Plastic Change

NGO’er fra hele verden opfordrer Mærsk til at stoppe transport af plastikaffald

Del

I anledningen af FN's Havkonference, der i denne uge finder sted i Portugal er 15 miljøorganisationer fra ni forskellige lande fordelt på fire kontinenter gået sammen i et fælles opråb. Et krav om at stoppe transport af plastikaffald, der fragtes fra rige vestlige lande til lande med svagere økonomier i Asien og Afrika. Her ender plastikaffaldet ofte som plastikforurening med store konsekvenser for miljø og menneskers sundhed. Det er særligt verdens næststørste rederi, Mærsk, der er genstand for NGO’erne opråb.

TV2 i Malaysia i 2019 på jagt efter dansk plastikaffald. Foto: Mark Thestrup
TV2 i Malaysia i 2019 på jagt efter dansk plastikaffald. Foto: Mark Thestrup

FN’s medlemslande, NGO’er, universiteter samt virksomheder er i denne uge samlet til FN’s havkonference i Lissabon, Portugal, hvor de skal sætte fokus på havets sundhed heriblandt den stigende plastikforurening. 

Netop i debatten om plastikforurening bliver betydningen af handelen med plastikaffald til genanvendelse overset som en væsentlig bidragsyder. 

46 % af den europæiske post-forbruger plastikaffald, der sendes til genanvendelse, eksporteres. Der mangler dog officielle tal og data fra industri og myndigheder om den reelle skæbne af det plastikaffald, der eksporteres uden for Europa med henblik på at skulle genanvendes.

“Vi har fundet dansk husholdningsaffald sendt til genanvendelse dumpet i både Malaysia og Tyrkiet og vi ved fra vores samarbejdspartnere i Malaysia, Indonesien og Tyrkiet, at plastikaffald fra bla. Europa fortsat ender som forurening i deres lande. Derfor er det afgørende at stoppe med at sende plastikaffald fra rige til svagere økonomier, hvis vi skal reducere plastikforureningen og beskytte samfund og lokalbefolkning mod de negative virkninger af dumpet plastikaffald” udtaler Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change. 

Siden Kina i 2018 sagde stop for import af verdens plastikaffald er den ulovlige handel med plastikaffald steget markant. En rapport fra EU, der udkom i 2021 viser, hvordan legitime virksomheder bliver brugt til organiseret kriminalitet, der udnytter smuthuller i lovgivningen til at eksportere plastikaffald ud af EU til fattigere lande. 

Koordineret indsats fra lande i det globale nord og syd

Tidligere i år meddelte det franske rederi CMA CGM Group, at de ikke længere vil transportere plastikaffald om bord på deres skibe fra den 1. juni 2022, som en del af deres bæredygtighedsløfte og beskyttelse af havmiljøet. 

I anledning af FN's havkonference, forsøger Plastic Change sammen med 14 andre NGO’er, at råbe Mærsk samt andre rederier op, og beder dem leve op til deres bæredygtighedsløfter, forretningsetik og CSR politik, som de fleste har forpligtet sig til i forhold til miljø og sundhed. Dertil kommer, at Mærsk i kraft af sin størrelse, kan være med til at trække lovgivningen i en mere ambitiøs retning, hvis de sender et klart signal om det uetiske i at sende affald fra rige vestlige lande til fattigere lande typisk i Asien og Afrika. 

"Mærsk investerer i oprensning af plastik i havene, men det er symptombehandling, som ikke må stå alene. Den globale handel med plastikaffald gør det lettere for plastik at ende i havet og vi er nødsaget til at lukke denne hane nu", tilføjer Pui Yi Wong, projektkoordinator for Asien og Stillehavsområdet fra Break Free From Plastic-bevægelsen.

Mød nogle af stemmerne fra Asien i dag til dette online event om problemerne med plastik affaldstransport, der afholdes i forbindelse med FNs havkonference fra 14:00-16:00 (dansk tid)

De 15 organisationer der med i kampagnen: 

1. Greenpeace - Philippines, Malaysia, Thailand 

2. Basel Action Network - US 

3. The Last Beach Cleanup - US 

4. Sahabat Alam Malaysia (Friends of the Earth Malaysia) - MY

5. Persatuan Tindakan Alam Sekitar Kuala Langat (Kuala Langat Environmental Action Association) - MY 

6. Ecowaste Coalition - PH

7. Vietnam Zero Waste Alliance - VN

8. Ecological Observation and Wetlands Conservation (ECOTON) - ID

9. Nexus for Health, Environment, and Development (Nexus3) Foundation - ID

10. Ecological Alert and Recovery - TH

11. Microplastics Research Group - TR 

12. Plastic Change - DK 

13. European Environmental Bureau 

14. Environment Investigation Agency - UK 

15. Global Alliance for Incinerator Alternatives - Global 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

TV2 i Malaysia i 2019 på jagt efter dansk plastikaffald. Foto: Mark Thestrup
TV2 i Malaysia i 2019 på jagt efter dansk plastikaffald. Foto: Mark Thestrup
Download
TV2 i Malaysia i 2019 på jagt efter dansk plastikaffald. Foto: Mark Thestrup
TV2 i Malaysia i 2019 på jagt efter dansk plastikaffald. Foto: Mark Thestrup
Download
TV2 i Malaysia i 2019 på jagt efter dansk plastikaffald. Foto: Mark Thestrup
TV2 i Malaysia i 2019 på jagt efter dansk plastikaffald. Foto: Mark Thestrup
Download

Links

Information om Plastic Change

Plastic Change
Plastic Change
Læderstræde 20
1201 Købehavn k

+45 26142070https://plasticchange.dk/

Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte

Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.

Følg pressemeddelelser fra Plastic Change

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastic Change

Danmark presser på for genbrugsmål på emballage i EU men sover i timen herhjemme2.2.2022 16:35:11 CET | Pressemeddelelse

Sammen med Østrig, Luxembourg, Holland og Sverige lægger Danmark pres på for at Europa-Kommissionen indfører "obligatoriske genbrugsmål for specifikke produktgrupper" i sin kommende fornyelse af EU's regler for bæredygtig emballage. Målet er at sikre, at al emballage på EU-markedet kan genopfyldes og/eller genanvendes inden 2030 og sikre en klar prioriteringen af genbrug frem for genanvendelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum