NGO råber op: Der skal handles nu for at beskytte silden og makrellen i det nordøstlige Atlanterhav
Marine Stewardship Council (MSC) opfordrer til hurtig handling, da økologisk og økonomisk vitale pelagiske fiskebestande i det nordøstlige Atlanterhav fortsat overudnyttes på grund af regeringernes manglende evne til at nå til enighed om fangstkvoter, sådan at man sikrer deres fremtid.
Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES),der yder videnskabelig rådgivning om bæredygtige fangstniveauer, har offentliggjort deres seneste vurdering, der viser, at fangsten af makrel, atlanto-skandisk sild og blåhvilling i 2021 igen overskred de videnskabeligt anbefalede grænser med henholdsvis 27%, 31% og 23% (1). Disse grænser anbefales for at sikre bestandenes levedygtighed på lang sigt, og de konsekvente overskridelser af dem bringer havets sundhed samt økonomier og levebrød i fare.
Hvis den videnskabelige rådgivning var blevet fulgt, skulle man alene i de seneste seks år have ladet mere end 4,5 mio. tons makrel, atlanto-skandisk sild og blåhvilling blive i havet. Det viser MSC's analyse af dataene (2).
Selvom ICES' vurdering af mængden af blåhvilling er steget betydeligt, [i] må vi ikke blive uforsigtige, for så længe der ikke findes en internationalt aftalt ramme for forvaltningen, vil disse bestandes fremtidige sundhed være i fare (3). Således er bestandene af atlanto-skandinavisk sild faldet med 32% i størrelse i løbet af det sidste årti (4).
MSC suspenderede i december 2020 certificeringen for atlanto-skandisk sild og blåhvilling, mens certificeringen for makrel blev suspenderet i marts 2019. I mellemtiden er fiskerinationerne i det nordøstlige Atlanterhav stadig ikke nået frem til en fælles aftale.
Disse pelagiske bestande i det nordøstlige Atlanterhav udgør nogle af de største fiskebestande i Europa og fiskes af nogle af verdens rigeste nationer. Men selvom de er fælles naturressourcer, fiskes de i henhold til kvoter, der fastsættes ensidigt af de enkelte nationer, hvilket resulterer i løbende overfiskeri.
MSC opfordrer politiske beslutningstagere fra fiskerinationerne i det nordøstlige Atlanterhav til at nå frem til en fælles aftale i overensstemmelse med den nye videnskabelige rådgivning. Det kommende møde mellem kyststaterne fra den 14. oktober 2022vil være et kritisk møde for at fremme forhandlingerne og søge en kvoteandelsaftale i overensstemmelse med videnskabelig rådgivning (6).
Erin Priddle, regional direktør for Nordeuropa, sagde: "Videnskaben er klar: et bæredygtigt, velforvaltet fiskeri giver langsigtet økonomisk sikkerhed for de nationer, der er afhængige af deres sundhed for fremtidig velstand. Vi opfordrer derfor indtrængende fiskerinationerne til at tilsidesætte nationale interesser og forpligte sig til at sikre en langsigtet videnskabeligt baseret aftale for depelagiske bestande i det nordøstlige Atlanterhav på det kommende møde i kyststaterne. Globale udfordringer – såsom klimaændringer og politisk ustabilitet – kan gøre det mere udfordrende at nå frem til en aftale. Men de understreger også behovetfor langsigtede forvaltningsaftaler, så landene kan forvalte fiskebestandene bæredygtigt nu og i fremtiden."
#SLUT #
Bemærkninger til redaktører
Bestandene af makrel, blåhvilling og atlantisk-skandinavisk sild i det nordøstlige Atlanterhav deles af Den Europæiske Union (EU), Norge, Island, Rusland, Færøerne, Grønland og senest Det Forenede Kongerige (UK), som opnåede status som uafhængig kyststat i 2020. Disse stater udgør de kontraherende parter i Den Nordøstlige Atlanterhavs fiskerikommission (NEAFC).
Referencer:
1. Beregnet på grundlag af nye data frigivet af ICES 30. september 2022 for:
2. Mellem 2016 og 2021har de faktiske fangstmængder oversteget de bæredygtige fangstniveauer, som ICES anbefaler, med 4,527 mio. ton – bestående af 1,144 mio. ton sild, 1,517 mio. ton makrel og 1,866 mio. ton blåhvilling (MSC-beregning baseret på seks år (2016 – 2021) af de anbefalede fangstdata og faktiske fangstdata fra ICES).
3. Researchgate: Sammenbruddet af det atlantisk-skandinaviske sildefiskeri: Virkninger på den islandske økonomi
4. ICES. 2022. Sild (Clupea harengus) i delområde 1, 2, 5 og afsnit 4.a og 14.a, norsk forårsgydende sild (Nordøstatlanten og Ishavet), offentliggjort 30. september 2022. https://doi.org/10.17895/ices.advice.19772380: Sildegydebiomassen i 2022 (3,867 mio. ton) er kun 68% af, hvad den plejede at være i 2012 (5,673 mio. ton). Det er et fald på 32 procent på ti år.
5. Europa-Kommissionen (05-11-2020)
6. Møder i Kommissionen for Fiskeriet i det Nordøstlige Atlanterhav
[i]Rådgivningen viste, at blåhvilling-bestanden steg med 81%
Nøgleord
Kontakter
Alexander WorzigerPresse, Kommunikations og Marketing Manager, DanmarkMarine Stewardship Council
Tlf:+45 53694007alexander.worziger@msc.orgKim RydeheimKommunikationschef, Baltic Sea Region & ScandinaviaMarine Stewardship Counsil
Tlf:+46 703978847kim.rydeheim@msc.orgLinnea EngströmProgramdirektør, Skandinavien og Østersøregionen
Tlf:+46 707 333 806linnea.engstrom@msc.orgLinks
Information om MSC – Marine Stewardship Council
OM MSC
MSC er en international non-profit organisation. MSC er det eneste globale certificeringsprogram for vildtfangede fisk, der opfylder kravene til bedste praksis fra både FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), Global Sustainable Seafood Initiative (GSSI) og ISEAL, den internationale organisation for bæredygtighedscertificeringer. Når et fiskeri lever op til MSC's standard for bæredygtigt fiskeri, kan fangsten sælges som MSC-mærket. I dag er mere end 400 fiskerier i over 35 lande MSC-certificerede.
Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
Salget af miljømærket tun stiger med 24% – nycertificering af tunfiskerier fra Japan til Senegal øger tilgængeligheden af den bæredygtig tun2.5.2025 08:53:13 CEST | Pressemeddelelse
Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 % fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra fiskedisken, frossen tun, tun i færdigretter eller foder til kæledyr samt tun på dåse.
Producenter og detailhandlen kan spille en afgørende rolle i beskyttelsen af bestandene af sild, makrel og blåhvilling11.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Producenter og detailhandlen har en afgørende rolle at spille i beskyttelsen af bestanden af såkaldt små pelagiske fisk, ifølge Marine Stewardship Council (MSC), mens efterspørgslen fortsætter med at vokse på både konsum- og fodermelmarkederne.
Amanda Seafoods og Rema 1000 vinder priser på årets MSC-møde15.11.2024 06:15:00 CET | Pressemeddelelse
NGO’en Marine Stewardship Council uddelte den 13. november priser ved årsmødet for partnere og interessenter i Aalborg. De blev tildelt virksomheder med særligt engagement i bæredygtig brug af havets og havets ressourcer.
Bestanden af sild og makrel i Nordøstatlanten styrtdykker, viser ny data. MSC opfordrer fiskerinationers regeringer til at indgå aftale om kvotedeling4.10.2024 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Marine Stewardship Council (MSC) opfordrer kyststater og fiskerinationer i Nordatlanten til at afslutte deres politiske dødvande og blive enige om en varig kvotedelingsaftale for de pelagiske bestande i Nordøstatlanten af atlanto-skandinavisk (AS) sild, blåhvilling og makrel.
Ny MSC-finansiering til forskning, der hjælper fiskeriet med at beskytte bestandene og minimere påvirkningen af dyrelivet17.7.2024 09:50:06 CEST | Pressemeddelelse
Marine Stewardship Council (MSC) annoncerede i dag (17. juli 2024) 32 nye tilskud gennem sin Ocean Stewardship Fund (OSF), der støtter projekter fra Indien, Indonesien, Mexico, New Zealand, Nicaragua og Peru.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum