Nationalmuseet tilpasser økonomien
Ændrede indtægtsforudsætninger betyder, at Nationalmuseet må tilpasse økonomien.

Nationalmuseet har haft en ambitiøs vækststrategi på baggrund af nogle flotte år før corona-pandemien, hvor besøgstallene var høje. Nationalmuseet er kommet godt gennem corona-pandemien, men udsigten til de manglende besøgende, særligt turister, og øgede udgifter til Nationalmuseets nye magasin til de danske nationalskatte gør, at Nationalmuseet må tilpasse sin økonomi for 2023.
Nationalmuseet forventer, at ca. 20 fuldtidsstillinger nedlægges. Nationalmuseet har ca. 730 ansatte.
”Over halvdelen af vores gæster er normalt turister, og dem forventer vi desværre at se væsentligt færre af i de kommende år. Det er vi nødt til at tage bestik af nu og tilpasse vores økonomi for 2023 til den nye virkelighed. Det betyder desværre, at vi må afskedige medarbejdere. Vi vil tilbyde muligheden for frivillig fratrædelse, så færre skal afskediges. Mit fokus vil være på, at vi får en god og ordentligt proces i en svær tid”, siger Nationalmuseets direktør Rane Willerslev.
Først i slutningen af næste år eller ind i 2024 begynder turisterne at vende tilbage til Danmark, viser prognoser fra FN’s turismeorganisation (UNWTO). På Nationalmuseet er der blevet arbejdet hårdt på at få økonomien til at hænge bedst muligt sammen i den nye situation, og økonomien er løbende blevet tilrettet.
Nationalmuseet har trimmet organisationen både i 2022 og i 2023, men kan ikke komme udenom at skulle nedlægge stillinger.
Nationalmuseet har en samlet økonomi på 400 mio. kr., hvoraf 100 mio. kr. kommer fra billetindtægter. De resterende beløb er statslige bevillinger og tilskudsmidler fra private fonde.
Fakta om Nationalmuseet
- Nationalmuseet er Danmarks statslige, kulturhistoriske hovedmuseum med den største geografiske udbredelse og de største kulturhistoriske samlinger af danske og udenlandske kulturers historie.
- Nationalmuseet er forpligtet gennem den danske museumslov til blandt andet at forvalte danefæ-ordningen, som går ud på at håndtere mange af de fund, der bliver gjort løbende i Danmark. Også forskning og formidling af Danmarks kulturhistorie og vores relation til verden omkring os samt varetagelse af kulturarven i kirkerne gennem kirkekonsulenter er en del af Nationalmuseets opgaver.
- Nationalmuseet består af 18 besøgssteder og er inddelt i forskellige afdelinger: Forskning, samling og bevaring. Museer og Slotte. Administration og drift samt Nationalmuseet i Prinsens Palæ.
- Blandt de 18 besøgssteder, som er en del af Nationalmuseet er: Nationalmuseet, Frilandsmuseet, Kronborg Slot, Kongernes Jelling, Frihedsmuseet, Christiansborg Slot, Frøslev, Krigsmuseet m.fl.
Kontakter
Cecilie Weinholt-LudvigsenKommunikationschefNationalmuseet
Tlf:41 20 60 17cwe@natmus.dkBilleder

Information om Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Danskernes kulturarv flytter i nyt moderne skatkammer10.5.2022 07:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Nationalmuseet flytter nu to tredjedele af sin samling – den danske kulturarv – ind i moderne, klimatiseret og lavenergi-drevet magasin i Vinge uden for Frederikssund, hvor genstandene kan opbevares sikkert i flere generationer.
Flere hundrede års samspil mellem arkitektur og byggelov skal undersøges3.5.2022 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt skal sætte lys på de konsekvenser byggelovgivningen har på arkitekturen. Gennem 500 år og frem til i dag i udvalgte danske byer. Det bliver også undersøgt, hvordan arkitekturen er afgørende for tilblivelsen af ny byggelovgivning.
Forskere i vikingetid modtager arkæologiens ’Oscar’7.4.2022 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Erik Westerby Prisen går i år til to forskere i vikingetid. Else Roesdahl fra Aarhus Universitet får hovedprisen på 100.000 kr., mens Nationalmuseets Mads Dengsø Jessen modtager et rejse- og forskningslegat på 50.000 kr.
For første gang nogensinde: Runerne på tegneserie7.3.2022 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Runernes næsten 2000-årige historie fortælles nu i tegneserieformat. Det nordiske skriftsprog blev brugt af vikinger og langt op i middelalderen og står fortsat i dag på mange kirker og oldtidsminder.
Jeanette Varberg fortæller Danmarkshistorier på 24syv og som podcast21.2.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Første sæson handler om klimaforandringer i Danmark gennem historien. Programmerne kan lyttes mandage hos 24syv og som podcast.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum