Energistyrelsen

Nord Stream 1 genåbner ikke som planlagt: Forsyningssikkerheden er fortsat under pres

Del

Den store gasforbindelse fra Rusland til Tyskland har været lukket siden onsdag på grund af vedligeholdelse. Gazprom i Rusland havde annonceret, at de ville åbne for flowet igen lørdag, men det har ikke været tilfældet.

Onsdag den 31. august lukkede gasleverancerne via Nord Stream 1 fra Rusland til Tyskland grundet vedligehold. Det var dog meningen, at der skulle åbnes for flowet på Nord Stream 1 igen i dag lørdag. Gazprom har fredag aften meddelt, at de ikke genåbner flowet på Nord Stream 1 på grund af tekniske problemer. Gazprom har ikke oplyst, hvornår de eventuelt forventer at åbne Nord Stream 1 igen.

”Det er naturligvis en alvorlig udvikling, at der ikke kommer gas til Europa fra Nord Stream 1. Det viser noget om, hvor uforudsigelig en situation vi er i. Vi er godt forberedt og har fyldt gas på vores lagre, og vi har fortsat et gasmarked, hvor gassen flyder på tværs af grænserne. Det er helt afgørende for at kunne sikre gasforsyningen i den kommende fyringssæson,” siger Martin Hansen, der er vicedirektør i Energistyrelsen.    

Alle bør spare på energien

Energistyrelsen opfordrer alle danskere til at spare på energien, da forsyningssikkerheden vil være under pres, når fyringssæsonen er i gang.

”Det er afgørende for forsyningssikkerheden den kommende vinter, at vi alle sammen – både borgere og virksomheder – sparer på energien, alt det vi kan,” siger Martin Hansen.

På SparEnergi.dk klæder vi danskerne på til den kommende fyringssæson og kommer med sæsonbaserede råd. Det betyder, at du kan få gode råd til at spare på energien, der både er gode for pengepungen, forsyningssikkerheden og klimaet.

Fakta

  • Nord Stream 1 lukkede ned grundet vedligehold onsdag den 31. august. Gazprom i Rusland havde annonceret, at de ville åbne for flowet igen natten mellem fredag den 2. og lørdag den 3. september. Det har dog ikke været tilfældet, da der ifølge Gazprom er tekniske problemer, som skal udredes, før Nord Stream 1 igen kan tages i brug. Der er derfor fortsat lukket for flowet fra Nord Stream 1 til Europa.
  • Nord Stream 1 har gennem de seneste måneder kørt på nedsat kapacitet. Flowet har den seneste måned været på ca. 20 procent af den normale kapacitet. Nu er der helt lukket for flowet.
  • Danmark erklærede den 20. juni ”Early Warning”, som er det første af tre kriseniveauer. Ved det sidste niveau kan der laves indgreb i markedet. 

Kontakter

Information om Energistyrelsen

Energistyrelsen
Energistyrelsen
Carsten Niebuhrs Gade 43
1577 København V

33 92 67 00https://ens.dk/

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum