Danmarks Naturfredningsforening

Naturfredningsforening: Delmål for 2025 er for lavt

Del

Direktør i Danmarks Naturfredningsforening Lars Midtiby roser støttepartierne for at have presset på for at øge regeringens ambitioner, men ærgrer sig over at reduktionsmålet ikke kom højere op.

Regeringen og støttepartierne SF, Radikale og Enhedslisten har netop indgået en aftale om et delmål for klimaindsatsten i 2025, hvor der skal være reduceret med mindst 50-54 procent.

Men målet er for lavt i forhold til, at Danmark kan leve op til internationale klimaforpligtigelser. Det betyder med andre ord, at hvis ikke udledningen sænkes nok i 2025, så vil den samlede danske udledning frem imod 2030 betyde, at Danmark overskrider drivshusgasbudget for Parisaftalens 1,5 gradsmål.

Direktør i Danmarks Naturfredningsforening Lars Midtiby roser støttepartierne for at have presset på for at øge regeringens udspil, som var på 46-50 procent, men ærgrer sig over, at reduktionsmålet ikke kom op på de 54,8 procent, hvilket er nødvendigt for at følge en såkaldt lineær reduktion frem imod 2030:

- Vi havde håbet på et højere ambitionsniveau for 2025. Det er positivt, at støttepartierne i aftalen har rykket regeringen i den rigtige retning. Nu har vi et 2025-mål på 50-54 procent, som er bedre end regeringens udspil, men som stadig ikke er godt nok, hvis vi skal leve op til vores internationale aftaler, siger Lars Midtiby og fortsætter:

- Vi mener, man bør sigte efter minimum 54,8 procent reduktion i 2025. Det kan lyde som om, vi flytter kommaer, men det er absolut minimum, hvis vi skal overholde Danmarks CO2-budget og leve op til Parisaftalens 1,5 gradsmål, som er den internationale aftale vores egen klimalov står på skuldrene af. Vejen til målet er ikke ligegyldig. Vi er nødt til at sætte skarpe delmål, så vi får reduceret vores CO2-udledning hurtigt og lineært frem mod 2030.

For meget hockeystav
Han understreger samtidig, at regeringen har valgt en meget usikker vej til at reducere CO2-udledningen, ved at satse på fremtidige teknologiske løsninger, frem for flere reduktioner med kendte dokumenterede virkemidler:

- Regeringen har valgt en klimastrategi, hvor man satser på teknologiske løsninger i fremtiden og skyder reduktionerne indtil sidste øjeblik. Det seneste eksempel er landbruget, hvor regeringen siger, man vil reducere udledningerne med 7,1 mio. tons CO2, men hvor 5 mio. tons skal findes ved hjælp af ny teknologi, siger Lars Midtiby og fortsætter:

- Vi mener, regeringen bør satse langt mere på reelle her-og-nu-reduktioner og sætte mere realistiske forventninger til nye teknologier - lige som Klimarådet har anbefalet det. Det kræver, at regeringen hæver ambitionsniveauet i landbrugsforhandlingerne, men også, at man genforhandler transport, grøn skattereform, energi og industri. Vi kender løsningerne, det kræver bare den politiske vilje.

Kontakter

Presserådgiver i Danmarks Naturfredningsforening
Kasper Pihl Møller
Tlf: 26816228
Mail: kpm@dn.dk

Information om Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening
Masnedøgade 20
2100 København Ø

39 17 40 00https://www.dn.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening