalaproduktion. Det skyldes, at det produktionsmiljø, der oprindeligt udviklede molekylet, ofte ikke kan levere den påkrævede kvalitet til acceptable omkostninger.

Desuden har innovatorerne ofte det problem, at de ikke har adgang til de kompetencer og faciliteter, der kan udvikle en molekyleproduktionsproces i den ønskede kvalitet og på et konkurrencedygtigt omkostningsniveau.

Thomas Schmidt, administrerende direktør og medstifter af 21st.BIO, siger:

”Mange fremragende industrielle bioteknologiske ideer slår aldrig igennem, fordi produktionsudfordringerne resulterer i en for høj prissætning på slutproduktet. Derfor når mange ellers fantastiske nyskabelser aldrig op i en skala, hvor de virkelig bliver relevante for verden. 21st.BIO kan tilvejebringe den rigtige proces til fremstilling af nye molekyler og peptider og dermed understøtte, at innovatorer kan tage de vanskelige skridt fra innovation til big business med succes. Vi har adgang til Novozymes’ kompetencer på kommercielle vilkår. Det betyder, at succes for 21st.BIO også er en succes for Novozymes.”

Mod fremtidens markeder
21st.BIO’s teknologiplatform bygger på elementer af Novozymes’ platform, som er blevet udviklet og optimeret gennem de sidste 40 år. Novozymes har indgået aftale med 21st.BIO om en co-eksklusiv licens inden for bestemte rammer, der sikrer, at Novozymes kan fastholde sin lederposition inden for de områder, hvor selskabet arbejder.

Claus Crone Fuglsang, Executive Vice President, Novozymes, siger:

”Et stærkt miljø for industriel biotek, understøttet af virksomheder der nu bliver i stand til at skalere deres innovation, vil blive et vigtigt led i at bygge fremtidens markeder. Hele industrien får gavn af en fremadstormende udvikling af nye bioteknologiske løsninger. Vi ser dette som en mulighed for at udbrede dele af vores teknologi i en ny kontekst og muliggøre overgangen til et biobaseret samfund. Således skaber vi større værdi - også for Novozymes’ aktionærer.”

Nyt pilotanlæg på tegnebrættet
Novo Holdings investerer 86 mio. euro i 21st.BIO. Søren Møller, Managing Partner i Novo Seeds, Novo Holdings, indtræder i bestyrelsen.

”Jeg er meget glad for at blive en del af 21st.BIO og deltage i bestræbelserne på at få flere biologiske løsninger ud på markedet og dermed fremskynde den grønne omstilling. Dén teknologi, som 21st.BIO udbyder, adresserer et vigtigt og uopfyldt globalt behov, og jeg ser et stort potentiale i synergier og partnerskaber mellem 21st.BIO og andre af Novo Holdings’ porteføljeselskaber i den industrielle bioteksektor,” siger Søren Møller.

21st.BIO er aktive i Danmark og Californien, men investeringerne fra Novozymes og Novo Holdings vil gøre det muligt for selskabet at udvide sin kapacitet yderligere.

”Med teknologiplatformen fra Novozymes og Novo Holdings’ finansiering vil 21st.BIO kunne vokse og etablere den første produktionsfacilitet, der kan betjene kunder i hele verden. Med både Novo Holdings og Novozymes om bord får vi desuden adgang til et større netværk og en vidensbase, der er meget fordelagtig,” siger Thomas Schmidt.

Teknologien kort fortalt

21st.BIO hjælper kunder med at optimere og udvikle den relevante ekspressionsplatform til storskalaproduktion af deres specifikke molekyle. Dette gøres ved at teste kundens molekyle på forskellige ekspressionsplatforme, fx i svampe, gær eller bakterier.

Når den rigtige ekspressionsplatform er blevet identificeret, trækker 21st.BIO på sin omfattende ”stammebank” og udvælger og optimerer de mest effektive stammer. Dette fører i sidste ende til en optimeret produktionsplatform, der gør det muligt for kunderne at fremstille deres produkt til kommercielt gunstige omkostninger og i de ønskede mængder.

Succespotentialet for Novozymes vil blive indfriet, når 21st.BIO kommer i mål med projekterne, idet Novozymes’ indtægter fra samarbejdet vil blive genereret via licensindtægter, når de nye teknologier bliver kommercialiseret.

Nøgleord

Kontakter

Novo Holdings:
Marie-Louise Jersin, Senior Communications Partner, +45 3049 4957, maj@novo.dk

Novozymes:
Lina Danstrup, Head of Media Relations, +45 3077 0552, lind@novozymes.com

Information om Novo Holdings

Novo Holdings
Novo Holdings
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6500https://www.novoholdings.dk/

Novo Holdings er et dansk aktieselskab, der er 100 pct. ejet af Novo Nordisk Fonden. Selskabet er holdingselskab for virksomhederne i Novo Gruppen, der består af Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S, og varetager forvaltningen af Novo Nordisk Fondens aktiver.

Novo Holdings er anerkendt som en internationalt førende life-science-investorer med fokus på langsigtet værdiskabelse. Ud over at være hovedaktionær i Novo Gruppens selskaber formidler Novo Holdings seed- og venturekapital til udviklingsselskaber og erhverver betydende ejerandele i vækstvirksomheder og veletablerede virksomheder inden for life-science. Novo Holdings forvalter også en bred portefølje af finansielle aktiver. 

Følg pressemeddelelser fra Novo Holdings

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Holdings

Bactolife henter 5 mio. USD i ny finansiering til at bekæmpe mave-tarminfektioner på verdensplan30.8.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Bactolife meddelte i dag, at Bill & Melinda Gates Foundation, i overensstemmelse med fondens velgørende formålserklæring, har givet tilsagn om en investering på 5 mio. USD til at accelerere effekten af Bactolifes teknologiplatform og dermed videreudvikle Binding Proteins, der er en nyskabende biologisk løsning til at reducere risikoen for mave-tarminfektioner hos mennesker og dyr.

Novo Holdings rapporterer indtægter og afkast på i alt 37 mia. kr. i 2021 – en stigning på 29 % i forhold til 202028.3.2022 08:00:37 CEST | Pressemeddelelse

Novo Holdings realiserede i 2021 samlede indtægter og afkast på 37 mia. kr., hvilket svarer til en stigning på 29 % i forhold til 2020. Resultatet er baseret på en stærk præstation fra både selskaberne i Novo Gruppen og Novo Holdings’ investeringsportefølje, hvor sidstnævnte genererede et yderst tilfredsstillende afkast på 15 % for hele året.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum