Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

NFA-rapport baner vejen for en fælles standard for ulykkesopgørelser i byggeriet

Del

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har afdækket mulighederne for at udvikle en ny standard for ulykkesopgørelser, som vil gøre det muligt at sammenligne antal og typer af ulykker på tværs af store byggepladser. En række af Danmarks største offentlige bygherrer vil arbejde videre med projektet.

Bygge- og anlægsbranchen er præget af mange arbejdsulykker – faktisk er byggeriet en af de farligste brancher i Danmark. Samtidig har det i mange år været svært at få en enkel og sammenlignelig opgørelse over arbejdsulykker på tværs af byggeprojekter, fordi Arbejdstilsynet opgør ulykkerne på virksomhederne.

Derfor har NFA, med finansiering fra Arbejdstilsynet, udarbejdet en rapport, der bl.a. afdækker fordele og ulemper ved en fremtidig model for standardisering af ulykkesopgørelser på byggepladser. Målet er at gøre det muligt at sammenligne antal og typer af ulykker på tværs af store byggepladser:

-Med en standardisering får man et fælles udgangspunkt for at indsamle viden, fordi ulykker registreres på samme måde på de enkelte byggepladser. Det vil være en meget positiv udvikling for branchen, siger seniorforsker Jeppe Ajslev og fortsætter:

- En fælles standard vil ikke automatisk gøre, at der kommer færre ulykker, men det kan gøre os klogere på, hvornår og hvor de indtræffer, og hvor mange ulykker der reelt finder sted.

Standardisering styrker sikkerhedskulturen

Arbejdstilsynet estimerer, at kun ca. 50-60 pct. af rapporteringspligtige arbejdsulykker for hele arbejdsmarkedet anmeldes.

En fælles standard kan styrke sikkerhedskulturen i branchen. Det mener Søren Andersen, der er områdechef i Vejdirektoratet:

- En fælles standard til opgørelse af ulykker vil understøtte den vigtige ledelsesmæssige opgave både bygherren og entreprenøren har for at sikre en god sikkerhedskultur på byggepladsen.

I Arbejdstilsynet er man også glad for, at der skabes grundlag for en fælles ulykkesstandard:

- NFA’s grundige forundersøgelse kan danne grundlag for det videre arbejde med at udarbejde en fælles standard for opgørelse af ulykker på byggerier, og vi ser frem til at følge projektet, siger kontorchef i Arbejdstilsynet, Katrine Wied Christensen.

Også arbejdsmiljøspecialist i Bygningsstyrelsen Claire Blanchet-Pedersen ser frem til det videre arbejde med standardiseringen:

- NFA’s rapport er et interessant og meget brugbart forarbejde for det videre forløb. Vi vil nu sætte gang i udarbejdelsen af en fælles standard for opgørelse af ulykker på tværs af en række store offentlige bygherrer til gavn for hele byggebranchen.

Hvem har bidraget til rapporten?

 • Kortlægningen er sket i samarbejde med
 • Arbejdstilsynet
 • Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
 • Vejdirektoratet, Bygningsstyrelsen
 • Metroselskabet
 • Femern A/S
 • Københavns Kommune
 • Banedanmark.
 • Bygherreforeningen
 • Videnstjenesten for bygherre
 • Rådgivere under Byggeriets Arbejdsmiljøbus 

Nøgleord

Kontakter

Anne-Marie Dynes MøllerKommunikationskonsulentDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Tlf:+45 22861032anm@nfa.dk

Jeppe AjslevSeniorforsker,Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Tlf:+45 29 12 18 42

Links

Information om Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Lersø Parkallé 105
2100 København Ø

39 16 52 00http://www.nfa.dk

Om projektet:

Forskningsrapporten Udvikling af en fælles standard for opgørelse af arbejdsulykker på store byggerier er blevet udarbejdet, fordi en række offentlige bygherrer som led i en erfaringsopsamling om arbejdsmiljøarbejdet på store infrastruktur- og byggeprojekter bl.a. har anbefalet, at der formuleres en fælles og ensartet standard for opgørelse af arbejdsulykker på store byggerier.

Beskæftigelsesministeriet og Transportministeriet har på baggrund af anbefalingerne i erfaringsopsamlingen udarbejdet en række konkrete tiltag, som skal understøtte, at anbefalingerne bliver omsat til praksis, og udarbejdelsen af forskningsrapporten er et af disse tiltag.

I rapporten har forskere fra NFA belyst mulighederne for og ønskerne til en samlet opgørelsesstandard for arbejdsulykkesrapportering på store byggeprojekter. Ligeledes har forskerne undersøgt forskellige modeller for, hvordan en fælles standard kan se ud, samt hvilke fordele og ulemper der vil være forbundet med forskellige løsningsmodeller.

Rapportens analyser er baseret på:

 1. 10 interviews med repræsentanter fra større danske offentlige bygherrer samt Bygherreforeningen, Videntjenesten for bygherre og rådgivere under Byggeriets Arbejdsmiljøbus.
 2. En workshop med 15 repræsentanter fra bygherrer, myndigheder, forskning og embedsværk.
 3. Input fra en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Arbejdstilsynet, Vejdirektoratet og Beskæftigelsesministeriet.

Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum