Psykiatrifonden

Nekrolog: Psykiatrifondens stifter, psykiater Jes Gerlach, er død

Del

Et meget betydningsfuldt menneske for psykiatrien i Danmark og for udbredelsen af forståelse og viden om psykisk sygdom er gået bort. Speciallæge i psykiatri Jes Gerlach blev 83 år. Jes Gerlach stiftede Psykiatrifonden i 1996, i dag en støt voksende organisation, der arbejder for at forebygge psykisk sygdom og nedbryde de mange fordomme, mennesker med psykisk sygdom stadig møder.

Speciallæge i psykiatri og stifter af Psykiatrifonden Jes Gerlach. Foto: Martin Bubandt
Speciallæge i psykiatri og stifter af Psykiatrifonden Jes Gerlach. Foto: Martin Bubandt

Psykiatrifondens tidligere formand, speciallæge i psykiatri Anne Lindhardt, fortæller om sit mangeårige samarbejde med Jes Gerlach:

”Jes var uhøjtidelig og nærværende. Og han kunne sælge sand i Sahara, som man siger. Da jeg i sin tid først lærte ham at kende, trak han mig ind i at holde foredrag om psykisk sygdom. Han var desuden et netværkstalent uden lige. Da han stiftede Psykiatrifonden gjorde han det med afgørende støtte fra to meget stærke skikkelser, nemlig tidligere, desværre afdøde, nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Jes var eminent til at alliere sig med mennesker, der ofte havde egne livserfaringer med psykisk sygdom fra deres nærmeste familie og som derfor engagerede sig dybt i arbejdet med at udbrede viden og forståelse. Samtidig gjorde Jes, hvad der passede ham. Han insisterede på at være sin egen og har været vanskelig at kalde til orden i et hierarki som sundhedsvæsenets. Jes Gerlach var garant for fakta, han var pålidelig og politisk neutral – og så var han ikke mindst højt elsket af sine patienter i den private praksis, han drev i mange år.”

Jes Gerlach blev cand.med. i 1966, speciallæge i psykiatri i 1977 og overlæge på Sankt Hans Hospital i 1978. I 1979 forsvarede Jes Gerlach sin disputats med titlen ”Tardive dyskinesier”. Jes Gerlach har haft en meget markant forskningsprofil koncentreret om biologisk psykiatri og psykofarmakologi, både grundforskning og klinisk forskning. Jes Gerlach er hovedforfatter og medforfatter til en lang række internationale videnskabelige artikler med særlig fokus på antipsykotika: Virkningsmekanismer, terapeutiske virkninger og bivirkninger. Han var i 1972-1990’erne med i den kliniske udvikling af clozapin, og Jes Gerlach har bl.a. udviklet og valideret Sct Hans Scale for EPS, publiceret i 1988. Jes Gerlach har tidligt haft en stærk international profil og har været managing editor for Psychopharmacology (Clinical Psychopharmacology) 1983-2003. Herudover har han siddet i editorial boards for Neuropharmacology, Clinical Neuropharmacology, Reviews in Neuroscience, Schizophrenia Research og Advances in Schizophrenia and Clinical Psychiatry m.fl. Jes Gerlach har tilrettelagt og været ordstyrer ved mere end 60 nationale og internationale videnskabelige kongresser og symposier og har desuden været opponent ved svenske og danske doktordisputatser.
Jes Gerlach var æresmedlem af Dansk Psykiatrisk Selskab og modtog Ridderkorset af Dannebrogordenen i 2017. I 2013 fik han Lægeforeningens fornemste pris, Barfred-Pedersen æresgaven, for sit enorme arbejde for psykiatrien. 

Jes Gerlach efterlader sig hustru og voksne børn.

Kontakter

Billeder

Speciallæge i psykiatri og stifter af Psykiatrifonden Jes Gerlach. Foto: Martin Bubandt
Speciallæge i psykiatri og stifter af Psykiatrifonden Jes Gerlach. Foto: Martin Bubandt
Download

Links

Information om Psykiatrifonden

Psykiatrifonden
Psykiatrifonden
Hejrevej 43
2400 København NV

3929 3909https://psykiatrifonden.dk/

Psykiatrifonden er en privat, sygdomsbekæmpende organisation. Vi kæmper for, at alle mennesker med psykisk sygdom og de, som er i risiko for at få det, mødes med forståelse og får den hjælp og rådgivning, de har brug for. I tide.

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Krigen får Psykiatrifonden til at tilbyde rådgivning på engelsk25.3.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Nu åbner Psykiatrifonden for gratis, fortrolig rådgivning på engelsk. Initiativet skal særligt hjælpe mennesker, der er psykisk påvirkede af situationen i Ukraine. Det kan være herboende ukrainere, russere og nyankomne ukrainske flygtninge, men tilbuddet gælder alle, der foretrækker at tale med en rådgiver på engelsk frem for på dansk. Psykiatrifonden søger desuden ukrainsk-talende rådgivere med sundhedsfaglig baggrund.

Gør krigen dig angst og bekymret? Her er psykologens råd13.3.2022 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Nogle vil være lidt bekymrede og nervøse, nogle vil leve videre som hidtil, og nogle vil udvikle decideret angst og føle voldsomme bekymringer, efterhånden som krigen i Ukraine udvikler sig. Mange ringer til Psykiatrifondens rådgivning, og flere og flere henvender sig, fordi situationen påvirker dem psykisk. Hvis man hører til dem, der føler, at angsten ulmer under overfladen, så er her en række råd fra Psykiatrifondens psykolog Kasia Kalinowska.

PSYKIATRIFONDEN OM OPLÆG TIL TIÅRSPLAN: KLARE MÅL, HØJE AMBITIONER OG ET STÅLSAT SIGTE ER VEJEN TIL EN STÆRK PSYKIATRI13.1.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

”Sæt mål for længere og bedre liv med psykisk sygdom. Vær lige så systematiske og ubøjelige som med kræftplanerne. Sæt ind med styrket forskning, høje ambitioner og stort mod. Vi har brug for en stærk og helt ny psykiatri.” Det siger Psykiatrifondens formand Torsten Bjørn Jacobsen i forbindelse med, at det faglige oplæg til en tiårsplan for psykiatrien bliver offentliggjort i dag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum