Nationalmuseet vil tiltrække unge med Østasiens populærkultur

Kan historiske dramaer fra Kina, Japan og Sydkorea aktualisere en snart 400 år gammel samling af museumsgenstande fra Østasien og tiltrække et nyt, yngre publikum?
Det vil Nationalmuseet undersøge i et nyt forsknings- og formidlingsprojekt, som VELUX FONDEN har bevilliget 4,7 millioner kroner til. Det er et samarbejde med Institut for Medier, Design, Læring og Erkendelse på Syddansk Universitet og The Animation Workshop på VIA University College.
”I Østasien er historiske begivenheder, personer og materielle universer inspirationskilde i en række af det seneste årtis mest succesfulde fortællinger, der udfolder sig på tværs af genrer som tegneserier, animation, tv-serier, film og spil. De historiske dramaer gør historien til et cool, hyper-æstetisk og glamourøst drømmeunivers, der appellerer til seere, læsere og spillere, der ikke almindeligvis har historisk interesse,” siger Martin Petersen, der er seniorforsker på Nationalmuseet og leder af projektet.
Han har forsket i østasiatiske fænomener som cosplay, manga, k-pop og nordkoreanske tegneserier og står bag podcasten KoreaKontoret, ligesom han også har drevet flere samskabelsesprojekter med koreanske tegneseriekunstnere og illustratorer.
I det nye projekt, Nyere Østasiatiske Museumsfortællinger, skal han sammen med samarbejdspartnerne undersøge og eksperimentere med nye måder at formidle etnografiske samlinger på med inspiration fra historiske dramaer fra Østasien og fra transmediel teori, hvor narrativerne strækker sig over flere forskellige medier.
Tegneserie og vr-oplevelse på museet
I samarbejde med skabere fra Kina, Japan og Sydkorea skal projektet konkret resultere i en kinesisk tegneserie om folketro i Kina, japansk animation om samuraikulturen og et koreansk inspireret multiple user virtual reality univers, der viser sociale konflikter i det koreanske hverdagsliv.
Herefter skal formaterne indgå som elementer i Nationalmuseets formidling af Østasien og på Krigsmuseet for at undersøge, hvordan et dansk publikum tager imod dem.
Nationalmuseets samling fra Østasien går helt tilbage til 1600-tallet og rummer samurairustninger, Det Koreanske Hus og hverdagsgenstande fra det historiske Korea samt malerier og amuletter fra kinesisk folketro og udgør et fantastisk grundstof til fortællinger om kulturhistorien i Østasien.
De østasiatiske genstande er en del af Nationalmuseets etnografiske udstillinger, som blev planlagt i slut 1980’erne. De nye formater kan være med til at aktualisere udstillinger, som også i dag giver et relevant historisk indblik i østasiatisk kulturhistorie, mener Martin Petersen.
”Østasien er jo en central del af verden, både historisk set og i dag. Kina er i rivende udvikling, og Sydkorea og Japan har på mange måder været dominerende i populærkulturen de sidste årtier, hvilket også ses på Netflix som jo flyder over med østasiatisk indhold. Så der er generelt en bred interesse for Østasien i dag, som jeg håber, vi kan koble til vores kulturhistoriske genstande fra området.”
Kontakt: Martin Petersen, 4120 6263, Martin.Petersen@natmus.dk
Nøgleord
Kontakter
John Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder
Information om Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Klimaengagerede unge sejler igen på tøjbyttetogt - besøger 13 byer30.6.2025 08:32:41 CEST | Pressemeddelelse
Nationalmuseets skonnert Bonavista er lastet med klimaengagerede unge og genbrugstøj og sejler rundt til 13 danske byer, hvor der bliver opstillet til tøjbyttemarked.
Anders Foghs jakkesæt fra malingangreb kommer på Nationalmuseet3.6.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den tidligere statsministers jakkesæt fra malingangrebet i 2003 kommer nu på Nationalmuseet og bliver en del af den danske kulturarv. Genstanden vidner om forandret politisk aktivisme i Danmark i forbindelse med vores militære engagement i udlandet.
’Arkæologiens Oscar’ går til sønderjysk arkæolog23.5.2025 16:14:10 CEST | Pressemeddelelse
Erik Westerby-prisen går i år til Lennart Secher Madsen, arkæolog ved Museum Sønderjylland, for sit lange, seje træk i arkæologiens tjeneste og for at fremhæve Sønderjyllands særlige status. Lektor Tim Flohr får rejselegat for sin utraditionelle, men inspirerende tilgang til arkæologien.
New research: Baby toys were mass produced in Early Bronze Age Syria19.5.2025 08:52:49 CEST | Pressemeddelelse
Scholars at the National Museum of Denmark in collaboration with Archéorient CNRS in France and the University of Milan in Italy have identified 4500-year-old baby rattles that were produced by professional potters in an ancient city in Syria. They were probably sold at the market to parents who wanted to entertain – or distract – their children.
Ny forskning: Baby-legetøj blev masseproduceret i oldtiden19.5.2025 08:52:17 CEST | Pressemeddelelse
Forskere på Nationalmuseet har identificeret 4.500 år gamle baby-rangler, som blev produceret af professionelle pottemagere i en oldtidsby i Syrien. De blev formentlig solgt på markedet til forældre, der ville forkæle – eller distrahere – deres børn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum