Mission Øst

Nobels fredspris anerkender yezidiernes lidelser

Del
Nadia Murad var sex-slave hos IS-krigere. Yezidi-kvinden flygtede og bekæmper nu voldtægt i krig. Nu har hun modtaget Nobels fredspris. Et fantastisk modigt menneske, siger Kim Hartzner fra Mission Øst, der har hjulpet yezidierne på Sinjar-bjerget, siden IS angreb dem i 2014.
Mission Østs medborgercenter på Sinjar-bjerget hjælper børn og unge med at komme videre i livet efter misbrug og overgreb fra IS. Foto: Mission Øst.
Mission Østs medborgercenter på Sinjar-bjerget hjælper børn og unge med at komme videre i livet efter misbrug og overgreb fra IS. Foto: Mission Øst.

En ung yezidikvinde er netop blevet tildelt Nobels fredspris 2018. Nadia Murad blev tortureret og voldtaget af krigere fra Islamisk Stat (IS). Det lykkedes hende at flygte, og i dag kæmper hun mod voldtægt i krigsførelse.

- Nadia Murad er en fantastisk modig kvinde! For selv om hun er et offer for de værste forbrydelser, man kan tænke sig, er det lykkedes hende at komme igennem det og endda gå i brechen for andre voldtægtsofre, siger Mission Østs generalsekretær, Kim Hartzner.

Imponerende at kæmpe mod undertrykkelse

Mission Øst har de seneste fire år været dybt engageret i at hjælpe yezidier, der er fordrevet op på Sinjar-bjerget i Irak. Først med presenninger og hygiejneudstyr og derefter med centre, der hjælper børn og unge med at bearbejde deres traumer og lære basale skolefag, samt afprøve jobs som de kan ernære sig ved i fremtiden.

- Når folk bliver slået og misbrugt, sygner de normalt hen i apati eller også rejser de sig med en enorm modstandskraft. Det er fantastisk imponerende, når folk formår at kæmpe imod undertrykkelsen, siger Kim Hartzner.

Nadia Murad blev blandt andet låst inde i en celle og gruppevoldtaget flere gange, inden hun blev solgt til en IS-kriger, som hun til sidst formåede at flygte fra.

På Mission Østs medborgercenter i Sinjar får piger og kvinder som Nadia Murad mulighed for at møde andre med de samme forfærdelige oplevelser, tale ud om deres minder og traumer og få psykologhjælp til at komme videre.

Hun blev kuet, men kæmper nu for andre

Og Nadia Murad er kommet videre. I dag kæmper hun for at bringe menneskehandel til ophør og opfordrer verdenssamfundet til at føre en hårdere linje mod voldtægt som krigsvåben.

- Det er dybt imponerende, at Nadia Murad kunne flygte og nu kæmper for andre voldtægtsofre, siger Kim Hartzner og uddyber.

- Den seksuelle vold er så bestialsk og ondskabsfuld. Det er en nederdrægtig måde at kue et andet menneske på. Ofrene overlever, men de er mærkede for livet og er psykisk helt lemlæstede. Mange er små piger, så man rammer også uskylden. Det er en forfærdelig og ubeskrivelig forbrydelse.

Giver genoprejsning til hele sit folk

Men Nadia Murad har ikke blot rejst sig selv, men giver også oprejsning for hele sin familie, ja hele sit folk, forklarer Kim Hartzner.

- Seksuel vold ødelægger ikke kun et menneske, den ødelægger hele familien og i sidste ende hele befolkningen. Det er et angreb på selve folkesjælen, siger han.

Derfor betyder Nobels fredspris en anerkendelse og om muligt en oprejsning for yezidi-folket.

- Verdenssamfundet kan ikke lukke øjnene for dette folks lidelser længere, men må anerkende dem, og med Nadia Murads indsats slå hårdt ned på forbryderne og forhindre, at den slags sker i fremtiden.

Nadia Murad deler Nobels fredspris med læge Denis Mukwenge. Prisen anerkender begges kamp mod voldtægt i krigsførelse. Dr. Mukwege er en congolesisk gynækolog, der sammen med sine kolleger har behandlet titusindvis af voldtægtsofre.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Mission Østs medborgercenter på Sinjar-bjerget hjælper børn og unge med at komme videre i livet efter misbrug og overgreb fra IS. Foto: Mission Øst.
Mission Østs medborgercenter på Sinjar-bjerget hjælper børn og unge med at komme videre i livet efter misbrug og overgreb fra IS. Foto: Mission Øst.
Download

Links

Information om Mission Øst

Mission Øst
Mission Øst
Postboks 149, Skt. Lukas Vej 13
2900 Hellerup

+ 45 39 61 20 48http://www.missioneast.org/

Mission Øst er en international hjælpeorganisation grundlagt i Danmark. Vi arbejder for at hjælpe sårbare mennesker og støtte lokalsamfunds kapacitet til at organisere og hjælpe sig selv gennem aktiviteter fra nødhjælp under katastrofer til langsigtet udviklingshjælp. Mission Øst arbejder direkte eller gennem lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Bangladesh, Irak, Myanmar, Nepal, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan. Mission Øst er certificeret af Core Humanitarian Standard.

Følg pressemeddelelser fra Mission Øst

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Mission Øst

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye