Næstved Bibliotek og Borgerservice

Naturvidenskabeligt foredrag om Einsteins relativitetsteori

Del

Professor i relativistisk fysik Ulrik Uggerhøj fortæller om Einsteins relativitetsteori, som er fundamentet for meget af den moderne fysik. Det sker tirsdag den 4. februar kl. 19.00-21.00 ved et foredrag, der livestreames fra Aarhus Universitet til Bio Næstved i samarbejde med Næstved Bibliotek.

Einsteins relativitetsteori er fundamentet for meget af den moderne fysik.
Einsteins relativitetsteori er fundamentet for meget af den moderne fysik.

Einstein publicerede den 30. juni 1905 sin ’specielle relativitetsteori’ og præsenterede dermed en teori, der siden er blevet undersøgt i stor detalje – såvel teoretisk som gennem eksperimenter. På trods af mange fysikeres omhu med at teste teorien, er det endnu ikke lykkedes at finde fejl eller mangler i den.

Overraskende konklusioner
I foredraget vil du, ved hjælp af simple animationer, få indsigt i nogle af den specielle relativitetsteoris mest overraskende konklusioner: at tid, længde og samtidighed ikke er absolutte begreber, men afhænger af bevægelsen af den person, der beskriver de fysiske størrelser. Du får også forklaret Einsteins berømte ligning, E = mc2.

Teoriens tilsyneladende paradokser
Du vil også få præsenteret en række af teoriens tilsyneladende paradokser – som fx det såkaldte tvillingeparadoks og stangspringerparadokset – sammen med deres løsninger. Tvillingeparadokset betyder fx, at den danske astronaut Andreas Mogensen nu har forlænget sit liv med et kvart millisekund.

Forskning for alle
Næstved Bibliotek og Bio Næstved er gået sammen om at være vært for en række naturvidenskabelige foredrag. Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab har du mulighed for at komme tæt på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Foredragene livestreames fra Aarhus Universitet til en lang række byer i Danmark og udlandet. Foredragsserien arrangeres af Science and Technology, Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet. I denne sæson er der bl.a. foredrag med titlerne: Einsteins relativitetsteori, Dybhavet – Nyt fra en ukendt verden og Det er bare en virus!

Foredraget finder sted tirsdag den 4. februar kl. 19.00-21.00 i Bio Næstved. Der er gratis adgang. 

Tilmelding på Bio Næstveds hjemmeside: http://www.bio12345.dk/program/gratis-foredrag 

Læs mere om foredragsrækken på bibliotekets hjemmeside www.naesbib.dk og på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk  

Kontakter

Billeder

Einsteins relativitetsteori er fundamentet for meget af den moderne fysik.
Einsteins relativitetsteori er fundamentet for meget af den moderne fysik.
Download

Information om Næstved Bibliotek og Borgerservice

Næstved Bibliotek og Borgerservice
Næstved Bibliotek og Borgerservice
Kvægtorvet 4-6
4700 Næstved

55884000http://www.naesbib.dk

- består af Næstved Bibliotek, Fensmark Bibliotek, Fuglebjerg Bibliotek, Glumsø Bibliotek og Korskilde Bibliotek. Sammen driver vi et moderne biblioteks- og borgerservicetilbud for alle borgere i Næstved Kommune med det erklærede formål, at borgerne opnår indsigt og udsyn til at navigere i eget liv.

Følg pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum