Nordsøen skal være et Silicon Valley for havvind

Vind fra Nordsøen kan dække op mod 12 % af EU’s elforbrug, svarende til ca. 100 mio. husstandes behov. Når Lars Chr. Lilleholt indtager formandsstolen i Nordsøsamarbejdet, er det derfor hans intention at styrke samarbejdet og at gøre havvind billigere. Fokus i det danske formandskab vil derfor blandt andet være på at ensarte regler på tværs af landene.
”Der er et enormt potentiale i Nordsøen. Prisen på havvind rasler ned i disse år, og jeg er meget optaget af at skabe de bedste rammer for industrien, så prisen på havvind kan komme endnu længere ned. Det kræver blandt andet, at vi i Nordsøsamarbejdet sætter ind imod unødvendige forskelle i reglerne på tværs af landegrænserne for at holde omkostningerne nede. Vi skal også sikre en koordinering, så vi ved at sprede opførelsen af havvindmøller ud kan undgå dyre flaskehalse i vindindustrien,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
De forskellige regler på tværs af landegrænserne gør i dag, at møllefundamenterne skal have forskellige farver, alt efter hvor i Nordsøen, de står. Der er desuden forskellige krav til sikkerhed og arbejdsmiljø, som gør, at mandskabet på havvindmøllernes serviceskibe nogle gange skal skifte sikkerhedssko, når de passerer en landegrænse til søs, eller går fra et serviceskib op på en mølle.
”Havvind er en dansk styrkeposition, som skaber arbejdspladser og vækst i Danmark, og som bidrager markant til den grønne omstilling. Jeg glæder mig meget til at fortsætte dialogen med de andre lande i Nordsøsamarbejdet og med branchen. Vi skal lære af hinanden og skabe det bedste fundament for et Silicon Valley for havvind i Nordsøen,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Fakta om Nordsøsamarbejdet:
- Nordsøsamarbejdet er et samarbejde om havvind og el-net i Nordsøen mellem Belgien, Holland, Luxembourg, Irland, Storbritannien, Frankrig, Norge, Sverige, Tyskland og Danmark med deltagelse af Europa-Kommissionen.
- Nordsøsamarbejdet løber foreløbig frem til sommeren 2019. Samarbejdet ventes forlænget under det danske formandskab.
- Europa-Kommissionen vurderer, at vind fra Nordsøen vil kunne dække 4-12 pct. af elforbruget i EU, hvilket svarer til en udbygning i omegnen af 100 gigawatt (GW) i 2030.
- Hvis man tager udgangspunkt i danske husstandes elforbrug, så svarer det til, at vind fra Nordsøen kan dække ca. 100 mio. husstandes elforbrug.
Kontakter
Christian Lietzen, 4172 3876, chrli@efkm.dk
Billeder

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet ansætter ny særlig rådgiver for Lars Aagaard7.7.2025 16:21:40 CEST | Pressemeddelelse
Elias Westergaard bliver ny særlig rådgiver for klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Presseinvitation: Miljø- og klimaministre fra hele Europa samles i Aalborg2.7.2025 09:00:38 CEST | Pressemeddelelse
En ende på plastikforurening, et COP-klart og klimaneutralt EU og et fysisk eksempel på den grønne trepartsaftale. Det er på indholdslisten, når det danske formandskab samler EU's miljø- og klimaministre i Aalborg.
Stærkere elnet fra Aarhus til Aabenraa1.7.2025 12:55:22 CEST | Pressemeddelelse
Elnettet fra Aarhus til Aabenraa er på flere strækninger ved at være for slidt og for småt til den grønne omstilling. Derfor bliver elnettet moderniseret og forstærket for at sikre forsyningssikkerheden og gøre Øst- og Sydjylland klar til mere grøn strøm.
Flere penge til pulje for grønne investeringer26.6.2025 15:41:57 CEST | Pressemeddelelse
CO2-intensive virksomheder og kommercielle indenrigsfærger skal have lettere ved at omstille sig. Regeringen hæver derfor den øvre grænse for støtte i Investeringsstøtteordningen, der hjælper de udledere, som har sværest ved at omstille sig.
Nye anbefalinger til en mere robust vandsektor i fremtiden26.6.2025 07:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har nu fået de første anbefalinger fra Vandreguleringsudvalget. Målet er en robust sektor, der også i fremtiden har høj forsyningssikkerhed og yder beskyttelse af drikkevand og vandmiljøer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum