Nationalmuseet tilpasser økonomien

Nationalmuseet har haft en ambitiøs vækststrategi på baggrund af nogle flotte år før corona-pandemien, hvor besøgstallene var høje. Nationalmuseet er kommet godt gennem corona-pandemien, men udsigten til de manglende besøgende, særligt turister, og øgede udgifter til Nationalmuseets nye magasin til de danske nationalskatte gør, at Nationalmuseet må tilpasse sin økonomi for 2023.
Nationalmuseet forventer, at ca. 20 fuldtidsstillinger nedlægges. Nationalmuseet har ca. 730 ansatte.
”Over halvdelen af vores gæster er normalt turister, og dem forventer vi desværre at se væsentligt færre af i de kommende år. Det er vi nødt til at tage bestik af nu og tilpasse vores økonomi for 2023 til den nye virkelighed. Det betyder desværre, at vi må afskedige medarbejdere. Vi vil tilbyde muligheden for frivillig fratrædelse, så færre skal afskediges. Mit fokus vil være på, at vi får en god og ordentligt proces i en svær tid”, siger Nationalmuseets direktør Rane Willerslev.
Først i slutningen af næste år eller ind i 2024 begynder turisterne at vende tilbage til Danmark, viser prognoser fra FN’s turismeorganisation (UNWTO). På Nationalmuseet er der blevet arbejdet hårdt på at få økonomien til at hænge bedst muligt sammen i den nye situation, og økonomien er løbende blevet tilrettet.
Nationalmuseet har trimmet organisationen både i 2022 og i 2023, men kan ikke komme udenom at skulle nedlægge stillinger.
Nationalmuseet har en samlet økonomi på 400 mio. kr., hvoraf 100 mio. kr. kommer fra billetindtægter. De resterende beløb er statslige bevillinger og tilskudsmidler fra private fonde.
Fakta om Nationalmuseet
- Nationalmuseet er Danmarks statslige, kulturhistoriske hovedmuseum med den største geografiske udbredelse og de største kulturhistoriske samlinger af danske og udenlandske kulturers historie.
- Nationalmuseet er forpligtet gennem den danske museumslov til blandt andet at forvalte danefæ-ordningen, som går ud på at håndtere mange af de fund, der bliver gjort løbende i Danmark. Også forskning og formidling af Danmarks kulturhistorie og vores relation til verden omkring os samt varetagelse af kulturarven i kirkerne gennem kirkekonsulenter er en del af Nationalmuseets opgaver.
- Nationalmuseet består af 18 besøgssteder og er inddelt i forskellige afdelinger: Forskning, samling og bevaring. Museer og Slotte. Administration og drift samt Nationalmuseet i Prinsens Palæ.
- Blandt de 18 besøgssteder, som er en del af Nationalmuseet er: Nationalmuseet, Frilandsmuseet, Kronborg Slot, Kongernes Jelling, Frihedsmuseet, Christiansborg Slot, Frøslev, Krigsmuseet m.fl.
Kontakter
Cecilie Weinholt-LudvigsenKommunikationschefNationalmuseet
Tlf:41 20 60 17cwe@natmus.dkBilleder

Information om Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Klimaengagerede unge sejler igen på tøjbyttetogt - besøger 13 byer30.6.2025 08:32:41 CEST | Pressemeddelelse
Nationalmuseets skonnert Bonavista er lastet med klimaengagerede unge og genbrugstøj og sejler rundt til 13 danske byer, hvor der bliver opstillet til tøjbyttemarked.
Anders Foghs jakkesæt fra malingangreb kommer på Nationalmuseet3.6.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den tidligere statsministers jakkesæt fra malingangrebet i 2003 kommer nu på Nationalmuseet og bliver en del af den danske kulturarv. Genstanden vidner om forandret politisk aktivisme i Danmark i forbindelse med vores militære engagement i udlandet.
’Arkæologiens Oscar’ går til sønderjysk arkæolog23.5.2025 16:14:10 CEST | Pressemeddelelse
Erik Westerby-prisen går i år til Lennart Secher Madsen, arkæolog ved Museum Sønderjylland, for sit lange, seje træk i arkæologiens tjeneste og for at fremhæve Sønderjyllands særlige status. Lektor Tim Flohr får rejselegat for sin utraditionelle, men inspirerende tilgang til arkæologien.
New research: Baby toys were mass produced in Early Bronze Age Syria19.5.2025 08:52:49 CEST | Pressemeddelelse
Scholars at the National Museum of Denmark in collaboration with Archéorient CNRS in France and the University of Milan in Italy have identified 4500-year-old baby rattles that were produced by professional potters in an ancient city in Syria. They were probably sold at the market to parents who wanted to entertain – or distract – their children.
Ny forskning: Baby-legetøj blev masseproduceret i oldtiden19.5.2025 08:52:17 CEST | Pressemeddelelse
Forskere på Nationalmuseet har identificeret 4.500 år gamle baby-rangler, som blev produceret af professionelle pottemagere i en oldtidsby i Syrien. De blev formentlig solgt på markedet til forældre, der ville forkæle – eller distrahere – deres børn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum