Nationalmuseet rykker ud til fem byer med rullende ’escape room’

Det bliver en atypisk og samtidig fantastisk museumsoplevelse, som beboere i boligområder kan opleve, når Nationalmuseets rullende ’escape room’ med titlen Branden i Fælleshuset triller forbi Danmarks Almene Boligers fem folkefestivaler ”Vi samles” i Roskilde, Svendborg, Aalborg, Silkeborg og Varde fra 29. april til 10. juni.
En campingvogn fra 1994 er nemlig ombygget til at indeholde et mysterium, som på bare 20 minutter tager deltagerne igennem 5000 års Danmarkshistorie. Fra stenalderen over vikingetid og renæssance til 60’ernes og 70’ernes beboerdemokratiske bevægelse. I centrum for alle tidsperioderne er fællesskaber i og omkring byggede miljøer – ligesom de boligområder, som festivaldeltagerne selv bor i.
”Der er mulighed for at opleve en eventyrlig, men også udfordrende, nervepirrende rejse gennem 5000 års kulturhistorie. Det bliver virkelig sjovt og spændende, og vi glæder os meget til at dele oplevelsen med festivaldeltagerne,” siger Mikkel Heller Jensen, som sammen med etnolog Helene Buchhave Lind står bag projektet.
Mikkel Heller Jensen er antropolog og forskningsassistent ved Nationalmuseets Forskningscenter for Sociale Bymodeller (SUMO), som med afsæt i kulturhistorien forsker i, hvordan vi bedst muligt indretter bæredygtige byer i fremtiden. Og den mission skal campingvognen hjælpe til med via en noget anderledes forskningsmetode.
”Vi kalder det oplevelsesbaseret forskning, for i stedet for traditionel forskning, som når frem til nogle resultater, der efterfølgende præsenteres i en udstilling, så vender vi det hele på hovedet, så vi begynder med en form for udstilling – i dette tilfælde vores rullende ’escape room’ – hvor vi i samskabelse med deltagerne når frem til nogle forskningsmæssige indsigter,” siger Mikkel Heller Jensen.
Workshop om fremtidsdrømme
Når mysteriet er løst, vender deltagerne tilbage til nutiden, hvor de i campingvognens fortelt vil møde lokale fællesskabsfortællinger fra de fem festivalbyer. Herefter inviteres de til workshops, som skal hjælpe forskerne med at forstå, hvilke fællesskaber beboerne indgår i, og hvilke fællesskaber de drømmer om i fremtiden. Det skal resultere i ny viden om, hvordan vi bedst muligt indretter bæredygtige byer i fremtiden – med fællesskaber i centrum.
”Det skal give os ny viden, som vi kan bruge i vores forskning, og så håber vi, at det også kan bidrage til at styrke hverdagsdemokratiet og fællesskaber lokalt,” siger Mikkel Heller Jensen.
Det rullende escape room kan opleves af alle på de fem folkefestivaller, som Danmarks Almene Boliger (BL) holder i henholdsvis Roskilde (29. april), Svendborg (6. maj), Aalborg (13. maj), Silkeborg (3. juni) og Varde (10. juni).
Den ’oplevelsesbaserede forskning’ afsluttes med en digital udstilling på Nationalmuseets hjemmeside, hvor lokale genstande, historier og beboerskabt indhold fra workshopaktiviteterne præsenteres.
Kontakt: Mikkel Heller Jensen, antropolog og forskningsassistent ved Nationalmuseets Forskningscenter for Sociale Bymodeller (SUMO), 2511 5804, mikkel.heller.jensen@natmus.dk
Nøgleord
Kontakter
John Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder







Links
Information om Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
New Find Links the Sutton Hoo Helmet to Denmark27.3.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
A stamp found with a metal detector on the Danish island of Tåsinge indicates that the iconic helmet from Sutton Hoo in England could have been made in the South Funen archipelago. The find could change what we know about the power balance in Northern Europe in the 7th century, with Denmark playing a more central role than previously thought.
Nyt fund forbinder Sutton Hoo-hjelmen med Danmark27.3.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et stempel fundet af en detektorfører på den danske ø Tåsinge tyder på, at den ikoniske hjelm fra Sutton Hoo i England kan være produceret i det sydfynske øhav. Det kan ændre vores forståelse af magtbalancen i Nordeuropa omkring 600-tallet, hvor Danmark måske spillede en større rolle end hidtil antaget.
Danske forskere finder sjældent rav i oldtidens Syrien28.1.2025 11:05:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Nationalmuseet har opdaget usædvanligt rav fra Østersøen i en 3000 år gammel syrisk grav, der blev udgravet af danske arkæologer for 90 år siden. Ravet vidner om vidt forgrenede handelsforbindelser i oldtiden.
Nationalmuseets besøgssteder slår besøgsrekord – igen21.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
For andet år i træk slår Nationalmuseets besøgssteder besøgsrekord med mere end 2.150.000 gæster i 2024. Tre steder slår egen besøgsrekord.
Sjælden seglstampe i Vestjylland kan spores til ærkebiskop i 1300-tallet17.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
En detektorfører har fundet en 700 år gammel seglstampe i Vestjylland, som tilhørte ærkebiskop Esger Juul. Det afslører måske, hvor hans slægt er fra.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum